Szerdától szombatig 9. Polska Jazz Fesztivál az Opus Jazz Clubban

2021.11.09. 11:00, Recorder.hu

bmc_one_650.jpg

Kilencedik kiadásához érkezett a BMC, a Katowice JazzArt és a Lengyel Intézet közös szervezésében megvalósuló Polska Jazz Fesztivál az Opus Jazz Clubban. A november 10. és 13. között megvalósuló lengyel minifesztivál célja, hogy felvonultassa a nagy múltú és erős hagyományokkal rendelkező jazzszcéna leginnovatívabb és legfiatalabb, kompromisszumok nélkül és progresszív szemlélettel alkotó formációit. Az idei alkalom minden eddiginél gazdagabb, hiszen négy nap alatt hat formáció reprezentálja a lengyel jazz sokszínűségét.

A fesztiválon a női instrumentalisták is nagy számban képviseltetik magukat: a sorozatot Lengyelország két úttörő női formációja, a Kamila Drabek Tercet és a O.N.E. Quintet (nyitóképünkön) nyitja november 10-én. A nagybőgős Kamila Drabek szerzeményeit játszó trió az énekelhető melódiákat ötvözi a folkzene elemeivel, a rock energiáját a fiatalos bájjal, míg a O.N.E. Quintet a kortárs műfajokból, a hiphopból legalább annyit merít, mint a lengyel népzenéből, miközben az amerikai és brit jazz legújabb trendjeit is szem előtt tartva hoz létre friss és aktuális zenét. Facebook-esemény.

A fesztivál második napján, november 11-én a Paweł Mańka Semiotic Quintet és a Mateusz Pałka Trio mutatkozik be. A Semiotic Quintet a kompozíciót és az improvizációt teljesen egyenértékűként kezeli, ami szokatlan formákban és rendkívül változatos szólókban ölt testet, míg a tradíciók és a kortárs hangzás egyedi ötvözéséről híres Mateusz Pałka Trio karakteres, szláv hangulatával hozza lázba a közönséget. Facebook-esemény.

A harmadik este fellépője a három Wójciński-fivér és a Krzysztof Szmańda dobos alkotta avantgárd formáció, a Wójciński / Szmańda Quartet lesz november 12-én. A formáció egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy szakít a ritmusszekció tradicionális szerepével, és a dobot, valamint a bőgőt a trombitával és zongorával teljesen egyenrangú szerepbe helyezi. Facebook-esemény.

A sorozatot november 13-án három különböző nemzetiségű zenész ironikus felhangoktól sem mentes zenei projektje, a Hang ’Em High zárja. A formáció zenéje földközeli és eksztatikus, dalaik többsége rockzenei szerkezetet követ. Bond és Alfred Vogel buja ritmusokat fektetnek le, amelyekre nyers témák épülnek – mindezt Lucien Dubuis klarinétszólamai koronázzák meg, sokszor katarzisig nyújtott, improvizált szólók során. Facebook-esemény.

9. Polska Jazz Fesztivál - további információk és jegyvásárlás.

Tizenkét szám a fesztivál fellépőitől:

https://recorder.blog.hu/2021/11/09/szerdatol_szombatig_9_polska_jazz_fesztival_az_opus_jazz_clubban
Szerdától szombatig 9. Polska Jazz Fesztivál az Opus Jazz Clubban
süti beállítások módosítása