„Amikor már sok tud lenni az együttlét” – Lemezpremier! Svnseas: A Painted Sky

2021.12.19. 10:00, srecorder

svnseas_promo.jpg

Második lemezét hozza ki az altrockos Svnseas, amelynek tagjai olyan zenekarokban zenéltek és zenélnek, mint a Till We Drop, az Amigod vagy a Watch My Dying. Az elsőnél pörgősebbre, feszesebbre írt albumra a gyerekkori kiközösítések és a nagy magunkra találások mellett olyan érzések is beszüremkedtek, amelyek sokunknak lehetnek ismerősek a járványidőszakból.

svnseas-a-painted-sky-lp-cover.jpgAz A Painted Sky a Peter John Kiss énekes-gitáros vezette zenekar elmúlt három évét öleli fel, ami alatt történt egy fontos változás a felállásban: 2019 végén kilépett Kisiván István gitáros. Bár a dalok többségének váza már megvolt, az új gitáros megtalálásáig picit megtorpant a lendület, aztán beütött a Covid is. A pandémia alatt lett idő újra elővenni a dalokat, amiben a régi barát és új gitáros, Dobos Gábor is segített a zenekarnak, aki friss lendületet és új témákat/dalokat is hozott a lemezre. A lemezt még 2020 őszén vették fel Botlik Matyival a Grenma Studióban (a keverés és a master Somogyvári Dani munkája), és ha minden jól megy, tavaly novemberben be is mutatták volna a Dürer Kertben. Csak hát minden nem ment jól az elmúlt két évben, például a régi Dürer Kert is végleg bezárt.

„Ez duplán fájó volt, hiszen jó lett volna ezzel a koncerttel búcsúznunk ettől a kiváló helyszíntől” – mondja a zenekar. „Mivel rengeteg energiát, időt és pénzt fektettünk a lemezbe, ezért szerettük volna méltóképpen felépíteni a lemez promóját, és úgy döntöttünk, várunk a megjelenéssel. Emiatt egészen 2021. decemberéig csúsztattuk, és forgattunk hozzá két videoklipet, ami már meg is jelent single formájában, Late Night és Lonely Ghost címmel. Az előző lemezünkhöz képest ezen jóval kevesebb, 8 dal szerepel összesen. Csak olyan dalokat tettünk rá, amelyek maximálisan tükrözik a jelenlegi érzéseinket és csokorba szedve is összeillenek. Pörgősebb, feszesebb rockdalok születtek, a The Silence kivételével, ami talán a legjobban hasonlít az előző lemezünkre, az If Only Things Could Be A Little Differentre. Egyúttal úgy érezzük, hogy sikerült megtartani a Svnseas atmoszféráját, hangulatát ezen az albumon is.”

És akkor íme az A Painted Sky, amelynek dalait Peter John Kiss egyesével is bemutatja. A lemezbemutató koncert 2022 tavaszára várható.

Painted Sky

A Painted Sky című dal elég random készült el egy délután alatt 2018-ban. Egy egyszerű kis bontást pötyögtem a gitáron, majd bass dallamot is kitaláltam rá és fejhang vokálokat. Kb. 2 óra alatt készen volt a dal váza, de aztán 2020-ig a fiókban maradt. Az új lemez készítésénél pedig előkerült, és megegyeztünk a srácokkal, hogy ez lesz az első dal a lemezen, a hangulata miatt, hiszen teljesen a pandémia miatti aktuális érzéseket váltotta ki belőlünk.

Orange

Nem sokkal az If Only Things Could Be A Little Different megjelenése után írtam. Úgy érzem, ez a dal teremtette meg az irányvonalat a lemez többi dalához is. Egy párkapcsolatról szól, ahol néha már sok tud lenni az együttlét, és sok kis felesleges vita zajlik le ilyenkor. Mikor elkészült, még nem is sejtettük, mennyi embert érint majd ez a probléma a vírus miatt.

Paper Thin

Ez a dal eredetileg az első lemezünkre került volna fel. De mivel mar azon így is 13 dal volt, ezért úgy gondoltuk, hogy kivesszük belőle. De mindig imádtuk ezt a dalt, így az új lemeznél már teljesen biztos volt, hogy rajta lesz. Az első verziója valamikor még 2015-ben született.

Lonely Ghost

Ez volt az első dal a lemezen, amit teljesen közösen írtunk a zenekarral a próbateremben. Ati kezdte el pötyögni az intro témát, aztán mindenki beérezte, és még aznap közel végleges formát öltött a szerkezet. Szövegileg egy fiktív történetet mesél, amiben egy szellem járja a szürke Földet, keresi az útját, és vágyik arra, hogy egy nap visszatérhessen. Sok ideje van átgondolni az életét, hogy miket hiányol belőle. Nehéz elfogadnia, hogy már nincs itt fizikailag és örökre egyedül marad. Egyébként ez a dal még Ivánnal közösen készült.

June

Jelenleg ez a legfrissebb Svnseas-dal, gyakorlatilag a stúdiózás előtti héten íródott. Mutattam a srácoknak, és mondták, hogy ez mindenképpen kell a lemezre. Elég személyes hangvételű szövege van. Gyerekkoromban Kanadában éltem, és az átalános iskolai évek alatt rengeteget piszkáltak és ki voltam közösítve. Volt két barátom, akikről kiderült, hogy valójában nem is azok, és a dal szövege ezekről az időkről szól, amikor nagyon vágytam rá, hogy legyenek igazi barátaim, hiszen egyedül éreztem magam. 2003 nyarán bekövetkezett egy változás az életemben, és ekkor találtam meg először önmagam. Ez az időszak eléggé befolyásolta azt, amilyen ember vagyok ma.

Free Dive

Nagyon fontos dal, az első, amit közösen írtunk Gáborral. Kicsit újít a stílusunkon, egyértelműen érződik az ötleteinek hatása.

The Silence

Tipikus Svnseas-dal, lehangoló, melankolikus. A dal szövege összefoglalja az utamat zenészként. Az emberek nagy része, aki elkezd zenélni, szerintem vágyik a sikerre az elismerésre. Én valahol az évek során elengedtem ezt az álmot. Nem azért, mert feladtam, hanem mert rájöttem, hogy egyszerűen csak szeretem ezt csinálni, bármi áron, tét nélkül is. Az egész Svnseas arra épül, hogy kompromisszumok nélkül csináljunk olyan zenét, amit imádunk, és az is egyértelmű volt már az elején, hogy ez mindig is rétegzene lesz itthon. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjük Botlik Matyinak, hogy felvett nekünk egy gyerekkórust a dal végére. Ez alapból nem volt tervben, de belehallottuk, hogy de jó lenne, és pont volt rá lehetőség. Iszonyat király lett!

Late Night

Érdekes, hogy ez lett az első single, mert amikor megírtam és feldemóztam még 2019-ben, túl pop punknak éreztük. Azon gondolkodtunk, hogy nem igazán illik a többi demóhoz. Aztán végül olyan jól sikerült, hogy számunkra ez az egyik legfontosabb dal a lemezen. Szövegileg teljes ellentéte az Orange-nak, ebben a dalban minden szép és jó a kapcsolatban.

Fun Fact: A lemez borítója egy valódi fénykép alapján készült. 2017-ben nyaraltam Pucsiscán, Horvátországban a családdal. Ott készült ez a fotó. Annyira tetszett ez a kompozíció, hogy tudtam, egyszer majd fel kell használni. Mivel a borító ilyen gyönyörű szép watercolour stílusú kép lett, hála Barna Jocinak (Brown Graphics), így elég egyértelmű volt, hogy a lemez címe A Painted Sky lesz.

img_2295.jpeg

Svnseas a Facebookon és a Bandcampen

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/19/_amikor_mar_sok_tud_lenni_az_egyuttlet_lemezpremier_svnseas_a_painted_sky
„Amikor már sok tud lenni az együttlét” – Lemezpremier! Svnseas: A Painted Sky
süti beállítások módosítása