A befogadástól a menekültellenességig: ma indul a Trafó egyhetes, elgondolkodtató fesztiválja

2021.08.23. 11:00, Recorder.hu

trafo_gorog_650.jpg

(X) A ma kezdődő és augusztus 29-éig tartó, Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma című összművészeti fesztivál keretében hét nap alatt hét izgalmas, nehezen besorolható műfajú produkciót nézhetünk meg a Trafóban és külső helyszíneken: sétálhatunk például a STEREO AKT dokuszínházával a volt Kőbányai Dohánygyárban (ahol egy különleges műalkotást is felavatnak). Vagy a Trafó Nagytermében belegyalogolhatunk a tengerbe. Vagy Kelemen Kristóf telefonjával kirándulhatunk Pécsett és a Mecsekben – úgy, hogy ki sem tesszük a lábunkat Budapestről. Vagy bevonódhatunk egy magyarországi faluban összejött multikulturális társaság közösségi performanszába. Esetleg egy kicsit megállhatunk és meghallgathatjuk egy görög művész Rákosi-korszakban készült, de a vadiúj Puskás Arénában elhelyezett szoborcsoportja által inspirált kórus műsorát múltról és jelenről. Nézzünk a világra és önmagunkra úgy, ahogy még sosem, frissítsük fel a nyaralás közben elkényelmesedett gondolkodásunkat: lendüljünk újra formába a Trafó provokatív programjai segítségével!  

A 2010-es években Magyarország migrációs szempontból tranzitország. A legtöbb menekült a befogadóbb országok és jobb gazdaságok felé tart inkább. Az itt maradók pedig kevés lehetőséget kapnak a beilleszkedésre. Az 1950-es évek magyarországi diktatúrájában is volt egy migrációs hullám: a görög polgárháború közben és után a vesztes kommunista partizánoknak, 65 ezer embernek menekülnie kellett, közülük 7500-at befogadott a magyar népi demokrácia – elvi alapon. A görögök fogadtatása a 2015 utáni menekültellenesség izgalmas ellentétpárja. A két eset párhuzamosságának feszültségéből születtek azok az alkotások, amelyeket a Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű egyhetes Liberty fesztivál felvonultat a Trafóban és külső helyszíneken.

A fesztivál részletes műsora, kezdési időpontokkal: 

08.23., hétfő, 19:00 Kelemen Kristóf: NIKÉ, szabadságunk szobra – élő kapcsolás

A fejetlen nőalak, a McDonald’s előtt ülő költő, az évfordulós Lenin. Egyiket lebontották, a másik új nevet és identitást kapott, a harmadiknak kérdéses a sorsa. Hogyan változik a szobrok kapcsolata egy várossal és annak lakóival, ahogy a politika és a történelem alakítja a sorsukat. Kelemen Kristóf egy szubjektív, online idegenvezetés során mutatja be a szülővárosa, Pécs szobortörténeteit, amelyek izgalmasan fonódnak össze a magyar történelem és a személyes életútja eseményeivel. A műfajilag sokszínű, a dokumentumszínház, a városi séták és az influenszervideók stílusát ötvöző produkció középpontjában a közösség, a hatalom és a kollektív emlékezet kérdései állnak, miközben a virtualitásban elmosódnak a valóság határai.

08.23., hétfő, 20:30 Böröcz/Pálinkás/Szigeti: Éneklő fiatalok – kórusszínház

Mit énekeltek az ötvenes években és mit énekelnek ma? Mit üzen a hatalom a megrendelt és köztereken elhelyezett alkotásokkal? Mely művészekkel, előadókkal vállal közösséget rendezvényei színpadjain? Miről énekelnek a rendszerek kegyeltjei? Velük énekelünk? Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című szobrát a Népstadion díszútján állították fel, és a rendszerváltáskor sem mozdították el, ma újra látható a Puskás Aréna mellett. A kétszeres életnagyságú alumínium alakokhoz hét évtizede képzelhetünk el újabb és újabb agitatív dalokat. A Népstadion (1953) az első ötéves terv, a Puskás Aréna (2019) a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szimbolikus épülete, közpénzből készültek, az első a népnek, a második a nemzetnek címezve. A két szó szinonimának tűnik, de az ötvenes évek és a 2010-es évek szóhasználata más-más ‘mi’-értelmezést takar. Az Éneklő fiatalok 1945 és 1956 közötti mozgalmi és tömegdalok, valamint 2010 utáni pop-, rock- és folkszámok szövegeit és zenei stílusjegyeit elemezve a zenék társadalmi, politikai, kulturális kontextusát kirajzoló nyilvános szövegeken keresztül vizsgálja a két fogalmat, valamint a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát.

08.24., kedd, 20:00 Ahonnan én jövök - a Gondolat Generátor drámapedagógiai műhely szervezésében – közösségi színház

Egy különböző helyekről és kultúrákból jövő, más hagyományokkal és szociális háttérrel rendelkező, 15-25 éves fiatalokból álló csoport a nyáron színházi nevelési szakemberek és művészek vezetésével egy táborban vett részt Abán. Az egyhetes közösségi alkotófolyamat során drámajátékos foglalkozások keretein belül különböző művészeti módszerekkel ismerkedtek és együtt gondolkodtak. A projekt célja az volt, hogy egy multikulturális csoporton belül játszva, kísérletezve keressék a fiatalok a közöset és a különbözőt, hogy fel tudják térképezni, mit jelent együtt lenni, európainak lenni, itthon lenni. Az eredmény egy összművészeti performansz formájában látható ezen az esten.

08.25-26., szerda-csütörtök, 16:30 és 19:00 STEREO AKT: Kolónia – meneküléstörténetek – performatív doku-séta (külső helyszín: 1087 Bp, Kőbányai út 22/B)

A STEREO AKT színházi sétára hív a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapatukkal közösen fedezzük fel a helyszín kevesek által ismert múltját. Utunkon elkísér minket Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a Kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. Gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország az 1940-es évek végén és napjainkban. Külső helyszínen!

08.26., csütörtök, 18:00 Laci & Balázs: A nap alatt – murália / megnyitó (külső helyszín: 1087 Bp, Kőbányai út 22/B)

Antal Balázs és Hatházi László muráliájának választott helyszíne a Kőbányai úti volt Dohánygyár épülete. A görög menekülthullám kapcsán az épület fontos szerephez jutott, több száz ember itt kezdett új életet Magyarországon. Az épület Kőbányai úti homlokzatára terveznek egy vasból készült színes falképet. Archív anyagok és visszaemlékezések lenyomataként készült munkájuk a 40-es 50-es évek olyan talált motívumaiból építkezik, mint a Nemzeti Segély logója vagy egy vándorzászló figurája. Az alkotópáros számára már nem ismeretlen a Kőbányai út és környéke: az út túloldalán régen elterülő Négy Tigris Kínai Piac szolgált kiindulópontul a Piac Tigrisei című kiállításukhoz, és volt helyszíne Tigrisavató nevű akciójuknak. Ezekben a munkáikban környezetük jelentéktelennek tűnő tárgyait emelték ki eredeti kontextusukból, mint a kínai piac leselejtezett, jobb napokat megélt kapuőrző tigriseit, vagy a kirakatba zsúfolt szobanövényeket. Külső helyszínen!

08.27-28-29., péntek-szombat-vasárnap, 18:00-22:00 Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely: Vízmezők – installáció

A Vízmezők az elmerülés és a szemlélődés kettős élményét nyújtja. A résztvevők, mint hajótöröttek a tengeren vagy eltévedt magashegyi túrázók, egy olyan közegbe kerülnek, amely folyamatosan változik és eluralkodik az érzékeik felett. Az, hogy a minket körülvevő atmoszférát kiszámíthatatlannak vagy biztonságosnak, fojtogatónak vagy éppen felszabadítónak érezzük, nemcsak a nálunk nagyobb rendszer saját törvényein múlik, hanem azon is, hogy képesek vagyunk-e a nézőpontváltásra. A résztvevők felvehetik a részletekre fókuszáló belső, és az egész rendszerre rálátó külső nézőpontot is, és lehetőségük nyílik a terep adottságainak befolyásolására. Az alkotók korábbi munkája, a Végtelen Dűne, elnyerte a 2019-es Prágai Quadriennálé Országok és régiók szekciójának fődíját.

08.28.,szombat, 17:00, 18:00, 19:00 Miért a görögök? – kerekasztal-beszélgetés, étel- és italkóstoló (Trafóklub)

Mi magunk is szeretnénk jobban, pontosabban megérteni, mi is történt a 20. század derekán, hogyan kerültek ide a görögök, hogyan reagáltunk akkor, és hogyan reagálnánk most. Mit tanulhatunk a személyes történetekből, az egyes sorsfordulatokból. Nem szakmai beszélgetés, mindenkinek való, még annak is, aki nem látta fesztivál egyetlen eseményét sem, csak kíváncsi és nyitott szemmel/füllel jár a világban. Résztvevők: Bisztrai Márton kulturális antropológus (Menedék Egyesület), Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező, Fokasz Nikosz szociológus, egyetemi tanár, Bozonasz Irini érintett, a Fővárosi Görög Önkormányzat vezetője, Vlahosz Haralambosz élő tanú, Százados László művészettörténész, Cserháti Éva író, Pálinkás Bence György szerző, előadó, képzőművész. A szünetekben görög étel- és italkóstoló lesz a kávézóban.

A Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma fesztivál a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

További információk itt, a Trafó oldalán.

A fesztivál Facebook-eseménye.

https://recorder.blog.hu/2021/08/23/a_befogadastol_a_menekultellenessegig_ma_indul_a_trafo_egyhetes_elgondolkodtato_fesztivalja
A befogadástól a menekültellenességig: ma indul a Trafó egyhetes, elgondolkodtató fesztiválja
süti beállítások módosítása