“Fenyő Miklós nappalijában ettem a Tobleronét” - Rutkai Bori A Nagy Évem podcastban

2021.09.28. 14:06, vferi

header_88.jpg

A Nagy Évem podcast hetedik adásának vendége Rutkai Bori, aki zenekarával, a Rutkai Bori Bandával a legvagányabb és legötletesebb gyerekdalokat csinálja az országban. Legújabb lemezük (és mesekönyvük), a téli tematikájú Mandulka és a Karácsonyvár október közepén jelenik meg, de már hallgatható a neten. Keresd az adást a Spotifyon, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban vagy más ismert podcasthallgató appekben!

Hol másutt kezdtük volna a beszélgetést Rutkai Borival, mint a gyerekkoránál, hogy aztán másfél óra után a reinkarnációig jussunk. Közben kiderül, mit keresett tízévesen egy Jeles András-filmben, ahol életre szóló hatás érte, vagy hogy jutott az R-Go backstage-be, hogy ott sárkányrajzot nyújtson át Szikora Robinak. És miért került épp Fenyő Miklós nappalijába… Bori egy lakótelepen nőtt fel sok bandázás és rajzolás közepette, kalandok pedig már csak azért is bőven történtek vele, mert akad néhány művész a családban - például a híres színésznő, Ruttkai Éva is rokona. "Nem emlékszem, hogy valaha is unatkoztam volna" - mondta a gyerekkoráról.

wide_19.jpg

Képzőművészként és egyedi stílusú sanzonénekesnőként működött a kétezres évek végéig, amikor váratlanul rájött, hogy számára a gyerekzene a csúcs. "Az első koncertnél azt éreztem, hogy váó, ez az!" A Vacka Rádióval kezdte, de akkor indultak be igazán a dolgok, amikor 2014-ben megjelent a Sárkányjárgány című első lemezük a Rutkai Bori Bandával. Zenéjükkel új minőséget hoztak a műfajba, a szülők összetett kézzel hálálkodtak, hogy végre olyan dalok szólnak, amiktől huszadik hallgatásra sem akarják kitépni a hajukat.

A Rutkai Bori Banda-koncertek fergeteges hangulata és kontrollált káosza legendás lett. Baj csak a szülőkkel szokott lenni (főleg, ha leülnek mobilozni, miközben a gyerek a színpadon totyorászik), a gyerekek önfeledten buliznak: "ahogy az egyévesek rogyasztanak ránk, az hihetetlen". A közönség persze pár évente cserélődik, mert "nullától ötévesig ott tombolnak az első sorban, és az egy hétévesnek már kicsit ciki". De nincs gond, majd visszajönnek akkor, amikor már gyerekük lesz. A lényeg, hogy senki ne nevezze őt Bori néninek, mert arra háklis.

Szó esik még a gyerekzenei szcénáról, céges bulikról, arról, hogy miért nem szeret bébiszitterkedni, hogyan haverkodott össze Halász Judittal, hol tudja a legjobban kiénekelni a feszültségeit, illetve, hogy vajon fog-e valaha Kossuth-díjat kapni. Hallgasd meg, mert Rutkai Borit hallgatni olyan megnyugtató!

Hallgasd a műsort a Spotify-on, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban, vagy
más podcasthallgató alkalmazásokban! 

A Nagy Évem podcast a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával jött létre.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/28/_fenyo_miklos_nappalijaban_ettem_a_tobleronet_rutkai_bori_a_nagy_evem_podcastban
“Fenyő Miklós nappalijában ettem a Tobleronét” - Rutkai Bori A Nagy Évem podcastban
süti beállítások módosítása