Az őslakos kamaszbűnözőkért csak rajongani lehet - Reservation Dogs (tévékritika)

2021.10.21. 16:01, vferi

wide3_26.jpg

Taika Waititi mindenhol ott van a Marveltől az Oscar-díjátadón át a Star Warsig, de a rezervátumban élő őslakos kamaszok mindennapjait bemutató Reservation Dogs sokkal inkább a társalkotó Sterlin Harjo gyermeke. Ez a kritika először a Recorder magazin 88. számában jelent meg.

Az amerikai őslakos felmenőkkel rendelkező Harjo szülőállamában, Oklahomában játszódó, rezervátumban élő kamaszok mindennapjait bemutató széria érezhetően személyes élményeken alapul. Bár a magukat minigengszternek képzelő őslakos gyerekhősök tipikus Waititi-figurák, Harjo látásmódja jóval visszafogottabb az új-zélandi fenegyerekénél.

Látványos tévésorozatos trend a marginális hangok előtérbe kerülése, és a szintén specifikus közösségben játszódó, kulturális ellentéteket taglaló Atlantához, Ramy-hoz és Master of None-hoz hasonlóan a Reservation Dogs sem egy klasszikus értelemben vett vígjátéksorozat. Ugyan remek a humora, nem fél mélyre hatolni a többnyire szegénységben élő őslakosokat érintő, a kolonializmushoz visszavezethető problémákba, miközben a filmekből többnyire csak felszínes sztereotípia szintjén megjelenő spiritualitás is hétköznapi természetességgel van jelen. Senki ne számítson Tarantinóra: a címhasonlóság csak egy ügyes trükk a híres rendező majmolása helyett egyedi stílusával hódító sorozat eladására.

Hol látható: Hulu
Osztályzat: 7,5/10
Szerző: 
Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2021/10/21/az_oslakos_kamaszbunozokert_csak_rajongani_lehet_reservation_dogs_tevekritika
Az őslakos kamaszbűnözőkért csak rajongani lehet - Reservation Dogs (tévékritika)
süti beállítások módosítása