„Az elsődleges az, hogy emberek maradjunk” – Budapesti fellépését is lemondta a moszkvai Lucidvox

2022.03.05. 20:17, srecorder

lucidvox3.jpg

A héten írtuk meg, hogy sorra mondják el az oroszországi fellépéseiket a nyugati világsztárok, hogy tiltakozzanak az egyre pusztítóbb orosz invázió ellen. Beszámoltunk arról is, hogy sok orosz zenész is felemelte a szavát a háború ellen, pedig ez nem veszélytelen a mai orosz politikai klímában. Most a moszkvai underground legmenőbb csajbandája, a Lucidvox mondta le az európai turnéját, a budapesti koncerttel egyetemben.

lucidvox.jpgMárcius 15-én a Turbina posztwave estjén, a Gustave Tiger vendégeként lépett volna fel Budapesten a moszkvai illetőségű Lucidvox, akik a komplett turnéjukat lemondták az orosz-ukrán háború miatt. Az orosz népzenéből is merítő, pszichedelikus-garázsos csajrockbanda az egyik legizgalmasabb fiatal zenekar az orosz undergroundban, legutóbb az orosz Vogue-ban is szerepeltek. Mint írják, ezekben az időkben nem tudják játszani a dalaikat, se a hazájukban, se máshol. „A szívünk szakad meg attól, ami Ukrajnában történik, szavakkal ezt ki sem lehet fejezni” – szól a zenekari közlemény, amelyben kitérnek arra is, mekkora hatással volt rájuk a népi kultúra, amely mindig segített az embereknek a nehéz helyzetekben. Úgy látják, hogy a külföldi turnéik az országok közötti kulturális kölcsönhatásokhoz is hozzájárultak, „most azonban fájdalmat és félelmet érzünk a szeretteinkért, és bizonytalanságot a jövőt illetően. A gyűlölet is elkábítja az embereket, ami nem kevésbé ijesztő, mint a fegyveres erő alkalmazása. Ha agressziót szövünk emberek közé, akkor elveszik az, amiért alkotunk, amiről zenét írunk, képeket rajzolunk és filmeket forgatunk” – írja a zenekar, következetesen kerülve a háború kifejezést, aminek említéséért akár 15 év börtön is járhat Oroszországban, ahol a vezetés betiltotta a külföldi híradásokat (és a nyugati közösségi média platformokat), és az offenzívát máig különleges katonai hadműveletnek hívja.

„VÉGÜL EZ OKOZZA MAJD PUTYIN VESZTÉT. DE MILYEN ÁRON?” – ZENÉSZEK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL.

„Most azt tudjuk tenni, hogy támogatjuk a civileket minden országból. Mindannyiunknak megvan a maga nemzetisége és kulturális jegyei, ettől válik a világ csodálatossá és változatossá. Ennek hála vannak különböző műfajok, hangszerek és kifejezési formák. Elsősorban azonban emberek vagyunk, és a béke mellett állunk. Azt akarjuk, hogy mindentől függetlenül, a civilek támogatása és kultúrája hasson mindenkire, aki a békéért harcol. Komoly döntésekkel szembesülve, az elsődleges az, hogy emberek maradjunk.”

A Gustave Tiger koncertje is elmarad, helyette más rendezvény lesz március 15-én a Turbinában.

 

https://recorder.blog.hu/2022/03/05/_az_elsodleges_az_hogy_emberek_maradjunk_budapesti_fellepeset_is_lemondta_a_moszkvai_lucidvox
„Az elsődleges az, hogy emberek maradjunk” – Budapesti fellépését is lemondta a moszkvai Lucidvox
süti beállítások módosítása