Itt a Hangfoglaló Program – ZSD: „Egyszerűbb lenne, ha csak lemásolnám a Beatport Top 10-et, de más utat választottam”

2021.09.15. 10:00, trecorder

zsd_pressfoto_3.jpg
Egyre inkább az elektronikus műfajok keveredésében hisz ZSD, azaz Dávid Balázs, aki saját számaiban is keveri a pszichedelikus, trance- és a house-elemeket. ZSD lemeze októberben érkezik, még a megjelenés előtt kérdeztük a producert hangmérnöki múltjáról és a szcéna jövőjéről.

Saját bevallásod szerint is sokat kísérleteztél az elmúlt években, mikortól érezted úgy, hogy valamilyen saját ízt, megszólalást találtál meg, és ezt a ZSD projekt részeként szeretnéd kiadni?

Nagyon sok zenét hallgattam, így kialakult a fejemben egy elképzelés. Amikor aztán barátaimmal a már kész zenéket tesztelgettük, éreztük, hogy ez valami más, mint ami szokott lenni. Azóta elég szépen mennek a YouTube-on és jók a visszajelzések a világ minden részéről. Bár az új zenéim már kicsit eltérnek a kezdeti ZSD-feelingektől, gyorsultam kicsit, több a dallam és a pszichedelikus elem.

Egészen más ma fiatalként elektronikus zenék írásában elmerülni, mint akár tíz évvel ezelőtt. Ma visszatekintve előnyként vagy hátrányként éled meg, hogy korábban jóval macerásabb volt fejlődni ezen a téren?

Mivel ma rengeteg tananyag van, így igazából durván a harmadára csökkent az a tanulási idő, amivel már normális eredményeket lehet felmutatni, szóval tuti hátrány volt.

Dolgoztál hangmérnökként, alkalmazott zeneírással is foglalkoztál. Ez a része a zeneiparnak továbbra is vonz vagy ezek inkább mellékvágányok voltak az életedben?

A hangmérnöki dolgokat nagyon szerettem, tanítottam is, sokat stúdióztunk, sokféle media és sound design munkám volt, de ez a része az életemnek mindig is instabil volt, főleg ahogy változott a zeneipar, és olyan munkát sem vállaltam, amivel nem tudtam azonosulni. Ma már csak a saját zenéimmel foglalkozunk, túl sok alkalmazott zenét nem írtunk, de az a világ sosem volt nekem való, igazából nem szeretek megrendelésre zenét írni. A „műfajomban” is egy fokkal egyszerűbb lenne, ha csak lemásolnám a Beatport Top 10-et, de más utat választottam.

zsd_pressfoto_1.jpg
Többféle stíluselem is megjelenik a zenédben, honnan inspirálódsz? A fesztiválokon, bulikon figyelsz a többiek szettjeire, online követed a kedvenceidet, vagy teljesen a saját fejed után mész?

Igazából mindegyik, imádok zenéket hallgatni, szeretem, amikor véletlenszerűen érkeznek dolgok az életembe, de külön időt már nem fordítok zenekeresésre, valahogy az élet elém rakja azokat az infókat, amik inspirálnak. Követek egy-két előadót, akik közel állnak hozzám és a fellépések előtt azért nyilván átnézem a termést.

Mit gondolsz a jövőről, hova fejlődhet az elektronikus tánczene?

Az emberek egyre nyitottabbak mindenre, biztos vagyok benne, hogy még jobban fog keveredni minden mindennel. Én bírom az olyan estéket, ahol több stílus is megjelenik, nagyon szeretem a változatosságot. Idővel szerintem több olyan buli lesz, ahol nem egy adott stílusra koncentrálódik a lineup. Ilyennek szánom a lemezbemutatómat is, ami október 15-én lesz az Arzenálban.

ZSD egy friss felvétele a stúdiójában:


A cikk a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával készült.

https://recorder.blog.hu/2021/09/15/itt_a_hangfoglalo_program_zsd_egyszerubb_lenne_ha_csak_lemasolnam_a_beatport_top_10-et_de_mas_utat_v
Itt a Hangfoglaló Program – ZSD: „Egyszerűbb lenne, ha csak lemásolnám a Beatport Top 10-et, de más utat választottam”
süti beállítások módosítása