„Mintha belebámulnánk a puskacsőbe” – A Fontaines D.C. még sosem írt ennyire popos és dühös lemezt

2022.03.23. 18:01, srecorder

fontainesdc2022-filmawi-hd.jpg

Március elején A legjobb banda a világon-díjat vehette át a Fontaines D.C. az NME Awardson, és a döntéssel nem is nagyon tudnánk vitatkozni. Az idei Szigeten is fellépő ír zenekarnak alig két-három év kellett, hogy az IDLES mellett az egyik legnagyobb gitárzenekarrá nője ki magát. A jobb híján poszt-punknak mondott, a The Fall és a Sleaford Mods csapásirányán haladó zenekart ír költészetért rajongó zenesulis fiatalok alapították öt éve, első lemezük (Dogrel) kiugró siker és Mercury-jelölt, a második (A Hero’s Death) még nagyobb siker és Grammy-jelölt lett, az áprilisban érkező harmadik pedig nagyon úgy néz ki, hogy felteszi a koronát az eddigi életműre.

skintyfia.jpgÁprilis 22-én jelenik meg a Fontaines D.C. Skinty Fia című harmadik lemeze, amelyről már három számot is közzétett a zenekar, legutóbb a címadót. A lemezt elsősorban az ihlette, hogy a zenekar tagjai elköltöztek Írországból Londonba, ahol nagy dózisban kapják az arcukba az írekről alkotott negatív sztereotípiákat – közben pedig észrevétlenül elhatalmasodott rajtuk a szülővárosuk iránti honvágy.

A lemez nyitódalát, az In ár gCroíthe go deo-t például egy újsághír ihlette. Ez egy régi ír kifejezés, a jelentése kábé „A szívünkben mindörökké élni fog”, és egy sírra akarta rávésetni egy család Coventryben, ám az anglikán egyház megtiltotta, mondván, akár politikai szlogennek is nézhetik. „Hogy az íreket és az ír nyelvet még ma is alapból az IRA-hoz vagy a terrorizmushoz kapcsolják, az felkavaró. A járvány elején olvastuk ezt a hírt, amikor visszamentünk Írországba. Olyan érzés volt, mintha belebámulnánk a puskacsőbe, hiszen egy olyan országba költöztünk, amely nem igazán várja tárt karokkal az íreket. Megbízhatatlannak, fenyegetőnek látja őket. Az album elég nagy része foglalkozik ezzel az élményünkkel, ezekkel az érzéseinkkel” – mondta az énekes Grian Chatten a Rolling Stone-nak.

Ahogy az első két lemezen, úgy a Skinty Fián is Dan Carey producerrel dolgoztak, de ezúttal új munkamódszert követtek, a lemez nagy részét ugyanis éjszakai sessionökön írták a londoni próbatermükben. „Van valami egészséges abban, ha nappal írsz. Sokkal strukturáltabbnak, könnyebbnek hat. De ki akartuk próbálni, hogy milyen az, ha éjszaka írunk, amikor kevésbé egyértelműek a dolgok” – mesélte Chatten.

A basszusgitáros Conor Deegan III az NME-nek ecsetelte az új album ambivalenciáját: „Úgy éreztük, hogy végre megtaláltuk azt a hangzást, amit bele akartunk vinni a dalokba, és azt gondoltuk, elég popos lett. Megmutattuk a menedzserünknek, aki azt mondta, „Srácok, ez a legsötétebb szarság, amit írtatok!” Mi meg nem értettük, hogy miről beszél, hiszen a basszusdallam fülbemászó, az énekdallam szintén. Ő viszont erősködött, hogy „nem, ez különösen elborult”.”

A lemezről már három – tényleg fülbemászóan borongós – számot is meghallgathatunk, a Jackie Down The Line-t, a címadót és az I Love You-t – ráadásul mindhárom pazar klipet kapott. Közülük húzódalnak az I Love You tűnik, amit a zenekar tagjai az első nyíltan politikus szerzeményüknek neveztek. „Szerettem volna írni egy dalt I Love You címmel, mert kihívásnak tartottam egy ennyire nyilvánvalóan klisés témáról dalt szerezni és megpróbálni mégis érdekessé és a magamévá tenni. Persze ebből is egy Írországról szóló dal lett” – mesélte Chatten a Rolling Stone-nak. „Abból csináltam karriert, hogy megpróbálom kifejezni a kultúrát, amiben felnőttem, és közben magam is jobban megértem és talán másoknak is érthetőbbé teszem. De közben elköltöztem ebből az országból, és jelenleg egy olyanban élek, ami sok mindenért felelős abból a káoszból, ami a szülőhazámban történt, és a mai napig lenézi azt. Bűntudatom van, amiért elköltöztem. Úgy érzem, bizonyos értelemben elárultam Írországot. Nem mintha nem tudna túlélni nélkülem, de olyan, mintha fogtam volna ezt a sok kreatív dolgot az országból, aztán leléptem.”

 

A Fontaines D.C. a múlt héten livestream koncertet is adott, ahol feldolgozták a The Cure Just Like Heaven című dalát - de az egész koncert is végignézhető.

Pár napja pedig egy Apple Music-ös sessionön U2-t játszottak:

A Fontaines D.C. jelenleg is turnézik Európában, hozzánk legközelebb március 27-én Prágában lépnek fel, de a nyáron jönnek Budapestre is: augusztus 15-én játszanak a Sziget Fesztiválon.

Címkék: fontaines dc
https://recorder.blog.hu/2022/03/23/a_fontaines_d_c_meg_sosem_irt_ennyire_popos_es_duhos_lemezt
„Mintha belebámulnánk a puskacsőbe” – A Fontaines D.C. még sosem írt ennyire popos és dühös lemezt
süti beállítások módosítása