Kell a játék a felnőttnek is - Sena ajánlja a Rutkai Bori Banda új lemezét

2021.11.30. 12:09, vferi

wide1_74.jpg

A legvagányabb gyerekdalokat játszó Rutkai Bori Banda téli hangulatú új lemezéről, a Mandulka és a Karácsonyvárról az Irie Maffia énekesnője, Sena Dagadu mondja el a véleményét. Ha élőben szeretnéd látni Boriékat, azt legközelebb most hétvégén teheted meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahol két lemezbemutató koncertet is adnak: az egyiket szombaton délután, a másikat vasárnap délelőtt. Ez a cikk először a Recorder magazin 89. számában jelent meg.

Pont ebben a pillanatban, hogy nekiállok írni a Rutkai Bori Banda új lemezéről, úgy érzem magam, mint ahogy a Grincs érezheti magát. Nyűgösen a szeszélyes, szeles szezonváltástól, fáradtan az intenzív, pörgős nyári mindentől, frusztráltan a kamaszodó kislányom flegmaságától, feszült a kétéves gyereket féltő/figyelő 0-24 órás állapottól, ijedten a férjem mai pozitív COVID-tesztjétől. Mintha a káosz istenei éppen engem választottak volna tréfaalanynak. Legutolsó, ami eszembe jutna, hogy a tél ridegségét bájosnak vagy varázslatosnak találnám.

Újra berakom a lemezt. Most így hallgatom, miközben írok, egy pohár borral, mint egy rendesen kifacsart, kétgyerekes anyuka, egy majdnem átlagos őszi hétköznapon. 

Eltelt körülbelül 15 perc, és már húzza az árulkodó nagy szám a sarkát felfelé. Eszembe jut, ahogy minap a reggeli sulidugóban hallgattuk a két gyerekkel.

Mondom a majdnem 11 évesnek, hogy meghallgatjuk az új Rutkai Bori-lemezt? Azt mondja érdeklődően, hogy igeeen! (Vele már minden RBB-lemezt vágunk, a Sárkányjárgányon nőtt fel… Most persze minden ciki, minden gáz, és amúgy is van saját playlistje Spotifyon, amin nincs gyereklemez.) Szóval azt figyelem, ahogy ő figyeli. Hallgatjuk. Érzem, ahogy ellazul. Nem mondta, hogy kapcsoljam el! (Legnagyobb dicséret evör.) Neki is bejön.

Hé, ez Lovasi??!! Milyen jól passzol a hangjuk egymáshoz… A szöveg annyira vizuális, hogy hallgatom, és minden sort elképzelek, mint egy kis filmet az agyamban.

Jólesik hallgatni. Úgy érzem, nem is olyan rossz kicsit előre gondolni a karácsonyra. 

„Nézd a hópelyhek most olyanok, mint a földre hulló csillagok, esti kertünk úgy ragyog, mint az ég…” 

Milyen ereje van ennek a nőnek, hogy a halkan suttogott szavaival így megnyugtat. Nemcsak szól a háttérben, hanem a figyelmemet magához vonzza, leültet, és elindít egy álmodozást. Játékosságot és elengedést hoz.

Bírom Boriban, és ebben a lemezben különösen, ahogy finoman áthatol a mindennapok zaján, és emlékeztet arra, hogy kell a játék, kell a lágyság, nemcsak a gyerekeknek, hanem nekem is. Ebben nagyon segít, hogy nem bugyuta zene kíséri a játékos szöveget, hanem csodás figyelemmel, jól kidolgozott témái vannak.

Hogy is mondjam? Felnőttes? Igen, az!

Most például a Sötétben nagyon imponál a bluesos hangulatomnak, hagyja, hogy mufurckodjak kábé egy percig, aztán meg már jár a lábam az ütemre, és táncolnék. Szerintem ez a kedvencem.

Az is frissítő, hogy a Távoli hegyek felől fúvósverzió ismerős is, meg új is. A remixelt Sárkányszánkó is régi ismerős új ruhában. Örülök, hogy visszaköszöntek.

Kezdek ráhangolódni a télre és a télapóra. „Fut a ló, utána fut a szán….”

Jó, hogy van olyan karácsonyi lemez, amit kicsi gyerekkel meg naggyal is tudunk hallgatni, amivel mindannyian láthatjuk a varázslatot a télben, és jókedvűen várjuk az év végét, a télapót, a szánkózást, a Jézuska csengetését karácsony napján.

Nekem különösen jólesik a segítség a hangolódáshoz. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül… Mert. „téli reggel, mikor meg a nap sem kelt fel …minden olyan nyöszörgős, minden olyan nyikorgós, minden olyan nyekergős … Kéne egy kis trill, kéne egy kis la, kéne egy kis trilla ami beolajozna…

Így most a házikó nem fázikó, én mosolyogva megyek aludni, a Grincs is elcsendesült. Kellemes készülődést, kellemes ünnepeket mindenkinek!

wide2_64.jpgElőadó: Rutkai Bori Banda

Cím: Mandulka és a Karácsonyvár

Kiadó: Pozsonyi Pagony/Universal

Megjelenés: 2021. október 15.

Műfaj: jazzy funky

 

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2021/11/30/kell_a_jatek_a_felnottnek_is_sena_ajanlja_a_rutkai_bori_banda_uj_lemezet
Kell a játék a felnőttnek is - Sena ajánlja a Rutkai Bori Banda új lemezét
süti beállítások módosítása