„Régóta a bakancslistámon volt egy szólózongoralemez” – Dalpremier! Tálas Áron: Dear

2021.12.19. 16:24, srecorder

talas-aron2.jpg

Szilveszterkor jelenik meg a dobosként és zongoristaként is kiváló, elsősorban jazz-zenészként ismert Tálas Áron első szólózongoralemeze. Áron egy évet töltött Bázelben a Focusyear ösztöndíjprogram keretein belül, ebben az időszakban született meg magánéleti fordulatok hatására a Blue Enough című zongoralemez, amelynek nyitódala most a Recorderen debütál.

„Leginkább jazz-zenészként ismernek, de ezt az albumot nem nevezném jazznek. Igazából teljesen mindegy, minek is nevezzük. Ha egy utazó gitáros lennék, ezeket a dalokat vinném magammal. Az album anyagát legfőképp az elmúlt másfél évem történései ihlették, inspirálták. Ebben az időszakban ugyanúgy jelen volt a magány, a kilátástalanság, ahogyan a várakozás és a legőszintébb öröm is. Egy szólózongoralemez felvétele már régóta a bakancslistámon volt. De mindig azt éreztem, még nem állok rá készen. Tíz éve – pályám kezdetén – még egészen másmilyennek képzeltem ezt a lemezt, de talán pont ez a szépsége. Nem tudjuk előre megmondani, mik fognak zeneileg inspirálni, ahogy nyilvánvalóan azt sem, hogy életem eseményei milyen módon hatnak majd a zenémre” – mesélte Áron a lemez születéséről a Blue Enough-ot beharangozó videóban.

„A lemezen hallható számok kb. felét itthon írtam a pianínómon, a másik felét Svájcban, Bázelben, ahol egy évet éltem. Mindig nagy tisztelettel voltam a „klasszikus értelemben vett” dalszerzők iránt, mint Lennon-McCartney, James Taylor, Nick Drake, vagy a mostaniak közül Sufjan Stevens, John Mayer, a teljesen más világú Aaron Parks, vagy a hangulatfestő Ólafur Arnalds. Hatásuk talán ezen a lemezen mutatkozik meg leginkább. Persze ez is szubjektív, nem egyszer volt már, hogy azt mondta valaki egy számom hallatán, hogy „ez x és y előadóra emlékeztet”, akiket addig sose hallottam, viszont valószínűleg osztozunk akkor pár zenei példaképben, inspirációban. Én ezt nagyon szép dolognak látom” – mondja Áron, aki önmaga megnyugtatására írta meg a lemezt, amire erős dallamokat, egyszerű, de karakteres formákat keresett.

„Az album nyitódala a Dear, talán a legerősebb dal a lemezen. Különösen a B részét szeretem, és azzal elég sokat dolgoztam, mire végleges formába került. Az A részt egyébként a bázeli albérletemben írtam a hordozható háromoktávos minibillentyűmön valamikor éjszaka, ami még természetesen megvan a hangjegyzeteim közt.”

A Blue Enough című nagylemez január elsején fog megjelenni, addig is a Dear elérhető minden streaming-platformon

Tálas Áron a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/19/dalpremier_talas_aron_dear
„Régóta a bakancslistámon volt egy szólózongoralemez” – Dalpremier! Tálas Áron: Dear
süti beállítások módosítása