Legyőzni önmagadat és mégis belebukni – Lemezpremier! Mike Nylons: Eneme III

2022.03.07. 11:58, srecorder

eneme_iii_fb_page_cover2b_jav.jpg

A Mike Nylons néven 2000 óta aktív Borsos János képzőművészről már többször is írtunk a Recorderen. Nálunk debütált a Wetland című EP-jét nyitó Eau De Toilette nosztalgikus-önironikus klipje, Magyarradarunkban pedig felgöngyölítette a zenész-producerként megtett, kacskaringós útját. Mike Nylons eddigi leggrandiózusabb vállalkozása, a 2020-ban és 2021-ben két EP-vel megkezdett Eneme-trilógia a Recorderen debütáló, a komor zajtechnotól a dark trap és az indusztriál felé elmozduló harmadik résszel válik teljessé.

eneme_iii_artwork_end_3000x3000.jpg„Tömény és nyers zajtechno ez, az agyba vágó dobok körül érdes, szinte tapinthatóan sűrű zajrétegek pulzálnak, amikor pedig (szinte) táncos a zene, akkor az nem a felszabadultságot és szórakozást jelenti, sokkal inkább egyfajta, a testre ható kényszerítő erőt”írtuk megjelenésekor a trilógia első darabjáról, amit tavaly egy újabb EP követett. Az Eneme-trilógia három része három különböző magyar kiadónál, három különböző formátumban jelent meg (Farbwechsel, Dióbél Kiadó, EXILES - digitális, vágott lemez, kazetta). Az album címe játék az angol enemy + me szavakkal, énellenség, önmagam legnagyobb ellensége képekkel.

A trilógia fejlődésében megfigyelhető, hogy míg az első és második rész stilizáltabb, „egyenesebb” technokísérleteket tartalmaz, addig a harmadik már egy érettebb, térbelibb, indusztriális storytelling, dark trap elemekkel (a Borsos János 2018-as New York-i útja által és ott pörgő trapzenék által inspirált NY Style), szóval technót már szinte alig, vagy nagyon dekonstruált mértékben-jellegben használ. Valahol van ezeknek a hangoknak egy felszabadító, mégis fenyegető hatása a pszichére, ez talán jól reflektál a címben található ellentmondásra. Erről meg is győződhetünk a ma megjelent új, egyórás lemezen:

A borító Sárközi Máté, Cserna Endre és Borsos János munkája.

Mike Nylons március 12-én a Trafóban, az Exiles kiadó rendezvényén mutatja be élőben az Eneme-trilógiát, ahol fellép az Eszelős meszelősnoahstasMA’AMSplatter és esze_veszett is. JegyvásárlásFb-esemény.

exiles-est.jpg

 

Mike Nylons szerepel egy számmal (untitled [cause of death: boredom]) a Daddypower Records válogatásán is, amelynek bevételeit a Nemzetközi Vöröskeresztnek utalják át, hogy segítsenek az orosz-ukrán háború áldozatain.

Mike Nylons a Facebookon és az Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/07/lemezpremier_mike_nylons_eneme_iii
Legyőzni önmagadat és mégis belebukni – Lemezpremier! Mike Nylons: Eneme III
süti beállítások módosítása