„Ha utazó gitáros lennék, ezeket a dalokat vinném magammal” – Lemezpremier! Tálas Áron: Blue Enough

2022.01.01. 14:00, srecorder

talasaron1.jpg

Meg is érkezett az újév első lemezpremierje: az elsősorban jazz-zongoristaként (és dobosként!) ismert, számos formációban játszó Tálas Áron elkészítette első szólózongora-lemezét. A Blue Enough-ról a Recorderen debütált az első single (Dear) még karácsony előtt, és most az egész lemez is nálunk hallgatható meg először.

Tálas Áronnak régi vágya volt egy szólózongora-lemez felvétele, az inspirációt hozzá magánéleti változások és a Focusyear ösztöndíjprogram keretében Bázelben töltött éve adta meg neki. Erről így mesélt a lemezt beharangozó videóban: „Leginkább jazz-zenészként ismernek, de ezt az albumot nem nevezném jazznek. Igazából teljesen mindegy, minek is nevezzük. Ha egy utazó gitáros lennék, ezeket a dalokat vinném magammal. Az album anyagát legfőképp az elmúlt másfél évem történései ihlették, inspirálták. Ebben az időszakban ugyanúgy jelen volt a magány, a kilátástalanság, ahogyan a várakozás és a legőszintébb öröm is. Egy szólózongoralemez felvétele már régóta a bakancslistámon volt. De mindig azt éreztem, még nem állok rá készen. Tíz éve – pályám kezdetén – még egészen másmilyennek képzeltem ezt a lemezt, de talán pont ez a szépsége. Nem tudjuk előre megmondani, mik fognak zeneileg inspirálni, ahogy nyilvánvalóan azt sem, hogy életem eseményei milyen módon hatnak majd a zenémre.”

A Blue Enough című lemezt egy sessionön, éjszaka vették fel a bázeli Jazzcampus nagystúdiójában 2021 májusában. Fizikai formában még nem elérhető, de később CD-n, és akár vinylen is meg fog jelenni – addig is meghallgathatjuk a nagyobb online streaming-platformokon.

„Többször előfordul, hogy egy-egy ötlet akár évekig pihen, mire előjövök egy használható folytatással. A Two Lonely Hearts Walking – a lemez zárószáma – például több, mint fél évet várt, hogy a középrésze elkészüljön, de ezeket mindig megéri megvárni, nem érdemes siettetni. Ez a szám ugyanabban a hangnemben ér véget, amiben az első indul, ezzel is keretbe foglalva az albumot” – fűzte még hozzá Áron, aki a lemezen hallható számok kb. felét itthon írta a pianínóján, a másik felét pedig Bázelben. „Mindig nagy tisztelettel voltam a „klasszikus értelemben vett” dalszerzők iránt, mint Lennon-McCartney, James Taylor, Nick Drake, vagy a mostaniak közül Sufjan Stevens, John Mayer, a teljesen más világú Aaron Parks, vagy a hangulatfestő Ólafur Arnalds. Hatásuk talán ezen a lemezen mutatkozik meg leginkább.”

talasaron2.jpgTálas Áron a lemezfelvétel közben

Tálas Áron a Facebookon

A headerfotón Tálas Áron (balra) látható Sam Barnett hangmérnökkel (jobbra) hajnal 4-kor, a lemez felvételei után.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/01/01/_ha_utazo_gitaros_lennek_ezeket_a_dalokat_vinnem_magammal_lemezpremier_talas_aron_blue_enough
„Ha utazó gitáros lennék, ezeket a dalokat vinném magammal” – Lemezpremier! Tálas Áron: Blue Enough
süti beállítások módosítása