Először koncertezik az Eels Magyarországon – A 2022-es Bartók Tavasz első fellépői

2021.12.01. 15:35, srecorder

220404_bartoktavasz_eels_web.jpg

E, azaz Mark Oliver Everett 1991 óta működteti változó felállásban Eels nevű zenekarát, és jövőre végre Budapestre is eljut, méghozzá karrierje során először – április 4-én játszik az Akvárium Klubban. Mellette olyan nevek lépnek fel a Müpa szervezésében a Bartók Tavaszon, mint a kortárs jazz egyik meghatározó zenésze, Branford Marsalis, aki magyar népzenei ihletésű darabját mutatja be, David Fray zongoraművész, Eötvös Péter, a Recirquel, vagy María Pagés.

Az Eels legutóbbi (tavalyi) stúdióalbumát (Earth To Dora) egy közel negyven állomásból álló világturnéra viszi, amelynek egyik dalához (Are We Alright Again) szellemes klip is készült; főszerepére a Reklámőrültek (Mad Men) népszerű sorozatszínészét és az első számú EELS-rajongót, Jon Hammet kérték fel. Everett a dalt a „legpocsékabb év szívderítő slágerének" szánta. Az Eels három éve jött ki a sok borongós lemez után oldottabb hangulatú - még egy altatódalt is tartalmazó! - The Deconstructionnel, melynek kapcsán interjút is készítettünk a frontemberrel, eggyel előtte meg a The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett-tel. Következő - sorrendben a 14. - stúdiólemeze is meg fog jelenni, mire Magyarországra ér kultikus zenekarával: a 2022 elején érkező Extreme Witchcraftot PJ Harvey gitáros-producerével, John Parrishsel együtt írta, akivel ez az első együttműködésük a 2001-es Souljacker album óta. Ez pedig az első single róla:

Bár 2021-ben az első Bartók Tavasz a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, jövőre is vadonatúj előadásokra és különleges koncertekre számíthatnak a nézők. A fesztivál keretében láthatjuk először Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel, Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.

220414_bartoktavasz_david_fray_c_james_bort_warner_classics.jpgDavid Fray. Fotó: James Bort / Warner Classics.

David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal kiegészülve zseniális Beethoven-műsorral örvendezteti meg a közönséget, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, míg a világhírű Batsheva Dance Company Ohad Naharin három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.

Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el a fesztiválközönséget, a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe pedig a Zeneakadémián ad koncertet a fesztivál keretében.

220402_bartoktavasz_branford_marsalis_c_eric_ryan_anderson.jpgBranford Marsalis. Fotó: Eric Ryan Anderson.

A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású alakja, Branford Marsalis kvartettjével tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége. Bartók alakja-életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is: a sokak által szeretett programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget.

A most bejelentett fellépőket további világsztárok és produkciók követik majd, 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek folyamatosan bővülő programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.

https://recorder.blog.hu/2021/12/01/eloszor_koncertezik_az_the_eels_magyarorszagon_az_elso_fellepok_a_2022-es_bartok_tavaszrol
Először koncertezik az Eels Magyarországon – A 2022-es Bartók Tavasz első fellépői
süti beállítások módosítása