„A te zenédre vár, a te zenédre táncol az asztalon” – Klippremier! Szesztay Dávid: Gyertyaláng

2021.11.28. 09:59, srecorder

szesztay_profilkep_nagy_gergo.jpg

2018-ban jelent meg a multiinstrumentális énekes-dalszerző, a Kiscsillagban is játszó Szesztay Dávid első szólólemeze (Dalok bentre), amit annak idején az év legjobbjai közé választottunk. Ezt követte tavaly a Határtalan EP, amit mi mutattunk be, idén márciusban pedig elkészült a második nagylemez, az Iderejtem a ház kulcsát, amely újdonságokkal átszőve vitte tovább a melankolikus, izgalmasan hangszerelt art pop vonalat. A lemezhez most megszületett a második klip, a Gyertyaláng című dalra.

„A videót Bugár Máté barátom készítette, akit ezer éve ismerek, gimnáziumi osztálytársak voltunk, de a későbbiekben szakmai kapcsolatba is kerültünk. Miután fotós lett belőle, több zenekari és koncertképet is készített különböző formációimnak. Családjával jelenleg Törökországban él, de tavasszal szólt, hogy a nyáron itthon lesz, és miután a mozgókép is egyre jobban foglalkoztatja, szívesen készítene klipet egy dalomhoz. A Gyertyalángot javasoltam neki” – meséli Szesztay Dávid a klip születéséről. „Ez a dal nekem a szeretetről, a törődésről szól, amikor írtam a szövegét, különböző generációkat láttam magam előtt olyan tevékenységek végzése közben, amelyekben játékosság és derű van. A közös ötletelések során végül arra jutottunk, hogy az emberi élet két végpontjához közeli stádiumát, a gyerek- és az időskort jelenítjük meg.

A gyermekkori jelenetek a Dunakanyarban készültek, főszereplői Kárpáti Rozi és Samu, a film végi jelenetben Biró Antalné, Vali nénit láthatjuk, aki a stúdióm felett lakik a családjával. Úgy két éve arra lettem figyelmes, hogy a kertjükben egy kis fabodega épül, amiről kiderült, hogy egy elektromos járgány tárolásához kell majd. Vali néni decemberben lesz 85 éves, sugárzik belőle az életöröm és a vitalitás, igazi örökmozgó, viszont nagyon erős ízületi fájdalmai vannak évek óta. Megérintett és vagány dolognak tartottam, hogy a családja megteremtette neki a lehetőséget ezzel a járgánnyal, hogy mozgásban maradhasson, és szinte egyből arra gondoltam, hogy bekerülhetne a klipbe, ahogy halad a környező utcákon. A felvételek még nyáron készültek, de a dal hangulata kifejezetten illik az ünnepek közeledtéhez, ezért is időzítettük a premiert advent első vasárnapjára, stílszerűen az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásának napjára.”

Szesztay Dávid a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/28/klippremier_szesztay_david_gyertyalang
„A te zenédre vár, a te zenédre táncol az asztalon” – Klippremier! Szesztay Dávid: Gyertyaláng
süti beállítások módosítása