„Olyan szép, kavargó, mélysötét” – Itt van a Kispál és a Borz visszatérő dala

2022.03.11. 13:47, srecorder

lovasiandras_1.jpg

Február utolsó napján jelentette be a Kispál és a Borz, hogy a 2010-es búcsúturné, valamint Lovasi András és Kispál András újbóli egymásra találása után, a közös alkotókedv visszatértével a zenekar is újjáalakul, és mindjárt el is játszottak élőben egy új dalt a Partizán műsorában. A Rózsaszín most végre hivatalosan, stúdióverzióban is megjelent a streamingoldalakon.

kispal-es-a-borz-rozsaszin.jpgA tagok a feloszláskor és azóta is számos interjúban elmondták, hogy elsősorban a kreatív energiák elapadása miatt oszlott fel annak idején a Kispál, a két vezéregyéniség nem tudott már közösen alkotni, Lovasi emiatt egyre inkább a Kiscsillagba csatornázta a zenei ötleteit. Új dalok híján pedig úgy döntöttek, nem lesznek nosztalgiazenekar, és inkább feloszlatták a megfáradt Kispált, amitől egy euforikus koncerten búcsúztak el a 2010-es Szigeten. Utána időről időre összeállt koncertezni az együttes, de újjáalakulásról nem volt szó.

„Amikor lement a három orfűs Kispál-életműáttekintő koncert, majd az azt követő európai turné, úgy éreztük, ezzel egy darabig nincs dolgunk. A Lovasi 50-en, ahol a Kispál-dalokat Kispállal és Dióval kiegészülve játszotta a Kiscsillag-tagság, jött az, hogy mindenki mindenkit szeretett. Ez azóta is tart. Az új szólólemez miatt elég sokat voltam Pécsett, sokszor felhívtam Andrást, aki átjött, dumáltunk, megittunk egy sört, sokszor nem is gitároztunk. Elhívtam a kertkoncertekre is, amiknek nincs különösebb tétje, 30 ember előtt játszunk, mindenki örül, és a Kispi is felszabadultabb, békésen elgitározgatunk. A nagyobb koncertekkel nagyobb felhajtás, és óhatatlanul is több feszültséggel jár” – mesélte tavaly októberi címlapinterjúnkban Lovasi András, hogyan találtak újra egymásra a Kispállal.

„SOKSZOR HITTEM AZT, HOGY MINDJÁRT MEGHALOK”: KISPÁL A KISPÁLRÓL, ÉS ARRÓL, HOGY MIT CSINÁLT A FELOSZLÁS ÓTA.

„András többször is hívott játszani, voltak a kertkoncertek a stúdiójában, volt a szólólemeze. A fordulópont egy veszprémi koncert volt, a felkészülés során vettem észre, hogy felszabadultan ötletelünk és újra úgy kapcsolódunk zeneileg, mint régen” – ezt pedig már a visszatérés apropóján nyilatkozta Kispál András. A Dióssy D. Ákos billentyűssel és a Kiscsillag dobosával, Bajkai Ferenccel kiegészült együttes egy klasszikusabb Kispál-anyaggal készül, az ígéretek szerint bőven lesz benne önreflexió és önirónia. Az egyik legelső új szerzeményüket el is játszották a Partizán adásában, mától pedig a digitális áruházakban is elérhető a zeneileg valóban a régebbi Kispálra visszakacsintó, de annál jóval harapósabban, koszosabban megszólaló Rózsaszín.

A Kispál és a Borz egyetlen koncertet fog adni 2022-ben, augusztus végén a 2+1 napos Kispál On Orfű fesztivál keretében, amelyre a 7000 db-ra limitált belépők 80 %-át egy nap alatt elkapkodták, aki nem akar lemaradni, az itt tud jegyet/bérletet vásárolni, részletes program pedig itt van.

fotó: Németh Dániel

https://recorder.blog.hu/2022/03/11/_olyan_szep_kavargo_melysotet_itt_van_a_kispal_es_a_borz_visszatero_dala
„Olyan szép, kavargó, mélysötét” – Itt van a Kispál és a Borz visszatérő dala
süti beállítások módosítása