Devát is jelölték az Európai Unió feltörekvő művészeket támogató díjára

2021.11.24. 11:25, srecorder

November 22-én este kihirdették a Music Moves Europe-díj 2022-es jelöltjeit a Linecheck Fesztivál nyitórendezvényén, és köztük van a Дeva néven alkotó, folktronicás dalaival egy év alatt a befutás kapujába került Takács Dorina is. Дeva a közönségdíjra is esélyes, ebben a kategóriában bárki szavazhat a díj honlapján.

A Music Moves Europe-díj az Európai Unió kortárs könnyűzenei díja, amelynek célja, hogy bemutassa a feltörekvő európai művészeket, és támogassa őket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében. Összesen tizenöt művészt jelöltek idén, az ukrajnai Alina Pasht, az olasz Annát, a román Balkan Taksimot, a holland Blanksot, az ír Denise Chaila, a spanyol DORA-t, a luxemburgi Francis of Deliriumot, az osztrák Friedberget, a dán JADA-t, az örmény Ladanivát, a belga Meskerem Meest, a francia Mezerget, a portugál Nennyt, a német Zoe Wees, valamint Дeva-t. A zsűri díja mellett a közönség is megszavazhatja a maga kedvencét, az előadókra a www.mmeawards.eu oldalon lehet voksolni. A tavalyi Public Choice Award győztese, Alyona Alyona ukrán hiphopelőadó ma már a 2022-es Music Moves Europe-díj zsűrijének tagja.

A még csak 21 éves Takács Dorina jelölésének értékét mutatja, hogy eddig korábban egyetlen magyar zenekart jelöltek a díjra: 2020 elején a Harmed zenekar el is nyerte az elismerést. Дeva itthon is mindössze egy éve tört be a zenei köztudatba egyedi, a folkot és a modern elektronikus zenét ötvöző hangzásával. Eddig csupán négy dala jelent meg a Zságer Balázs-féle Move Gently Records gondozásában, első albuma Csillag címmel pedig januárban, a díjátadónak otthont adó Eurosonic Fesztivál idejére jelenik meg – az album hazai bemutatója január 29-én lesz a Trafóban. Дeva az első pillanatoktól kezdve kiemelkedő helyen szerepel az exportképes magyar zenei produkciók listáján a HOTS Magyar Zenei Exportirodánál is.

A nemzetközi zsűri öt előadót választ majd ki győztesnek, és egy művész nyeri el a zsűri fődíját (10 ezer euró mellé ötezer eurós környezettudatos turné-utalvány). A nyerteseket a Music Moves Europe Díj díjátadó ünnepségén hirdetik ki 2022. január 20-án, csütörtökön a hollandiai Groningenben, a Eurosonic Fesztiválon. Az öt Music Moves Europe-díj nyertese egyenként 10 000 eurót kap, és mind a tizenöt jelöltet meghívják a Eurosonic Fesztivál és partnerei által szervezett üzleti oktatási napra, amely bemutatja a zeneipar bevált gyakorlatait; az élő szektort (Liveurope, Yourope és Live DMA), a lemezipart (IMPALA és Digital Music Europe), a Nemzetközi Zenemenedzserek Fórumát (IMMF) és az Európai Zenei Exportőrök Egyesületét (EMEE).

https://recorder.blog.hu/2021/11/24/devat_is_jeloltek_az_europai_unio_feltorekvo_muveszeket_tamogato_dijara
Devát is jelölték az Európai Unió feltörekvő művészeket támogató díjára
süti beállítások módosítása