Filmrecorder. Egy csodálatos lény váratlan mélységekkel - Rainer-Micsinyei Nóra

2021.10.10. 11:59, vferi

wide4_18.jpg

„Képzeljünk el egy elképesztő okos, egyenes, jóhiszemű és jószándékú embert” – mondta róla Enyedi Ildikó. Hogy ki ő? Rainer-Micsinyei Nóra: színész, író, alkotó, akinek nevét és tehetségét most már egyre többen ismerik az országban. Szerepelt Oscar-jelölt szerelmes filmben (Testről és lélekről), vicces online szkeccssorozatban (Magyarország Kedvenc Műsora), ünnepelt kisfilmekben (Rossz színész, Pannónia dicsérete) és országos tévésorozatokban (Tóth János, A tanár). Most két filmje fut egyszerre a magyar mozikban: a Toxikomában szótlan ex-drogos lányt alakít, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmben – aminek társírója is volt – pedig már ő a főszereplő. Ez a cikk először a Recorder magazin 88. számában jelent meg.

A gimiben igazságtalannak érezte, hogy le kell sikálnia az összefirkált padot akkor is, ha nem ő firkálta össze. A tanár ultimátumot adott: vagy lesikálja, vagy felmondja az Aranybullát. Másnap felmondta hibátlanul. Ilyen ő. Mielőtt úgy tűnne, hogy oknyomozó újságíróként felkutattam Nóra korai éveit, bevallom, hogy osztálytársak voltunk. Tizenkét éves kora óta van alkalmam közelebbről-távolabbról megfigyelni. Rémlik az is, amikor eldöntötte, hogy színész lesz.

Mindenki tudta, hogy tehetséges, de volt, aki féltette, hogy csalódni fog. Más intellektuálisabb pályán képzelte el. Végül színész lett, de olyan színész, aki emellett – főként – alkotó ember. A kaposvári egyetem elvégzése után sikeresen felvételizett az SZFE-re, a doktori iskolába, ahol a 2010-es évek magyar filmjeinek női karaktereit elemzi a disszertációjában. 

Mindig jó érzékkel találja meg azokat az embereket filmben és színházban is, akikkel erőlködés nélkül bontakoztathatja ki színes, komplex és humoros ötleteit vagy drámai színeit. „Sok hozzá hasonló alkatú színész tudatosan építi a karrierjét a komikusi irányba, mert nagy eséllyel ilyen szerepek fogják megtalálni. Nóri ilyenen nem gondolkodik. Nem akarja eltúlozni, felerősíteni ezeket a jegyeket, csak átfolyatja magán a jeleneteket, és ösztönösen érzi, mikor lehet túltolni valamit. Ettől lesz őszinte, izgalmas és szerethető” – mondja róla Tiszeker Dániel filmrendező, aki a #sohavégetnemérős című filmben dolgozott együtt Nórával.

wide1_53.jpg
Zrínyi Gál Vince, Nagy Ervin és Rainer-Micsinyei Nóra a Testről és lélekről című filmben

 

„Az írás is csak úgy fakad belőle, zsigerileg, ahogy a színészet” – foglalta össze Grosan Cristina, akivel közösen írták a mozikban még futó A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet. „Amikor kérdés merült fel, hiába talált több választ is, nem ugrott egyből, hanem gondolkodott tovább. Aztán másnap, tiszta fejjel, lelkesen megírta chaten hogy EZ AZ, MEGVAN. És délután küldte is az újabb draftot.”

Azt hiszem, én azért vagyok elkötelezett rajongója, mert a büszkén viselt kelet-európai kulisszák között tulajdonképpen az amerikai álmot valósítja meg: azt csinálja szabadon, sikeresen, kitartással és látszólag optimistán, amit szeret. Néha például Arany Medve-díjas filmben szerepel.

Talán a legszebben Enyedi Ildikó fogalmazta meg, miben áll Rainer-Micsinyei Nóra különlegessége: „Ő egy csodálatos lény. Én csak nézem, hogy a tehetségén túl, amiről most már mindenki tud, a fantasztikus humorán túl, amit most már mindenki ismer, mennyire váratlan mélységeket tud megnyitni. És akkor hozzá még képzeljünk el egy elképesztő okos, egyenes, jóhiszemú és jószándékú embert. Egyetlen ilyen fel tud rázni egy egész stábot – mindenkinek jólesik a saját legjobb énjét elővenni.”

szöveg: Jakab Juli
headerfotó: Grosan Cristina

https://recorder.blog.hu/2021/10/10/filmrecorder_egy_csodalatos_leny_varatlan_melysegekkel_rainer-micsinyei_nora
Filmrecorder. Egy csodálatos lény váratlan mélységekkel - Rainer-Micsinyei Nóra
süti beállítások módosítása