„Akusztikus zene késő délutáni mélázáshoz, elmélyüléshez” – Magyarradar és klippremier: Grand Bleu

2021.12.27. 15:35, srecorder

grand_bleu_foto_komroczkidia-61.jpg

A Kikeltetőben pár éve sikerrel bemutatkozott Kovács Asztrik különleges felállású (három gitár, három ének) szövegcentrikus-akusztikus zenekara azt az élményt igyekszik visszaadni zenében, amivel egy jó könyv elolvasása jár. A Galaxisoktól Kerouacig, az óangol balladáktól Sartre-ig széleskörű hatásokból merítő Grand Bleu első dala a Recorderen hallgatható meg, magyarradaros bemutatkozásuk után.

Mikor indult: A Grand Bleu zenekar a szólóprojektemből nőtt ki. 2018-ban vállaltam fel a zenészi törekvéseimet, ekkor mutatkoztam be több budapesti kávézóban, verses esteken, illetve a 2018-as Kikeltető elődöntőjébe is bejutottam. A szólóprojektből 2019-2020-ban szökkent szárba a zenekar, Ballai Ádám (basszusgitár, vokál) és Szalma Edvárd (gitár, vokál) csatlakozásával.

Hol indult: Elsőként a nappalimban, ahol is a szólódalok megszülettek, másodsorban egy azóta bezárt kávézóban, aminek Tinta volt a neve. Zenekarrá pedig Ádám nappalijában minősült át, Budapesten, a 12. kerület egyik ötvenes évekbeli szocreál társasházában.

Tagok, hangszerek: Kovács Asztrik – gitár, ének, Ballai Ádám – basszusgitár, vokál, Szalma Edvárd – gitár, ének.

Stílus: Zeneileg kötetlen, a beattől a flamencón és a keringőn át az angol balladáig minden, ami passzol a szöveghez. A szövegek ballada- és/vagy novellaszerű elbeszélések.

Hatások: Zeneileg: Simon and Garfunkel, Cseh Tamás, Francisco Tarrega, Strauss, Beatles, óangol balladák, The Everly Brothers, Johnny Cash, Elvis, Frank Sinatra, görög sirtaki, The Doors, The Kinks, Galaxisok, Cz.K. Sebő, Szécsi Pál. Szövegileg: Hemingway, Salinger, Bólya Péter, Kerouac, Sartre, Fekete István, Bukowski, Dosztojevszkij, Radnóti, József Attila, Bereményi, Dés Mihály stb.

Kiadó: Nincs.

Történet: Életem egy részében sok időt töltöttem egyedül. Ekkor szerettem az erkélyen ülni este, vagy nagyokat sétálni egyedül és közben olyan zenéket hallgatni, amik lekötik minden gondolatomat. Amik teljesen kitöltik a fejemet, vagy a szép dallamosságukkal (Segovia), vagy a szövegekkel sztorikat mesélnek el nekem, képeket festenek le. Ez nem volt azért egy nagy releváció, olvasni mindig is szerettem. De ekkor az ütött szöget a fejembe, hogy milyen jó lenne olyan zenét csinálni, ami olyan, mintha elolvasnál egy könyvet. A zene maga a hangulat, a szövegben megy a sztori és a leírások, az, hogy mit is látunk éppen. Ezen a gondolaton kezdődött el indultam el. Aztán Ádám és Edvárd is látott benne fantáziát, sőt még többet is. Láttak benne lehetőséget, ki tudták egészíteni, sokkal folyékonyabbá és életszerűbbé tenni a zenét. Így nagyjából 2020 januárjától igyekszünk egyre jobban letisztázni azt, hogy mire is gondolunk.

Megjelenések: Éppen most jelenünk meg.

Küldetés: Hangulatok átadása. Emberi életek és nézőpontok bemutatása a maguk természetességében.

Jövőkép: Sok emberrel találkozni, kapcsolatokat kialakítani, történetmesélésre buzdítani.

Mellékprojektek: -

Szexepil: Erősen szövegcentrikus zenét játszunk, a zenei dramaturgia pontosan követi a szöveget (vagy fordítva). A zenekar felállása nagyon különleges: 3 gitár, 3 ének. Akusztikus projekt, kora esti, késő délutáni mélázásokhoz nagyon jó, vagy pedig egész estés elmélyülésekhez.

Legnagyobb eredmény, elismerés: 2018 Kikeltető – Asztrik, 2018 Petőfi Irodalmi Múzeum fellépés – Asztrik, 2021 Fehérvári Irodalmi Napokon való fellépés, 2021 Music Hungary Showcase fesztivál fellépés.

 

És akkor íme a Grand Bleu első dala, az Emlékszem még:

Grand Bleu a Facebookon

headerfotó: Komróczki Dia

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/27/_akusztikus_zene_keso_delutani_melazashoz_elmelyuleshez_magyarradar_es_klippremier_grand_bleu
„Akusztikus zene késő délutáni mélázáshoz, elmélyüléshez” – Magyarradar és klippremier: Grand Bleu
süti beállítások módosítása