„Ilyennek kellene lennie a 2021-es hip-hopnak egy szebb világban” – A Mulató Aztékok és a Slow Village kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.21. 15:34, srecorder

mulato-village.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ebben a cikkben glsch (Slow Village), Tink (Mulató Aztékok, Slow Village), ONE-AB (Slow Village) és emekajji (Mulató Aztékok) listáit olvashatjátok.

glsch.jpgFotó: Szabó R. János

glsch
(Slow Village)

Nagyon szeretek arasznyi vastag bekezdésekben fogalmazni, ráadásul elég sokat is beszélgetek/vitatkozok a barátaimmal a különböző megjelenésekről, de most elengedném ezt a vonalat és csak 1-2 gondolatot osztanék meg. Listázni nagyon nem egyszerű dolog, ezért inkább legyen csak 3 külföldi és 3 magyar lemez, amit szívesen és sokszor hallgattam az elmúlt évben. 

Külföldi

1. Isaiah Rashad: The House Is Burning

Szeretem azokat az előadókat, akik nem feltétlenül bújnak egy kreált image mögé, nem alteregóznak, nem félnek közelebb kerülni a saját szövegeikhez, nem félnek közelebb kerülni hozzánk. Isaiah lenyűgözően egyedi és felháborítóan alulértékelt még mindig. Megérte 5 évet várni erre az albumra.

2. AKA Keyz: ROOTS

Egy félig szudáni, félig afroamerikai underground rapper, akiben annyi zene és potenciál van, hogy remélem hamarosan felfedezi egy top label és hosszú évek múlva itthon is elmehetek egy koncertjére. Kifejezetten jó és komplex cuccot rakott össze, sok-sok ízléssel és bomba szövegekkel.

3. Tyler, the Creator: Call Me If You Get Lost

Tyler azt mondhatta, hogy: Végtére is kib*****ul imádom a rapzenét, és rappelni is ku**ra szeretek, szóval ba****meg mindenki, aki ezt az elmúlt években kétségbe vonta, tessék. – és milyen jól tette.

Hazai

1. Jazzbois: Jazzbois Goes Blunt II

Vannak lemezek, amiket bármikor, bárhol, bármihez, bárkivel szívesen hallgatok. Nagyon kevés van belőlük, ez az egyik. Kritika.

2. Àbáse: Laroyê

Bognár Szabi felkel egy napsütötte vasárnap délutánon húslevest főzni. Lassan, mérnöki pontossággal adagol hozzá más és más kultúrákból is hozzávalókat, de pontosan tudva az arányokat, mindig egyre és egyre nagyobb meglepetésekkel tarkítja a főztjét, majd este elzárja a lassú rotyogás alól a gázt, leteszi az asztalra, megkóstoljuk és tudjuk, hogy ilyet csak őt tud, gazdagon. Waw! Kritika.

3. Kapitány Máté, Lil Frakk, Ress: Kontroll

Egy szuper triumvirátus, akik valódi műhelymunkában tervezve és alkotva csináltak egy nagyon mai vagy inkább holnapi, de az is lehet, hogy jövő heti lemezt. Szubjektíve megállapítva is végtelen lehetőség van ebben a trióban, képesek egymást erősíteni és egyénenként sem félnek a saját ötleteiket beledobni, majd megvalósítani a cuccon. Interjú.

 

one-ab_blue.jpegFotó: Karmatik Photograpy

ONE-AB a.k.a. RÓQA
(Slow Village, Sample Temple)

6363: Metamatika

Az év magyar lemeze, amin reppelnek. Lusta Geriről eddig is tudtam, hogy egy producerzseni, és persze Gege szövegeit is bírtam, de nem gondoltam, hogy ilyen kémia lesz, amit közösen csinálnak. Kortárs és autentikus a zene és a szöveg is, valami ilyennek kellene lennie a 2021-es hip-hopnak egy szebb világban. Interjú. Kritika.

Kedvenc dal: Én

Szépen végig van vezetve a koncepciója, nagyon jól vannak illesztgetve az idézetek, nem bírom nem végigmosolyogni ezt a tracket. A beatről nem a reppelés jutna eszembe először, de nagyon jól viszi a szöveget a hátán és imádom a garage-es lüktetését.

Ábáse: Laroyé

Bognár Szabi tudja Magyarországon a legízlésesebben elegyíteni a jazzt, a brazil és az afrikai zenék hagyományait modern elektronikával és brokenbeattel. Nagyon jól áll neki az albumformátum, mert így sokkal szélesebb spektrumon tud mozogni a tradicionális és kortárs, az akusztikus és elektronikus hangszerelés, a könnyed és fajsúlyosabb témák, illetve a táncolható és lírai hangvételű dalok között.

Kedvenc dal: O fim feat. Tais Feijáo

Elektronika, hangszeres játék és sampling tökéletes elegyben találkozik a minimalista alapban, ami megágyaz a szintén egyszerű, de karakteres énektémának.

cancel.

Teljesen random találat volt. Nagyon meglepődtem az úgymond külföldi színvonalú producáláson zene és ének tekintetében is. Modern soulnak szokás talán az ilyesmit nevezni. Neosoul, lofi és bass music elemekből összeszőtt, jól strukturált beatek izgalmas váltásokkal, bátran effektezett férfi énekkel. Munkássága nem sűrűsödött össze 2021-ben albummá, csak négy erős single jelent meg az év folyamán, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen irányba megy tovább 2022-ben.

Kedvenc dal: Orange and Blue

Ezt a számot hallottam először és gyorsan beakadt a tapadós zongi, ritmusgitár és énektéma. Jó a húzása a dalnak és van egy érdekes váltás a végén, ami jellemző az eddig megjelent dalokra.

Bacao Rythm and Steel Band: Extensions

Nem szeretem a feldolgozós lemezeket és zenekarokat, de egy hamburgi vintage funk zenekar, akik steeldrummal kiegészülve játszanak el Slum Village, Busta Rhymes vagy Jay-Z dalokat, elég meredeken hangzik. Mindenhez való zene, nem csak repprajongóknak. Érdemes a korábbi kiadványaikat is meghallgatni, az első albumuk még talán az Extensionst is veri.

Kedvenc dal: Healer

Erykah Badu Madlib által producált klasszikusa, nem mellesleg Bonobo kedvenc beatje ever steeldrumon eljátszva.

2021-es kedvenc single-ök:

Hiatus Kaiyote feat. Arthur Verocai: Get Sun

A zseniális jövősoul-funk zenekar, a Hiatus Kaiyote hosszas hallgatás utáni első single-je, ami nekem nem is miattuk, hanem Arthur Verocai, a 76 éves brazil komponista/producer miatt a szívem csücske. Az egyik kedvenc lemezem a világon az ő saját magáról elnevezett 1972-es első albuma, amiről MF Doom, 9th Wonder mellett Bankos & Norba és Busa Pista is kölcsönzött hangmintákat.

+ idén megjelent a BADBADNOTGOOD-dal is közös lemeze!!!

Durand Jones & Indications: Witchoo

A kedvenc 2021-es feelgood tánczeném, ha diszkózni kell.

 

SEGG KELL HOZZÁ ÉS FEJ - SLOW VILLAGE-INTERJÚ.

 

tink_foto_harsanyi_david.jpgFotó: Harsányi Dávid

TINK
(Slow Village, Mulató Aztékok)

05 SunMa: Kollwitz Tapes

SunMa a berlini-budapesti határmezsgyén alkotó Koroknay András dub-központú szerzői projektje. 2021 októberében megjelent 7 dalt tartalmazó RAM című lemeze, amit decemberben a 6 perces, 6 számos Kolliwitz Tape kollázsanyag követett. Ennél a rövid, de annál színesebb és izgalmasabb kiadványnál a szaund forrása a korai elektronikus zene és az egzotikus ritmusok világa, ahonnan teljes természetességgel kalauzol dubriddimek felé az alkotó. Csúcsminőségű karakteres rapid-trip!

kedvenc: 02

04 Arkives: Live From The Arkives

Az Arkives név mögött nagy valószínűséggel az a Ted Hughes rejlik, akit Kankickként ismerhet a legtöbb jóízlésű indie hip-hop kedvelő. Live From The Arkives című anyaga tényleg olyan hangulatot ad, mintha a beatproducer guru önmagát szórakoztatva és olykor talán meg is lepve válogatná közjátékokkal vegyítve saját loopjait az évtizedek homályából. A 27 perces anyag könnyű szerrel végigforog, majd teljes mértékben adja magát az újraindítás opció, pure hip-hop, press rewind!

kedvenc: One Time For Ya Mind

03 Evidence: Unlearning Vol. 1

A meglepően súlyos 2018-as Weather or Not album után kíváncsian vártam Evidence friss lemezmegjelenését. A füstízű bölcskomor lassúflow, ha lehet mondani, még élesebbre csiszolódott, továbbra sem hagyva helyet félmegoldásoknak és mellébeszéléseknek. A kifejezetten ötletes zenék tempója mintha még az eddigieknél is lassabb lenne, ezáltal még inkább teret adva az egzisztencialista gondolatoknak és a fajsúlyos soroknak. Kiemelkedő anyag!

kedvenc: All Money 1983

02 KanKick: CATALOG JUKEBOX

Oxnardi hősöm júliusban megjelent ön-válogatásán saját, 1998 és 2011 között készült beatjei közül mazsolázgat finom érzékkel és gondos kezekkel. Van itt kéremszépen lebegős bebólogatós ütemektől kifacsarodott jazzy hangmintákon át koszos drumbreakekig minden, ami Kaliforniában megterem.

kedvenc: Fakes Of A Feather

01 Franky Bones: Casa Saudade

Olyan erős hatással volt rám Franky Bones hangja és előadásmódja, mikor első ízben meghallottam a Couple Bucks című dalát, hogy teljes mértékben kitöltött a vágy, hogy megvegyem azt a lemezt, amin rajta van az említett szám. Ezt az érzést ritkán szoktam tapasztalni. Azt, amikor azonnali reakcióként a bőröm alá megy a zene, mikor teljesen kitölt és letaglóz egy szaund.

„A saudade a vágy, a melankólia, a vágy és a nosztalgia érzése, amely a brazil vagy portugál temperamentumra jellemző. Mély érzelmi állapotot ír le; vágy egy boldogság után, amely elmúlt, vagy talán soha nem is létezett.” Milyen érdekes, hogy az angliai Blah kortárship-hop label kiadványaként jelent meg az album.

 

HIÁNYOZTAM A SAJÁT ÉLETEMBŐL - INTERJÚNK TINKKEL AZ ÉLETMENTŐ SZÍVMŰTÉTE UTÁN.

 

emekajji.jpg

EMEKAJJI
(Mulató Aztékok)

001 Kali Uchis feat Tyler, the Creator, Bootsy Collins: After The Storm

Három olyan előadó, akiket ízig-vérig imádok. Csodálatos dal. 2 perc 30 mp-nél az az új zenei mozdulat... 3:04-nél félmegoldás, ahogyan visszahozza, de azért jó, még belefér.

002 N.E.R.D., Gucci Mane, Wale: Violá

N.E.R.D. mindig nagy kedvencem volt, de ez az album teljesen más érzelmeket hoz a korábbiakhoz képest. Számomra ez egy kiemelkedő dal az albumról, a dalszöveg miatt, pontosabban az a rész, hogy

Look around, we're your friends
We'll be here in every life
Every time you need a lift (hold on, hold on)
You'll know tricks, we'll pull it off

003 Ivan & The Parazol: Sötét

Fishing On Orfűn figyeltem fel rájuk, aznap este, amikor mi is előadtunk. Tettem egy kört, és felírtam, akik tetszettek, kár, hogy nem 432-be van, lol. (A=432hz, ízlés kérdése) Patikazene nekem, erősen fogalmazza meg az érzést.

Még több zenésztoplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Vörös András (Ørdøg)

Krúbi

Deva, Zságer Balázs és a Flanger Kids

Gustave Tiger

Kool Kasko (Kriminal Beats)

Blahalouisiana

Kőváry Zoltán (The Trousers), Szesztay Dávid (Kiscsillag), Szarvas Árpád (EZ Basic)

Quixotic

Berger Dalma, Belau, Bozo, Cadaveres, Góbé, Jobbány Bence, Omega Diatribe, Perihelion, Rutkai Bori, Sasa Lele, Tóth Balázs, Törzs, Úrfi

Czeglédi Szabolcs, Imitation, Jakab Péter, Nemes András, Rözge Maxim

Balanyi Szilárd, Boggie, Jónás Vera, Pátkai Rozina, Szepesi Mátyás, Varga Zsuzsa

Déri Ákos, Gábor András, Márton András, Pogár László

Ambrus Bence, Fodor Dávid, Gyémánt Bálint, Zsirai András

Baksa-Soós Attila, Ian O'Sullivan, Riger János, Tóth Dóri

Szabó Tamás és Sam Redbreast Wilson

Beton.Hofi, iamyank, Oh Babar

Palya Bea, Álmos Gergő, Kőváry Péter, Nagy Emma, Napfonat

Bali Dávid (Satelles)

Analog Balaton és Agavoid

Lil Frakk, D.Koms és Ress

Zentai Márk (Mörk)

Sallai Péter (Bornholm), Veres Gábor (Watch My Dying) és az Entrópia Architektúra

BÖBE, LAIHO és Solére

Kelemen László (Dope Calypso)

Lotfi Begi

Ferenczi Szoni, Vághy Tamás és a Mayberian Sanskülotts

Platon Karataev

Dzsúdló és Hundred Sins

Barkóczi Noémi és Szalai Anna

Boros Levente, Perrin, Ponza, WaTa

Gerdesits Ferenc és Kirschner Péter

Ben Leavez és Norwell

Ladánybene 27

Csongor Bálint, Hetey Szabolcs, Lee Olivér, Szűcs Levente

Csorba Lóci és Szendrey-Nagy Olivér (Papaver)

Esti Kornél

Pándi Balázs, Kiskovács (AMD), Tálas Áron

Ajtai Péter (Qiyan) és Szabó Bálint (Decolonize Your Mind Society)

Halott Pénz

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

https://recorder.blog.hu/2022/01/21/a_mulato_aztekok_es_a_slow_village_kedvenc_2021-es_zenei
„Ilyennek kellene lennie a 2021-es hip-hopnak egy szebb világban” – A Mulató Aztékok és a Slow Village kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása