Klippremier! KYTARO: Browser History

2021.08.30. 19:00, Recorder.hu

kytaro_650.jpg

Visszatért a KYTARO: a háromtagú, pseudo-exotic psych-math stílusban játszó, gitár-szinti-dob felállású zenekar új, Browser History című, erőteljes hangulatú dalához Szombath Máté rendező forgatott nem kevésbé erőteljes hangulatú klipet. A COVID-járvány okozta akadályok miatt is hosszú ideig készülő videó egyszerre előlegezi meg a trió kiadásra váró, nyolcszámos lemezét és szeptember 2-ai, különleges, 360 fokos panorámakoncertjét is, amelyet a szlovákiai Shallov. közreműködésével az A38 Hajón tartanak tehát most csütörtökön. Az új klip először itt, a Recorderen látható.

"Na most, annyit kell tudni, hogy van egy egész új lemezünk, ami a Temporary Internet Files címet fogja viselni, és ennek az előfutára a Browser History." – közölte a KYTARO. "A lemez kiadásával kapcsolatban sajnos még nem árulhatunk el mindent, de abban azért maradhatunk, hogy a kezdettől fogva feltett célunk, hogy amihez csak tudunk, izgalmas vizuális tartalmakat gyártsunk, lehetőleg olyan emberekkel, akiket inspirálónak tartunk. Szóval nem volt ez máshogy most sem: már egy ideje kinéztünk magunknak Mátét, meg amúgy ő is minket, szóval mindenki kiélhette magát az agyalásban, és ennek a végterméke a Browser History."

Szombath Máté rendező további részletekkel is szolgált a videó koncepciójáról és a felvételek hátteréről: "A zenekar első klipje, a Kryptogyros (2019-ben a Recorderen volt a premierje) annak az évnek a legjobb klipje volt szerintem, így elég nagy elvárásokat fektettem le magammal szemben, amikor megkeresett a zenekar. Hamar eljutott abba a stádiumba a saját szemszögemből, hogy ez lesz az idei évem legnagyobb dobása.

A Browser History cím alapján szerettem volna megfogalmazni képekkel, hogy minden embernek kivétel nélkül van ugyanúgy szennyese és direkt emiatt sztereotipikusan romlott vagy sérült karakter archetípusokat találtunk ki, majd róluk is lehámoztuk a sztereotip jellemvonások alatt található pozitív vagy még betegesebbnek tűnő értékeket. Ők végül egy szürreális Bábel-tornyon találkoznak, ami szimbolizálja azt, hogy teljesen felesleges társadalmi normák alapján említenünk bárkit is, mert az úgymond "normális" embereknek is bőven vannak meglepő bejegyzései az internet előzményeiben.

Nagyon fontos szerepet töltöttek be a videoklipben az épületek és azoknak a brutális és végtelenszerű rendszerei, amiket Balázs Soma (Törzs) másfélszeresére növelt VFX utómunkában, illetve ő felelt még a nyolc monitorból álló videóinstalláció megtervezéséért is, ami abszolút helyszíni felvételre lett megálmodva. Ezeknek az animációit így előre le kellett gyártanunk mindegyik karakternél két-két szekvenciát lassított felvételre optimalizálva, hogy a villódzás szinkronban maradjon a zene ritmusával.

A projekt extrán hosszúra nyúlt, félig a COVID miatt is, de inkább egy kezdeti túlságosan ambiciózus zenekari performansz koncepciója miatt, ugyanis egy szerverterembe akartam vinni őket zenélni, mint afféle forráskódőrzőket, de ezt fél évnyi, rengeteg szálat megmozgató próbálkozás után feladtuk, így egy sokkal koherensebb és mostani szemmel nézve sokkal jobb végeredménnyel négy forgatási nappal leforgott a klip. A legutolsó állomás a pozsonyi Hotel Kyjev elhagyott és streetarttal megdesignolt épülete volt, ahol drónoztunk. A teljes stáb hihetetlen effortot tett ebbe a projektbe. Janovich Albin látványtervező a projekt elejétől végzett kreatív munkája volt még kiemelendően esszenciális összetevője a klip végső esztétikájának, ide értve például a karakterek felépített világait is."

Íme a KYTARO és a Browser History című videoklip:

KYTARO a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/08/30/kytaro_premier
Klippremier! KYTARO: Browser History
süti beállítások módosítása