John Grant, Robert Henke, dalszerzők kulisszatitkai és a gátlások lebontása a Magyar Zene Házában

2022.01.07. 16:32, RRRecorder

magyar_zene_haza.jpg

Január 23-án nyit a Magyar Zene Háza, 27-től pedig koncertek is lesznek: énekes-dalszerzőktől elektronikus kísérletezőkig, szúfi mestertől Commodore-okig.

Január 23-tól lesz látogatható a Magyar Zene Háza. Először a Zeneakadémia növendékeinek zenélnek majd az izgalmas terekben, január 27-től pedig már sokszínű programkínálatból válogathatunk. A honlap már elindult, itt jegyek is kaphatók. A sokfunkciós épület különböző részei, illetve egyes programsorozatok a következő hónapokban fokozatosan nyílnak meg, indulnak el.

A Magyar Zene Háza sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a tavaszi évad egyik kiemelt koncertje John Grant énekes-dalszerző lesz, akinek 2021-es, Boy From Michigan című albuma igen jó kritikákat kapott. A Delvon Llamar Organ Trio soulos-funkos jazzt hoz, Marina Satti görög tradicionális zenével gazdagított kortárs popot. A tradicionális zenét képviseli a ney nevű fúvós hangszeren játszó Kudsi Ergüner, a szúfi zene egyik legnevesebb mai mestere. A tuvai Huun-Huur-Tu a Kerekes Banddel ad koncertet, részben közös dalokkal (és akusztikus hangszereléssel). Sílvia Pérez Cruz a katalán folkot avantgárd elemekkel újítja meg.

Az elektronikus zenei program is erős lesz. Robert Henke (akit Monolake néven talán még többen ismernek) 1980-ban gyártott Commodore számítógépekkel zenél, egyszerre öttel. Lorenzo Senni a trance-t forgatja ki, a Berghain-rezidens Sam Barker a technóból elindulva kísérletezik, Mark Fell pedig Iannis Xenakis előtt tisztelgő műsort hoz. Természetesen jazz is lesz, az új-zélandi Hayden Chisholm például mini-rezidenciát is kapott, tart workshopot, zenél szólóban, valamint Gyárfás Attila és Hock Ernő társaságában.

A nemzetközi koncertprogram (amiben szerepelnek még további előadók) mellett a hazai is figyelemre méltó. John Grant előtt például Misota Dániel (Zanzinger) új, The Floating Weeds nevű formációja mutatkozik be. A Dalszerzők köre című programsorozatban szerző-előadók beszélnek a műhelytitkaikról, és ha szerencsénk van, spontán együtt is zenélnek; első alkalommal Balla Gergely (Platon Karataev), Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera énekel, gitározik és beszélget. A Magyar Zene Házában mutatja be új, a ghánai és a magyar kultúra metszéspontját kutató műsorát Sena, továbbá lesz többek között Áron András, Iamyank Live Ensemble és Gryllus Dániel A teljesség felé című művének Gryllus Samu által hangszerelt változata.

A programok, az állandó és ideiglenes kiállítások mellett a harmadik pillér a zenepedagógia. Erről talán sokan a gyerekeknek, családoknak, iskolai csoportoknak szóló programokra asszociálnak, és tényleg lesznek ilyenek is, de emellett elektronikus zenei workshopok, mesterkurzusok, poptörténeti előadások is lesznek. Az egyik alkotói workshop kifejezetten arra koncentrál majd, hogy lebontsa az olyan gátakat, amik miatt sokan azt hiszik, hogy ők nem is tudnak zenélni, mert mondjuk "nincs hangjuk" vagy "nincs ritmusérzékük".

Címkék: magyar zene háza
https://recorder.blog.hu/2022/01/07/john_grant_robert_henke_dalszerzok_kulisszatitkai_es_a_gatlasok_lebontasa_a_magyar_zene_hazaban
John Grant, Robert Henke, dalszerzők kulisszatitkai és a gátlások lebontása a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása