„Diktátorok kezében az életünk” – Pátkai Rozina Babits-dallal és klippel reagált az orosz-ukrán háborúra

2022.02.28. 08:43, srecorder

feketeorszag2.jpg

„Fekete országot álmodtam én, ahol minden fekete volt, minden fekete, de nem csak kívül: csontig, velőig fekete, fekete, fekete, fekete, fekete” – énekli Pátkai Rozina Babits Mihály nyomán az első Minka-lemezen. Az énekes-dalszerző-intermédiaművész az orosz-ukrán háborúra reagálva régi magyar propagandafilmekből készített most hozzá klipet.

„Sokat kutakodom régi filmtekercsek között, a klip alapanyagára teljesen véletlenül bukkantam rá, alaposabb nyomozás után kiderült, hogy ezek a hetvenes években készült magyar propagandafilmek eredeti szalagjai. Megrázó képek, megrázó szövegekkel” – meséli Rozina, aki a Dóczi Bencével írt, feszülten elektronikus verszenének egészen új dimenziót kölcsönzött a klippel és annak időzítésével. „Fájdalmas munkafolyamaton vagyunk túl Székács Dániellel, aki az első vágás után engem is újra bevont a kompozícióba, a végleges vágás így már az én kezem munkája. Diktátorok kezében az életünk. Nem szabad elfogadnunk ezt az állapotot. A Fekete ország című vers egy sötét látomás. Ami most történik a világban, az viszont maga a valóság.”

„Pátkai Rozina versfeldolgozásainak egy része könnyen megszerethető, de a "nehezebbekért" is megéri megküzdeni” – írtuk kritikánkban a Minkáról. A Fekete ország egyértelműen az előbbi. Rozina azóta egy Pilinszky-lemezzel is jelentkezett.

Címkék: minka pátkai rozina
https://recorder.blog.hu/2022/02/28/_diktatorok_kezeben_az_eletunk_patkai_rozina_klippel_reagalt_az_orosz-ukran_haborura
„Diktátorok kezében az életünk” – Pátkai Rozina Babits-dallal és klippel reagált az orosz-ukrán háborúra
süti beállítások módosítása