Brutáljó dokumentumfilmeket nézhetsz a neten, indul a Re:Verzió

2022.02.14. 16:16, srecorder

still_1_main_still_courage_copyright_living_pictures_production.jpg

Újra elérhetők online a tavalyi Verzió legjobb filmjei. A mától egészen március végéig nézhető válogatásban szerepel Oscar-jelölt film, a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm
Fesztivál díjnyertes filmjei, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott alkotások. Személyesen Pécsen az Apolló moziban, míg Szegeden a Megálló Közösségi Házban lehet újrázni a Re:Verzió filmjeiből.

A Verzió filmfesztivál szervezői a tavaly ősszel bemutatott 64 filmből február 14. és március 27. között online elérhetővé tesznek a Re:Verzión 12 szimbolikus alkotást. A hat hét alatt látható többek közt az idei Oscar egyik jelöltje, a Tűzzel írva (Writing with Fire). A dokumentumfilm India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be, akik az igazságért és igazságosságért folytatnak félelmet nem ismerő küzdelmet. A Verzió Legjobb emberi jogi filmjének választott Aricát és a különdíjas Fivéreket (Brotherhood) is bepótolhatják, akik lemaradtak. A Kurázsi (Courage) nyomon követi a három főszereplő bátor kiállását és békés ellenállását az elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben, és egy szubjektív nézőpontból láttatja a mai Belaruszt. Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmjének főszereplője három szír aktivista, akik találkozása közel 10 évvel a szíriai forradalmat követően egyedülálló betekintést nyújt a szíriai helyzet összetettségébe, hogy a békés felkelés miként fordulhatott át vérengző háborúvá.

Akik kevésbé fajsúlyos témákra vágynak, választhatják például a Százontúliakat (100UP), amely több mint százéves embereket mutat be a világ különböző pontjairól. A film főszereplői az idő megállíthatatlan múlása ellenére képesek folyamatosan örömteli célokat tűzni maguk elé, egyfajta kulcsot adva a nézőnek a hosszú élet titkához. A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) c. filmben egy Írország és Észak-Írország között közlekedő kompon kap a néző muníciót, hogy megértse a Brexit-hangulatot. A hullámzó tengeren való átkelés megannyi asszociációt idéz fel a kirándulókban, miközben a tényleges határvonal valahol a komp alatt, a tenger mélyén található, Finn-nel, a népszerű delfinnel együtt. Újra látható a Kertrendezés (Taming the Garden), történet egy milliárdos politikus különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről. A Beiskolázva (Hey! Teachers!) bepillantás egy orosz kisvárosi középiskola életébe, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából. Új, kreatív és közreműködésen alapuló módszerrel kísérleteznek, amivel kihívás elé állítják az iskolában fennálló szabályokat és hierarchiát.

A magyar filmek közül visszanézhető Bakony Alexa filmje, aki a tavalyi Verzió Legjobb magyar filmnek járó díját nyert el. A Tobi színei Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Látható még Halász László filmje, az Ezt levezekelni nem lehet, melyben megismerjük Vilmost, aki húsz évet ült börtönben emberölésért. Miután rákot diagnosztizálnak nála, úgy dönt, itt az ideje szembenézni a múltjával. Oláh Kata filmje, a Digitális nomádom a tavalyi Verzió legnézettebb filmje volt, így azok, akik belemerülnének az új digitális munkarend és a világpolgárként létezés megértésébe egy édesanya szemszögéből, most ezt a filmet is kikölcsönözhetik a Verzió online videótékájából.

A Verzió honlapján megnézhető filmek mind olyan alkotások, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban. A jegyeladásból befolyt összeget az Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják a szervezők, támogatva a dokumentumfilmek széleskörű oktatási célú felhasználását. A következő, 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2022. novemberében tartják meg.

reverzio2022.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/02/14/brutaljo_dokumentumfilmeket_nezhetsz_a_neten_indul_a_re_verzio
Brutáljó dokumentumfilmeket nézhetsz a neten, indul a Re:Verzió
süti beállítások módosítása