„Az űrhajó ablakából megdöbbenve szemlélhetjük a pusztulást” – Dalpremier! Giliszta: Sajnos Vége Van

2021.12.31. 09:54, srecorder

Tavasszal szimpatikusan megalomán és izgalmasan sokrétű dalokkal boncolgatta az emberiség problémáit Fodor Dávid, Kő Ábel Holló, Korossy-Khayll Levente és a Mordáiban is játszó Vértesi Ferenc 2016-ban alakult kvartettje, vagyis a Giliszta. Az év végét stílusosan egy, a Recorderen debütált Nagyon Süt a Nap lemezről lemaradt, de annak világvége- és konteótematikájához szorosan illeszkedő számmal zárják.

A nagylemez háttértörténetét az áprilisi megjelenéskor így vázolta a zenekar: „Egyes összeesküvéselmélet-hívők szerint a ‘Nagyon Süt a Nap’ cím a ‘NasaN’ vagy ‘Nasa-N’ kifejezést rejti magában, amely az amerikai háttérhatalom szupertitkos dokumentumai szerint a NASA n-edik, apokalipszis esetén életbe lépő tervét takarja. A dalszövegek ugyan korántsem adnak erre konkrét magyarázatot, de Prof. Dr. Hans Von Theo vírusszkeptikus kutatóorvos és bioesztéta szerint a felvételek visszafelé lejátszva megadják annak a 10.000 embernek a koordinátáit, akik biztosan felkerülnek a föld belső magjában egyelőre folyékony halmazállapotban tárolt, élőlényszerű űrhajóra, hogy egy új élet reményében útnak induljanak az Ismeretlenbe. Maga a zene érdekes módon nemigen tartalmaz utalást erre a konteóra. A lemez hagyományos irányba lejátszva, kissé megalomán dalok formájában ad érdekes, sűrű képet az emberiséget jelenleg leginkább foglalkoztató problémákról.”

A Sajnos Vége Van kapcsán pedig ezt fűzték hozzá a dolgok állásához: „Az albumon lévő számok sok különböző érzést és gondolatot tükröznek, és összeállnak egyfajta füzérré, a Süt a Nap című záró trekk utolsó szövegrészlete („minden megolvad...”) pedig meglepő módon felszabadító diszkóba torkollik, majd szépen lassan elhalkul, ám mintha hiányozna róla még egy utolsó katarzis, hogy a puzzle darabkái kerek egészet alkossanak... Hosszabb szünet után, önálló darabként a Sajnos Vége Van már maga a világvége és egyben annak festménye, összefoglalás és egyben konklúzió a nagylemezről, abból a látszólag kényelmes távolságból szemlélve a robbanást, amely időben 2021 és az elképzelt apokalipszis ideje között, térben pedig a velünk és ugye 9999 másik szerencsés embertársunkkal együtt megmenekülve elsuhanó élőlényszerű űrhajó és a felperzselt Föld között húzódik. Az űrhajó ablakából megdöbbenve szemlélhetjük a pusztulást. Mindennek végén pedig képzeletbeli kameránk ismét közelről mutatja a földfelszínt belepő hamu pillekönnyű darabkáit, amint furcsa fényben táncolnak a szürke ködben, és mintha új, más élet sarjadna titokban...”

És akkor íme a zenekari repertoárt új elemekkel (furulya, akusztikus gitár) bővítő Sajnos Vége Van:

A zenekar legközelebb január 15-én az Akvárium Klubban a HOCUSPONY és Villö Acetone társaságában lesz élőben hallható. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. És még az is lehet, hogy idei lemezükkel egy-két zenésztoplistán is felbukkannak.

Giliszta a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/31/_az_urhajo_ablakabol_megdobbenve_szemlelhetjuk_a_pusztulast_dalpremier_giliszta_sajnos_vege_van
„Az űrhajó ablakából megdöbbenve szemlélhetjük a pusztulást” – Dalpremier! Giliszta: Sajnos Vége Van

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr9816799762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása