Áttáncolni az emberi és műfaji határokon. [D]Open Your Move a Trafóban

2021.09.26. 19:00, soostamas

dopen.jpg

(X) Tavaly a járvány miatt elmaradt, de október legelején újra lesz a Trafóban [D]Open Your Move, amin a legkülönfélébb táncstílusok képviselői mérhetik össze és ötvözhetik egymással a tudásukat. Az urban dance és a kortárstánc közé hidat verő minifesztivál immár két napon keresztül, pályakezdő táncosok bemutatóival, valamint rendhagyó táncpárbajjal vár minden hiphop-, break-, klub- és kortárstánc iránt érdeklődőt.

A Collective Dope-társulatot 2016-ban hívták életre Horváth Nóra és a Budapesten élő finn Jenna Jalonen kortárstáncosok, hogy közelítsék egymáshoz az utcai és urbantáncokat a kortárstánccal. Céljuk, hogy a nyugaton szabadabban ötvözött, Magyarországon inkább elszigetelten létező műfajok között átjárást teremtsenek, és a kortárstáncosok nyissanak a break, a hiphop, a chicagói és New York-i klubokból elterjedt house, a funk alapú locking és a popping, vagy a hetvenes évek Los Angeles-i meleg szubkultúrájában gyökerező waacking felé, és az urban és utcai mozgásstílusok is felkerüljenek a kortárs művészeti színpadokra.

Először 2019-ben rendezték meg a Trafó nagytermét megtöltő [D]Open Your Move minifesztivált, ahol egyebek mellett a hazai kortárstánc legfontosabb elismerésével, a Lábán-díjjal jutalmazott Beat című előadásukat is bemutatták. Egy év kihagyás után újra találkozhatnak a különféle táncstílusok képviselői, a helyszín most is a Trafó, de immár két napon keresztül – október 1-én és 2-án – zajlik a minifesztivál a műfaji sokszínűség és nyitottság jegyében.

dopen3.jpgAmplitúdó Vörös Orsolyával és az Energy Tánc Sportegyesület Imagine csapatával

Első nap a Collective Dope rezidenciaprogramjában mutatkoznak be pályakezdő táncosok, és a második nap kerül sor az urban, modern és kortárstáncosok rendhagyó párbajára. A CD határátlépéseket szorgalmazó szellemisége abban is megmutatkozik, hogy a fiatal táncosok előadásai közül több is a másik ember megközelíthetőségét, a (pár)kapcsolatok ambivalenciáját, a közös alkotás és közös létezés buktatóit és örömeit boncolgatja.

Az osztrák Rosa Perl és a hiphoptáncos Kántor Mátyás azt táncolja el, mennyire hozható közel egymáshoz két individuum, s hogyan lehet önálló akaratot érvényesíteni és kompromisszumot kötni egy kapcsolatban; a három nemzet táncosainak találkozásával előadott ARMx-ben egy nyelv nélküli világban kell az embereknek megtanulni kommunikálni, együttműködni és álmodni; Tóth Laura pedig egy bebábozódott, magát mozdulatlanságig pusztító lány életét tárja fel a Wendyben, aki „az élők táncát szeretné járni, akik mozdulnak, taposnak, hisznek és szakadékokat ugranak át”.

dopen2.jpgARMx

Az este végén többek közt a szelíd mozgású Kristián Mensa breaktáncelemekkel tűzdelt, Dialog with an Instrument című szólóját láthatjuk, valamint Rácz Réka és Lukács Levente I don’t have OCD című produkcióját, amelyben a huszonévesek tétovaságát, esetlenségeit, fájdalmát, kilátástalanságát és az ezekben rejlő örömöt jelenítik meg – az előzetesben a 2NE1 K-pop csajbanda I AM THE BEST című dalára, dühödt ordítástól az elsöprő eufóriáig jutva.

A második nap főattrakciója a két évvel ezelőttről már ismerős, barátságos táncpárbaj lesz. A párbajokon véletlenszerűen kijelölt párosok csapnak össze – az egyik tag az urban stílusok valamelyikét űzi, a másik kortárstáncos, a továbbjutáshoz együtt kell működniük. A cél, hogy a résztvevők felfedezzék, hogyan hathat egymásra és milyen új stílus születhet az eltérő táncfelfogások találkozásából. A verseny minden utcai, urban, modern és kortárstáncos számára nyitott, jelentkezni itt lehet szeptember 29-én éjfélig. A részvétel ingyenes!

A Budapesti Őszi Fesztivál részét képező rendezvényre napijegy és kétnapos bérlet is váltható, az esteket dj-szett és afterparty zárja. Az első nap csúcspontja a Collective Dope-nak a Flying Bodies-zal közös, technobuliba oltott multidiszciplináris előadása, a You are the flow lesz, amelyben táncosok, akrobaták, parkour sportolók és a nézők közösen táncolják, jamelik el magukat egy felszabadult tudatállapotba.

nka_logo_325_png_4.pngA rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyvásárlás

Facebook-esemény

Részletes program

Az I don't have OCD előzetese:

 A You are the flow előzetese:

A 2019-es [D]Open Your Move aftermovie-ja:

https://recorder.blog.hu/2021/09/26/_d_open_your_move_a_trafoban
Áttáncolni az emberi és műfaji határokon. [D]Open Your Move a Trafóban
süti beállítások módosítása