A zeneipar talpra állítása lesz a szerdán kezdődő IX. Music Hungary Konferencia fókuszában

2021.11.16. 13:30, Recorder.hu

muhukonf2021_650.jpg

A zeneipart alaposan megtépázta az elmúlt másfél év, így különösen fontos, hogy összegyűljenek a szakma képviselői és együtt keressenek megoldási lehetőségeket. A november 17-18-án a veszprémi Hangvillában sorra kerülő Music Hungary Konferencia & Showcase célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait az újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpraállás mikéntjéről és segítse a szektor adaptálódását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez. Lássuk a Music Hungary Szövetség által rendezett, idén már showcase-fesztivállal is kiegészülő esemény részletes programját.

ELSŐ NAP (2021.11.17.) 

16:00-16:15 Nagyterem

Megnyitó

A Music Hungary Szövetség elmúlt egy éve

Előadók: Weyer Balázs, Porga Gyula, Mészáros Zoltán 

16:15-16:30 Nagyterem

Hol tartunk?

A ProArt legfrissebb zeneipari jelentése

Előadó: Dr. Horváth Péter

16:30-17:30 Nagyterem

Egyedül nem megy? Állami szerepvállalás és könnyűzenei stratégia

A 2020. évi Music Hungary Konferencián számos részletet megtudhattunk arról, hogy hogyan alakul a Magyar Könnyűzenei Stratégia sorsa. Azóta a Kormány a stratégiát elfogadta és a végrehajtással megbízott Petőfi Kulturális Ügynökség részére rendelkezésre bocsájtott 5 évre 23 milliárd forintot. Eközben az iparág sokszor hangoztatott, áfacsökkentéssel kapcsolatos kérése – úgy tűnik – folyamatosan falakba ütközik. Mire számítsunk a közeli jövőben és egyáltalán, mi lehet az állam szerepe a könnyűzenében – főként egy ilyen nehéz időszakban.

Előadók: Demeter Szilárd, Dénes Adél. Moderátor: Stumpf András

17:30-17:40 Kamaraterem

Veszteségeink

17:40-18:00

Kávészünet 

18:00-19:00 Nagyterem

Szépen lassan mindenünk leépül? Rock’n’roll és mentális egészség – szorongásaink és függőségeink a zeneiparban

A Hangfoglaló Program által 2018-ban megrendelt kutatás szerint a hazai zenészek és zeneiparban dolgozók több mint 50%-a tapasztal magán rendszeresen negatív lelkiállapotot, komoly stresszt, szorongást vagy depressziót. Mindez még jóval azelőtt derült ki, hogy a COVID teljesen átírta volna az iparágban dolgozók vagy annak életében részt vevők jelentős részének a mindennapjait. Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Megvan-e a hazai zenei színtéren az a tudás, összefogás és tettrekészség, amely védőhálót tud biztosítani, ha valaki már bajban van? Szükségszerű-e, hogy az egzisztenciális bizonytalanság miatt mindenki túlvállalja magát? A munkától vagy a pszichoaktív szerektől függnek-e inkább a magyar zenészek?

Előadók: Bérczes Ádám, Tóth Barbara, Bajzáth Sándor. Moderátor: Kirschner Petra

 

MÁSODIK NAP (2021.11.18.) 

10:00-11:00 Nagyterem

Vizet a tengerbe - Stratégiák és jövőkép a magyar élőzene exportjában

A HOTS Magyar Zenei Exportiroda az elmúlt 5 évben megmutatta, hogy viszonylag kis erőforrásokkal is látható sikereket lehet elérni: a külföldről érkező jogdíjbevételek a többszörösükre nőttek. Ennek ellenére nem mindenki ért egyet az aktuális exportstatégiával és az exporttámogatásokkal, vannak DIY előadók akik a saját fejük után haladva lépnek ki a nemzetközi piacokra. Egy biztos: a számos (néha teljes homályban maradó) underground siker mellett a nagy nemzetközi popsiker továbbra sem született meg. A kérdés: merre tovább?

Előadók: Lucia Nagyová, Pécsi-Szabó Dénes, Vörös András, Élő Márton. Moderátor: Czeglédi Szabolcs 

10:00-11:00 Konferenciaterem

Csillogó fekete lemezeken - A vinyl újraéledése Magyarországon

Miközben évek óta a fizikai hanghordozók végét emlegetik, a 2010-es évek második fele a vinyl reneszánszáról szólt. Jól láthatóan Magyarországon is visszatértek a köztudatba a fekete lemezek, a Media Markt polcain és a szaporodó lemezbörzék számán is lemérhető módon. De mit jelent ez a számok nyelvén? Megéri-e egy magyar produkciónak vinylt kiadnia? Mire számít az első újonnan induló magyar vinylmanufaktúra?

Előadók: Pentelényi Pál, Kovács László, Kovács Tamás, Hanisch András, Wettstein Tamás, Pápai Sándor. Moderátor: Stumpf András 

11:00-11:50 Nagyterem

A zene életben tartja Európát? Európai források a zeneiparban: Music Moves Europe, Kreatív Európa 2021-2027 és más alapok

Az Európai Unió a 2010-es évek második felében elindította a Music Moves Europe névre hallgató, úgynevezett előkészítő ernyőprogramját. Ennek keretében szakmai dialógusok, kutatások, tehetséggondozó programok és pályázati kiírások születtek – utóbbiakon több magyar szereplő is sikerrel vett részt. De hogyan tovább: milyen európai uniós és más transznacionális forrásokkal lehetne többletbevételekre szert tennie a magyar zenei szakmának a most következő EU-s költségvetési periódusban – és hogyan lehet a kis zeneipari szereplők köztudottan gyenge forrásteremtési kapacitásait fejleszteni? A beszélgetés előtt Olivier Fontaine, a brüsszeli Kreatív Európa kulturális szabályozási osztályának vezetője tart majd előadást. Az előadása angol nyelvű lesz, de a beszélgetés magyarul zajlik majd.

Előad(k: Weyer Balázs, Mondik Gábor, Petrányi Barna, Olivier Fontaine. Moderátor: Décsy Eszter 

11:00-11:50 Konferenciaterem

Mennyit ér egy dal? Új egyensúly a dalok gazdaságtanában

Hogyan profitálhat többet a dalszerző, aki nélkül nincsen dal? Miközben a mai zeneiparban minden a dal körül forog, az ezzel járó folyamatok hajlamosak hátrányos helyzetbe hozni a dalok szerzőit, de ennek nem kell feltétlenül így lennie – erről szól a Björn Ulveaus, az ABBA alapítója, a Szerzői Jogvédő Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (CISAC) jelenlegi elnöke megbízásából készült tanulmány (Rebalancing the Song Economy). A tanulmány alapján a megoldás egyértelműen egy új gazdasági egyensúly a zenei gazdaságban – de mi ez pontosan, és milyen hatással van a magyar dalszerzőkre?

Előadók: Dr. Szinger András, Bíró Zsolt, Jehan Paumero. Moderátor: Stumpf András

11:00-11:50 Tréning

Zöld, pardon! Zöldítési ötletek a zeneiparban.

Előadó: Oszkó-Jakab Natália 

11:50-12:00 Nagyterem

UNESCO City of Music - Veszprém

Mi az, hogy a zene városa? És miért éppen Veszprém?

Előadó: Weyer Balázs 

11:50-12:00 Konferenciaterem

Csak a dal

A csakadal.hu online piactér célja, hogy összekösse az előadókat és a dalszerzőket. A zeneszerzők és szövegírók olyan új dalokat kínálhatnak “eladásra”, melyeket még soha, senki nem adott elő. Az előadók szabadon válogathatnak a portálon a dalok között és azokat azonnal meg tudják vásárolni. A művek a szerző neve nélkül jelennek meg az oldalon, bármelyik dal lehet egy profi vagy akár egy kevésbé ismert, de tehetséges szerző műve, mert itt tényleg “csak a dal számít”!

Előadó: Bíró Zsolt 

12:00-12:15 Kávészünet 

12:15-12:30 Nagyterem

Hangjáték Veszprém-Balaton 2023 EKF program zeneoktatási koncepciója

A Hangjáték program egy kísérlet arra, hogy sikeresen kiegészítsünk létező és működő zeneoktatási rendszereket olyan kezdeményezésekkel, melyekre helyi szinten is igényt támasztanak az ott lakók. A Hangjáték keretein belül támogatunk és fejlesztünk létező oktatási formákat, létrehozunk újakat és támogatjuk a mindennapi amatőr zenelés közösségeit és intézményeit. A Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Főváros program részeként működtetett Hangjáték megálmodója és lebonyolítója a Hangvető.

Előadó: Főző Zsolt

12:30-13:30 Nagyterem

Ki öli meg a rádiósztárt? Hol halljuk az új zenéket 2-5-10 év múlva?

Általános közhely, hogy a zenetévék után a rádiók is a végórájukat élik – míg mások szerint még ma is lehetetlen igazán nagy “lakossági” sikert elérni rádiós rotáció nélkül. Végóra ide vagy oda, a Petőfi Rádió – újra átalakulófélben lévő – zenei arculata még mindig az egyik legtöbbet vitatott kérdés a szakmában, miközben számos fiatal előadó erről tudomást sem véve hozza a százezres-milliós hallgatottságokat a streaming szolgáltatóknál. De vajon demokratikusabb lett-e a hallgatókhoz való eljutás a streamingnek köszönhetően? Átvette-e a Youtube és a Spotify a major kiadók királycsináló szerepét?

Előadók: Gallasz Enikő, Horváth Gergely, Peremenczky Kriszta, Sivák Péter Moderátor: Stumpf András 

12:30-13:30 Konferenciaterem

A magyar dal napjai jönnek? Magyar dalszerzők esélyei és sikerei külföldön

A reggeli plenáris exportstratégiai vitához kapcsolódóan a magyar dalok és dalszerzők külföldi esélyeit, lehetőségeit járjuk körbe. Fognak-e nemzetközi előadók Magyarországon született dalokat énekelni? Hogyan lehet szerzőként kollaborációkba bekerülni? Eljutnak-e a magyar dalok a külföldi music supervisorokhoz.

Előadók: Kamau Makumi, Johnny K. Palmer, Kedves Péter, Myra Monoka. Moderátor: Jónás Vera 

13:30-15:00 Ebédszünet

15:00-15:45 Nagyterem

Listening session: karanténvideók

A COVID miatti karantén időszaka alatt csak Magyarországon több ezer stream felvétel, közönség nélküli koncertvideó és egyéb, digitálisan rögzített zenei képfelvétel készült. Zsákutca-e a stream a közönséggel való kapcsolatban? A session keretében a legjobban sikerült karanténvideókból válogatunk és azokat értékelik a meghívott vendégek.

Előadók: Vermes Orsolya, Szombath Máté, Hajós András, Tokay Péter. Moderátor: Jónás Vera 

15:00-15:45 Kamaraterem

Forrásteremtés tréning

A Magyarországon elérhető pályázati támogatások rendszere és a sikeres pályázás alapjairól tart képzést több száz eredményes könnyűzenei témájú pályázat elkészítője, Bánki Nikoletta zenei menedzser, kiadóvezető. Előadó: Bánki Nikoletta

15:00-15:45 Konferenciaterem

"Számíthatsz rám" Közösségi finanszírozás és alternatív forrásteremtés

A pandémia – miközben sosem látott kihívások elé állította a zeneipari szereplőket – számos példát hozott arra, hogy a közösségek mekkora erővel rendelkeznek. A kollégák és a rajongók több alkalommal is megmutatták, hogy az összefogás, a szolidaritás mennyit jelenthet. A Fábián Juli Emlékalapítvány gyűjtései, a Save The Backstage akció vagy a #nemváltomvissza kampány mind a kulturális és zenei élet szereplőit segítő, alulról jövő kezdeményezésként indult el. Eközben – járványtól függetlenül – a zenekarok, zenei projektek kedvelt forrásteremtő módszere lett a rajongói elkötelezettségre és támogatásra épülő crowdfunding. De mi lehet ezeknek a kezdeményezéseknek a jövője?

Előadók: Szepesi Mátyás, Szabó Zsolt, Palágyi Máté. Moderátor: Stumpf András 

15:50-16:35 Kamaraterem

Tiktok tréning Több száz millió tini tévedhet?

Van még mit tanulnunk a mostani tizen- és korahuszonévesek legnépszerűbb közösségi platformjának használatáról és arról, hogy a zenénket hogyan juttathatjuk el ehhez a generációhoz a TikTok segítségével, ebben segít nekünk Dezsényi “influeszter” Eszter, a Universal Music Hungary A&R és marketing-menedzsere.

Előadó: Dezsényi Eszter

15:50-16:35 Nagyterem

Listening session: zenei podcastok

A Hangfoglaló Program célzott támogatása és a COVID miatt otthon töltött hetek-hónapok együttesen elhozták a magyar zenei podcastok aranykorát: több mint félszáz tematikus beszélgetős műsor van jelenleg Magyarországon. De kik gyártják a legérdekesebb tartalmakat és mik a jó podcast ismérvei? Belehallgatós példákon keresztül ismerkedünk meg a mai magyar zenei podcast-szcénával.

Előadók: Németh Róbert, Csepelyi Adrienn, Bicsérdi-Fülöp Ádám. Moderátor: Jónás Vera

15:50-16:35 Konferenciaterem

"Sose volt még ennyire durva" Az NFT és a blockchain technológiák térnyerése a kreatív iparágakban

Az NFT, vagy non-fungible token lényege, hogy a kriptovalutákhoz hasonlóan a blockchain technológiára építve egy adott digitáils “tárgy” – vagyis token – tulajdonjoga nyilvános, biztonságosan (megosztott adatbázisban) rögzített és nyomon követhető. De mi is ez valójában és hogyan tehetnek szert bevételre a zeneipari szereplők ennek segítségével?

Előadók: Rónai András, Bodrogi András, Horváth Balázs. Moderátor: Réz György 

16:40-17::25 Nagyterem

Listening session: új magyar zenék

A Music Hungary Konferenciához kapcsolódóan Veszprémben a VEB2023 szervezésében egy hazai showcase-minifesztiválra kerül sor, ennek fellépői küldhetnek be friss hangfelvételeket, ezeket értékelik a meghívott vendégek.

Előadók: Menyhárt Jenő, Czeglédi Szabolcs, Temesi Bertalan, Biczó Andrea, Borsa Kata. Moderátor: Jónás Vera

16:40-17:25 Kamaraterem

Youtube tréning

A világ legtöbbet használt videomegosztó platformja egyre több funkciót épít be szolgáltatásaiba kifejezetten a zenei előadók igényeire szabva. Ezekről tanulhatunk minden korábbinél többet Bodrogi András minősített YouTube-szakértőtől, a Google Magyarország szerződött trénerétől.

Előadó: Bodrogi András

16:40-17:25 Konferenciaterem

"Mit tehetnék érted?" Erősödő érdekvédelem, új szövetségek és szervezetek

A járvány alatt látványosan intenzívebb lett az iparági kommunikáció. A Music Hungary Szövetség égisze alatt és attól függetlenül is több új szervezet jött létre. A zenei menedzserek megalapították (illetve aktivizálták) a ZEME-t, az élő zenei klubok létrehozták a Könnyűzenei Klubok Szövetségét. A rendezvényszektor több szereplője pedig a Magyar Turisztikai Program Alapítvánnyal igyekszik forrásokat csatornázni a nehéz helyzetbe került színtér irányába.

Előadók: Szabó László, Oszkó-Jakab Natália, Jeges Zsolt, Gellai Gergő, Molnár Gábor. Moderátor: Stumpf András 

17:25-18:00 Kávészünet 

18:00-19:00 Nagyterem

Újra úton

A 2022. évi fesztiválnyár és a nemzetközi turnék újraindulása Miközben a nemzetközi turnék gyakorlatilag lassan két éve leálltak, nem nagyon múlik el nap, hogy ne jelentenének be jelentős koncerteket, turnékat, fesztiválokat 2022-re – jelen állás szerint Budapesten is egymást érik majd a külföldi előadók. Mire számítanak a vezető promóterek és a nagy fesztiválok, milyen nyár vár az utazó rock’n’roll cirkuszra?

Előadók: Kádár Tamás, Borsos László, Veres Tamás, Soós Balázs

JEGYVÁSÁRLÁS ITT.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS SZÁLLÁSFOGLALÁS ITT.

A SHOWCASE FESZTIVÁL PROGRAMJA ITT.

A KONFERENCIA A FACEBOOKON.

https://recorder.blog.hu/2021/11/16/a_zeneipar_talpra_allitasa_lesz_a_szerdan_kezdodo_ix_music_hungary_konferencia_fokuszaban
A zeneipar talpra állítása lesz a szerdán kezdődő IX. Music Hungary Konferencia fókuszában
süti beállítások módosítása