„Körberajong téged a világ, megesz és megrág, majd utána kiköp” – Lemezpremier! Szőke Klán: Szőke Klán

2022.03.21. 08:50, srecorder

szokeklan.jpg

Első nagylemezével jelentkezik a Gazsi Rap Showból és a Lapos Földből ismert képzőművész-rapper Szőke Gáspár és testvére, Szőke Mátyás családi rapprojektje, a Szőke Klán. A félórás LP-re ugyanúgy hatott Knausgard nagysikerű önéletrajzi regényfolyama, mint a legfrissebb amerikai trapzenék, Gazsi szövegei pedig sosem voltak még ennyire élesek, társadalomkritikusak. Premier!

„2020 szeptemberében jöttünk ki a Recorderen a Merengek a mostban klipjével és akkor azt gondoltuk, hogy nem sokkal később követi az album is, aminek most jött el az ideje. Egy számban vannak közreműködések: a Szivárványországban az az Armin Major énekel, akiről még Baba Aziz is írt dalt. Ármin szintén festőművész, az egyetemről ismerem. Ugyanebben a számban gitáron játszik emekajji a Mulató Aztékokból. A szövegek körülbelül három évet ölelnek fel, a számok nagyon személyesek, őszinték, önreflektívek; kendőzetlenül írnak le történeteket az életemből, illetve olyan közéleti történéseket, ami mellett nem tudtam elmenni. (A szövegekre hatott Karl-Ove Knausgard Harcom könyvciklusa, ami maradandó hatást tett rám.)” – meséli Szőke Gáspár a szimplán csak Szőke Klánra keresztelt lemezről.

„A zeneszerzést Matyi végezte (Alfred Bigcock), a szövegeket én írtam (Gazsi Rap Show), a szövegfelvételeket is én készítettem, a keverési munkálatokat az a Juvy intézte (Junior Baralonga), akivel már a M.U.R.Zs.I-n is együtt dolgoztam. A masteringet D.Koms készítette, a borítót Stark Attila régi cimborám rajzolta. A munkamegosztással minden professzionálisabbá vált. Jó volt látni, ahogy ez a projekt valahogy beszippantja a rajta dolgozó embereket, mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptam.”

„Minden alapot Matyi készített, az ő zeneszerzői fejlődését a kezdetektől figyelem és azt érzem, hogy erre az albumra kiforrta magát, ezek a zenék a legérettebb szerzeményei, mind a dallamokat, ritmusképleteket, vagy a hangulatukat figyelve. Az egész albumra jellemző egy befelé tekintés, egy az eddigieknél jóval introvertáltabb szemléletet jelent.

A szövegek egyik fele azzal foglalkozik, hogy a zenei szárnypróbálgatásaim kezdetétől, majd az első albumomtól kezdve hogyan érintett a közeg, amellyel kapcsolatba kerültem; hogyha az ember nem a fősodorhoz tartozik, akkor is próbálnak címkéket ragasztani rá, bármennyire is igyekszik a skatulyákból kikerülni, mindig visszalökik oda (Marilyn Monroe). Aztán ugyanez a gondolat folytatódik a Mondd mire legyek szerényben, amikor is arról írok, hogy bármilyen is a közízlés, büszkének kell lenni arra, amit elértünk. Az Ahol a többiek vannak azt az állapotot fogalmazza meg, amikor a visszajelzés hiánya miatt nehéz visszatérni a munkához. Az ember viaskodik magával, de belátja, hogy az egyetlen út előre van.

szokeklancover.jpg

Aztán az album középső dala következik, ami a család toposzát dolgozza fel, a patriarchális társadalom problémáját, a nők családon belüli elnyomottságát és a melegek családvállalási lehetőségeinek az ellehetetlenítését. Az Ülök és Várok két gondolat köré rendeződik, az egyik a tudatmódosító szerek, főleg a marihuána használata és elhagyása, valamint ennek a gondolkodásra való hatása, a másik a társadalom módszeres, gondolkodásról való leszoktatása. Megjelenik benne a félelem beillesztése a közbeszédbe, a rettegésben tartás és az együttérzés hiányának jelensége. A Tékozló fiú egyes szám első személyben dolgozza fel azt, ahogy az életem mederbe került, az önpusztító léttel és a visszahúzó erőkkel való küzdelmet, majd a megállapodást és az ezzel járó nyugalmas időszak megélését. A Merengek a mostbant már ismerhetitek, most újrakevertük. A szám az első karanténidőszakban született, amikor alkalmunk volt újragondolni az addigi életünket, kicsit magunkba nézni. Az ezzel kapcsolatos gondolatok jelennek meg itt, illetve a festő lét műtermi magányáról is szól.

Összefoglalva az albumot: ez nem egy boldog, felszabadult album, de úgy látom ez nem is időszerű egy olyan korban, ahol a szomszédban háború dúl, illetve a társadalom évtizedek óta meg van osztva. Azoknak ajánlom, akik szeretnek merengeni dolgokon, gondolkodni és szeretnék, ha egyre több ember kényszerülne rá, hogy használja az agyát.”

A zeneszerzésről Matyi is megosztotta velünk a gondolatait. „Régóta készítek Gazsinak zenei alapokat, így nem meglepő, hogy mindig téma volt köztünk, hogy jó lenne valami dedikáltan közös dolgot létrehozni. Nagyjából olyan 3 éve mondtuk ki, hogy akkor elérkezett az idő, hogy ezt megvalósítsuk. Az eredeti tervben nagyjából 10-11 szám volt, de persze lényegesen több alap volt, amit számításba vettünk. A grandiózus terveket aztán beárnyékolta a pandémia és egy családi tragédia is, ezért egy ideig a projekt is háttérbe szorult. A tavalyi év közepe-vége felé Gazsi megkérte régi barátját, Juvy-t (Junior Baralonga), hogy mixelje az albumot. Ettől kezdve felgyorsultak a dolgok, és a borítótól kezdve, a masteringig minden könnyen ment. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik részt vettek abban, hogy ez az anyag elkészüljön, nagyon személyes cucc lett, remélem sok embernek fognak tetszeni a dalok.

„Ahogy Gazsi is elmondta, ez valóban nem egy vidám album, de nem is volt célunk álvidám dolgot alkotni. Úgy vélem, Gazsi mondandója is most forrta ki magát, nem emlékszem, hogy mikor volt ennyire társadalomkritikus. A zenei világomat sok különböző karakter inspirálta, ez visszaköszön a legtöbb alapomon. A mai amerikai trapszíntér elég sokat pörgött a lejátszási listámban, ami érezhető is az albumon.

Nehéz lenne személyes kedvencet választani, annyira hozzám nőttek ezek a dalok. Ha produceri szemmel nézem, akkor a lüktetése miatt a Marilyn Monroe-t választanám, mondandóra az Ahol a többiek vannak a legmélyebb, de az Ülök és Várok pedig a hangulata miatt kedvencem. A Tékozló fiúra pedig már az augusztusi Fishingen is kaptam pozitív visszajelzést, az nagyon jólesett akkor.

A zenéket Reasonben készítettem, bár tudom, hogy a hip-hop most inkább az FL Studio-Ableton vonalon mozog, de én a Reasont használom előszeretettel, talán régimódi vagyok ebből a szempontból. Lehet, hogy emiatt van, hogy kicsit másmilyen a hangzásvilága, mint a legtöbb zenének. Bár nem tudjuk, mit hoz a jövő, de szeretnénk a Szőke Klán diszkográfiáját bővíteni, vagy egy deluxe, vagy egy új album formájában, vannak számok, amik most nem fértek fel, de egy mappa mélyén ott lapulnak a számítógépemen.”

 

A Szőke Klán lemezbemutató koncertjéről nemsokára érkeznek az infók, ezért érdemes bekövetni a srácok Facebook-oldalát, aki pedig egy fesztivál keretében szeretne velük találkozni, az megtalálja őket július 1-én a Fishingen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/21/lemezpremier_szoke_klan_szoke_klan
„Körberajong téged a világ, megesz és megrág, majd utána kiköp” – Lemezpremier! Szőke Klán: Szőke Klán
süti beállítások módosítása