Mint egy népzenével felütött Daft Punk – Klippremier! Chalga: Ezért van az

2022.02.09. 09:52, srecorder

chalga2.jpg

Látványosan stílusváltást eszközölt a napokban megjelent Ezért van az című harmadik lemezén a korábban elsősorban akusztikus nép- és világzenét játszó Chalga. Az elektronikával, jazz-, hiphop-, jungle- és drum and bass-ritmusokkal feldúsított lemezhez a Révészem és a Jön egy úr után már a harmadik klipet forgatja a zenekar, ezúttal a modern tánczenés címadó dalhoz, amelynek videója egyértelmű tisztelgés Wes Anderson filmjei – elsősorban a Holdfény királyság és A Grand Budapest Hotel – előtt.

A Chalga zenekar Ezért van az című lemezének címadó dala első hallásra olyan, mint egy népzenével felütött Daft Punk-szám. De ha elkezdjük felfejteni a rétegeket, kiderülnek a furcsaságok és fülcukorkák: ha lehet egy diszkógrúv önironikus, akkor ez mindenképpen az, és bár a dal hallhatóan popzene, de nincs igazi refrénje, a szöveg pedig nem annyira a szerelem elemésztő tüzéről vagy az elhagyásról szól, hanem a saját gyengeségünkről és a megalkuvásról, pozitív végső kicsengéssel.

KRÚBI ÉS DÉ:NASH A NÉPZENÉRŐL.

A zenekar az új lemezük megjelenése utánra, de még a lemezbemutató elé időzítette a klip megjelenését. „A videó nem nagyon próbál újabb értelmezési rétegeket rápakolni a dalra, de azért kilép a zenekar eddigi videóinak dramaturgiájából – mondta Zagyva Tamás, a Chalga zenekarvezető-gitárosa. „A korábbi klipekben jellemzően a zenekar zenélt, ebben viszont egy kis történet meséltetik el és nem csak az együttes szerepel. A képi világban a filmrajongók valószínűleg felfedezhetnek filmes utalásokat és Wes Anderson-os vizuális elemeket is. Ez utóbbi adta magát, hiszen az említett rendező is mindig finom képi iróniával mutatja be szereplőit, mint ahogyan az Ezért van az is bánik a zenével és a szöveggel.”

A dal, illetve a nagylemez már hallható az ismert online felületeken, illetve megjelent CD-n is. A Halmos Béla Program által támogatott album bemutatóját február 10-én tartják a Fonó Budai Zeneházban. Facebook-esemény.

Chalga a Facebookon.

fotó: Ádám Demeter Ádám

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/02/09/ha_lehet_egy_diszkogruv_onironikus_akkor_ez_az_klippremier_chalga_ezert_van_az
Mint egy népzenével felütött Daft Punk – Klippremier! Chalga: Ezért van az
süti beállítások módosítása