Budapestre jönnek a világzene világsztárjai – A 2022-es Budapest Ritmo első fellépői

2021.12.03. 14:43, srecorder

liraz2.jpg

2022 tavaszán Liraz, Amadou & Mariam, a BOI AKIH és António Zambujo is Magyarországra jön – végre újra eredeti formájában, sőt, kibővült programmal rendezik meg a Budapest Ritmo-t.

2022. április 7-10. között ismét Budapest lesz a világzene fővárosa három helyszínnel: az Akvárium Klubbal, Szimpla Kerttel és a Toldi Mozival. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megrendezett fesztivál idén showcase-nappal, világsztárok koncertjeivel, konferencia- és networking programokkal, valamint filmszekcióval várja a közönséget.

Az izraeli Liraz perzsa gyökerekből táplálkozó zenét hoz Budapestre: a világzene fiatal (és egyébként színésznőként is kiemelkedően tehetséges) sztárja a modern, mégis ősi közel-keleti hagyományokra építő dallamairól ismert – de különleges színpadi jelenléte miatt is kihagyhatatlan élményt ígér.

Amadou & Mariam 35 éve alkotnak és zenélnek együtt, játszottak már a U2 és a Coldplay mellett is, lemezeik producere Manu Chao volt. Mali fővárosának, Bamakónak jellegzetes zenei kavalkádját idézik meg, felvillanyozó örömzenéjükre lehetetlen nem táncolni.

António Zambujo a portugál fado ma élő legnagyobb férfiénekese. A mézédes hangjáról ismert művész a brazil bossa nova és cante alentejano, a dél-portugál dalkincs bűvöletében nőtt fel. A Budapest Ritmo színpadán a ritkán látható szólóprodukciójával lép fel.

boi-akih.jpgBOI AKIH. Fotó: Maarten Mooijman.

A fúziós jazzt játszó BOI AKIH elegáns zenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával és indonéz, holland, guineai társaival teljes. A kvartett zenéje, szövegei az Indiai-óceán hangjaiból, a holland jazz és az afrikai hárfa, a kora házasításából áll össze – egyedi és felejthetetlen hangzásuk mély nyugalmat, napfényes örömet közvetít.

A program idén a showcase-nap és a konferencia mellett különleges filmprogramokkal is bővül, folytatva a 2021-es online Budapest Ritmo keretében nagy sikert aratott filmes-zenei együttműködéseket. Az előző évek mintájára a Budapest Ritmo bemutatkozási lehetőséget kínál feltörekvő zenekarok számára is. Az ingyenesen látogatható showcase-nap a Szimpla Kertben lesz április 7-én, ahol hat, nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekar lép majd fel. A zenekarok a showcase-pályázatra január 14-ig jelentkezhetnek a Budapest Ritmo honlapjánFacebook-esemény.

headerfotó: Shai Franco

https://recorder.blog.hu/2021/12/03/budapestre_jonnek_a_vilagzene_vilagsztarjai_a_2022-es_budapest_ritmo_elso_fellepoi
Budapestre jönnek a világzene világsztárjai – A 2022-es Budapest Ritmo első fellépői
süti beállítások módosítása