Útvesztőben érzed magad, ha komolyzenét hallgatsz? Most Fischer Iván meséi segítenek a tájékozódásban!

2021.09.13. 12:39, Recorder.hu

bfz_ivanmesel_650.jpg

Iván mesél néven új koncertsorozatot indít Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. A nem titkoltan beavató célú hangversenyekre elsősorban azokat várják, akik kevéssé jártasak a komolyzenében, de szeretnének elmélyülni benne, és otthonosan mozogni a koncerttermek világában.

„Mindig kérdés, hogy beszéljen-e a karmester, vagy fogja be a száját, és inkább csak forduljon meg és vezényeljen. Hát most ez is lesz, az is lesz. Lehet olyan koncertre jönni, ahol csak a hátamat fogják látni, és olyan koncertre is lehet jönni, amikor megfordulok és mesélek” – mondja Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és az új koncertforma megálmodója, aki a csodálatos zenéken túl azokhoz kapcsolódó, izgalmas, a tőle megszokott könnyed humorral fűszerezett történetekkel is készül a nevét viselő sorozat öt hétvégi hangversenyére, amelyek délutáni időpontban, 15:30-as kezdettel lesznek hallhatók a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Az Iván mesél bérletben szereplő koncertek műsorán a klasszikától a 20. századig a zenetörténet legfontosabb szerzőinek művei szerepelnek. A sorozat most vasárnap, szeptember 19-én az idén 210 éve született Liszt előtt tisztelgő programmal indul, benne az Esz-dúr zongoraversennyel a friss szemléletű interpretációiról ismert Dejan Lazić zongoraművész virtuóz játékában. Novemberben 27-én Debussy, Ravel és Kurtág folytatja a sort, de megszólal Schumann csellóversenye is, ezúttal brácsán, a hangszer egyik legnépszerűbb művésze, Tabea Zimmermann előadásában. Február 12-én és március 20-án a hegedűé lesz a főszerep: Patricia Kopatchinskaja Sztravinszkij hegedűversenyével lép színpadra – szokásához híven mezítláb, hogy a különleges koncert még rendhagyóbb legyen –, a feszes és pontos ritmikájú, ragyogó játékáról híres japán Akiko Suwanai pedig Csajkovszkij versenyművét adja elő, amely mellett Smetana és Rimszkij-Korszakov művei hangzanak el. A sorozat május 15-én két grandiózus darabbal, Beethoven 4. zongoraversenyével és Mahler első, a Titán címet viselő szimfóniájával zárul, a szólista a fiatal orosz zongorista, Danyiil Trifonov lesz.

Bérlet- és jegyvásárlás, valamint további részletek: www.bfz.hu/ivanmesel

BFZ a Facebookon: Facebook.com/Fesztivalzenekar

Így mesél Iván az Iván mesélről: 

https://recorder.blog.hu/2021/09/13/utvesztoben_erzed_magad_ha_komolyzenet_hallgatsz_most_fischer_ivan_mesei_segitenek_a_tajekozodasban
Útvesztőben érzed magad, ha komolyzenét hallgatsz? Most Fischer Iván meséi segítenek a tájékozódásban!
süti beállítások módosítása