Magyarradar és lemezpremier: Bettika Quintet

2022.03.01. 11:01, srecorder

bettika_quintet.jpg

Játsszák Tandori Dezső, Weöres Sándor és Csukás István verseit, merítenek a jazzből, világzenéből és a magyar népdalokból, de van Kéj-estjük is: erotikus líra zenei improvizációval. A Zeneakadémia jazztanszakára járó énekes-dalszerző, Bakos Bettika vezette kvintett tavaly elnyerte a Müpa Jazz Showcase szakmai díját, most pedig kihozzák első nagylemezüket, amelyen eddigi szerzeményeik és feldolgozásaik, verszenéik kaptak helyet. A Vizet élőben március 2-án, az Opus Jazz Club színpadán mutatják be.

Mikor indult: 2015 második felében kezdtünk el együtt gyakorolni Zolival, a zenekar gitárosával. Eleinte jazzsztenderdeket játszottunk, főleg azért, mert ebben az időszakban kezdtem újra a jazz felé fordulni, így ez volt a legkézenfekvőbb. 2016. áprilisban volt az első duós koncertünk. Később bővült a zenekar és jelenleg öten vagyunk.

Hol indult: Budapesten találkoztunk. Iskolai környezetből és egyéb zenekarokból ismerjük egymást. Először leginkább budapesti klubokban léptünk fel rendszeresen, de idővel nagyobb színpadokra is eljutottunk, pl. Harcsa Veronika udvar (Művészetek Völgye), MÜPA.

Tagok, hangszerek: Kosztolánszki Dominik a zenekar legfiatalabb tagja. Elképesztően tud varázsolni azzal, ahogy szaxofonozik. Főleg tenoron játszik, de néha előkerül a szoprán is. Dévényi Zoltán gitáron játszik és nagyon sokat tesz hozzá a hangszereléshez, szervezéshez is. Zoli a zenekar hajtóereje.  Mayer József „Dodi” a csupaszív bőgősünk. Mindig lehet rá számítani, és egyébként ő csatlakozott harmadikként a zenekarhoz. Talán ő élte meg velünk a legtöbb formálódást, változást zeneileg is. Richter Ambrus a dobosunk. Sok jó dobos van, de Ambrus az egyetlen, akivel el tudom képzelni a zenekart. Magamról majdnem elfelejtettem írni. Bakos Bettina vagyok (Bettika). Énekelek és szeretem a zenét.

Stílus: A közönségtől kaptunk már sokféle stílusmegjelölést. Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor azt mondanám, jazz és világzene sok improvizációval.

Hatások: Mindannyiunkra nagy hatással volt a mainstream jazz és a magyar népzene. Ezeket mindannyian tanultuk vagy sokat hallgattuk. Nagy közös kedvencünk Dresch Mihály.

Kiadó: bettikamusic.

Történet: Bevallom, ezt a kérdést hagytam utoljára. A többire olyan egyszerű volt válaszolni, és azt hiszem, meg is válaszoltam mindazt, amit ide írhatnék. A zenekar hivatalosan 6 éves, ha az első duós koncertet nézzük, de igazából az utóbbi 1-2 évben jutottunk el abba a fázisba, amiben szerintem egyre inkább jól érezzük magunkat. Arrafelé megyünk, ami érdekel, amit szeretünk, és egyre inkább tudjuk ezt egyeztetni szavak nélkül is. Nem tervezünk gyarapodni a tagok számát tekintve, de remélem, hogy még sok koncert áll előttünk. Talán azt kijelenthetem, hogy a koncertjeink mutatták meg számunkra leginkább, hogy milyen a közös zenénk így öten. Örömmel és kíváncsisággal várom a továbbiakat.

Megjelenések: Eddig leginkább a koncerteken jelentünk meg. Hamarosan megjelenik a zenekar első lemeze, ami a Víz címet viseli. A lemez címadó dala zuhanyzás közben született. A melegvíz segít megtisztulni fizikailag és érzelmileg is. A dalnak nincs szövege, így aki hallgatja, gondolhat bármire. Kicsit olyan is lehet, mintha a sivatagban zarándokolnál, és arra vágysz, hogy végre jöjjön már egy oázis. Nekem ezt a hangulatot is adja. Egyébként hamarosan megjelenik a zenekar első videoklipje is, ami Tandori Dezső Várni kell már rossz c. versének megzenésítésére készült. Sztranyák Zsófinak és Móricz Violának köszönhetjük, hogy ilyen kedves videót forgathattunk a kertünkben. A lemezen helyet kapott egy pár megzenésített vers és több olyan népdal, amit még egészen régen tanultam és hozzáadtuk magunkat, amiből a lemezen hallható végeredmény született. A dalok nem kifejezetten a lemezre íródtak. Ezzel a lemezzel szerettük volna összefoglalni azt, amit eddig együtt alkottunk.

Küldetés: Adni valamit azoknak, akik meghallgatnak, közelebb kerülni egymáshoz csupán a zenén keresztül. Osztozni a jelenlétben. Eleinte valami különlegeset szerettem volna alkotni. Ezt már elengedtem. Pont elég az, ami éppen jön. Engedjük változni, megújulni a zenénket anélkül, hogy nagyon akarnánk.

Jövőkép: Játsszunk együtt. Jó lenne eljutni pár olyan országba játszani, ahol még sosem jártunk.

Mellékprojektek: Nem mellékes, de a zenekarnak vannak irodalmi műsorai, pl. Csukás István felnőtt verseire írt dalok, Kéj-est (erotikus líra improvizatív zenei aláfestéssel).

Szexepil: Minden olyan pillanat, amikor az egész zenekar, de még a közönség is felszabadul együtt, mert olyan energiákat mozgat meg rajtunk keresztül a zene. Ambrus mosolyát szokták még emlegetni miközben dobol, meg Domi egyhegyű figyelmét, amikor szólózik.

Legnagyobb eredmény, elismerés: 2021. januárban mi kaptuk a MÜPA Jazz Showcase szakmai zsűri díját. Azt is nagyon szeretem, amikor a koncertek után azt mondják nekem, hogy „jól összegyűjtötted magad köré ezeket a zenészeket.” Az egész véletlen volt és évek alatt folyamatosan formálódott. Én meg csak nagyon örülök, hogy amikor együtt zenélünk, megszólal körülöttem valami, ami pont úgy szól, mint ahogy belül hallom, és nincs szükség sok gondolkodásra ahhoz, hogy megszülessen.

A Bettika Quintet március 2-án az Opus Jazz Clubban mutatja be első lemezét, jegyvásárlás, Fb-esemény. A koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

headerfotó: Hirling Bálint / Müpa

a nyertes Müpa Jazz Showcase fellépés:

egy Csukás-versfeldolgozás:

a Bettika Quintet nép- és cigányzenés oldala:

Bettika Quintet a Facebookon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/01/magyarradar_es_lemezpremier_bettika_quintet
Magyarradar és lemezpremier: Bettika Quintet
süti beállítások módosítása