Végre itt az Adam Brody-reneszánsz!

2021.05.24. 18:40, vferi

header_58.jpg

A narancsvidék legjobb karakterének megformálója sok évnyi láthatatlanság után végre kezd feltörni Hollywoodban, csupa izgalmas szerepválasztással boldogítva rajongóit. Ez a cikk a Recorder magazin 84. számában jelent meg először.

Évtizedes távlatból nézve egyértelműen látszik, hogy a 2003 és 2007 között futó A narancsvidék (The O.C.) című sorozat legmaradandóbb popkulturális öröksége Seth Cohen figurája. A geekek először láthatták magukat szerethető hősként a tévében, a tinilányok pedig sorra döbbentek rá, hogy a bunkó rosszfiúknál vonzóbb választás egy okos és kedves lúzer. 

063_2678251sg003_mtvtrl.jpg
A narancsvidék sztárjai (Adam Brody, Mischa Barton és Ben McKenzie) 2003-ban, az első évad idején

 

Az Adam Brody által életre keltett karakter egy másik kor szülötte: a széria befejezésének évében indult az Agymenők, majd 2008-ban jött a Vasember és A sötét lovag, a szuperhősmánia pedig mára olyannyira fősodorbelivé vált, hogy a rajongása miatt cikizett és kívülállóként kezelt tini most a suli legnépszerűbb sráca is lehetne. A geekség felvirágozásában Brody-nak is megvolt a maga szerepe, aki a popkultúra egyik első karikatúrán túlmutató, azonosulásra lehetőséget adó kockáját formálta meg.

Ahogy az lenni szokott a legtöbb sikersorozat sztárjával, Adam Brody is eltűnt A narancsvidék befejezése után, de ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna munkája. Folyamatosan szerepelt filmekben és sorozatokban is az elmúlt évtizedben, de ezeket olyan kevesen látták, hogy amikor cameoszerepben feltűnt a 2019-es Shazam! végén, a nagyközönség először találkozott vele az őt felfedező sorozat fináléja óta. 

shazam-adam-brody-freddy-freeman-header.jpg
Adam Brody a Shazam! című filmben

 

A DC-univerzum leglazább filmjében eljátszott überrajongó szuperhős karakter és más szerepválasztásai is mintha meta módon kívánnának reflektálni a róla kialakult képre. Sőt, mintha Brody szándékosan játszaná el sorra Seth Cohen sötét alteregóit. A 2009-es Ördög bújt beléd (Jennifer’s Body) című horrorban már megkezdte a szórakoztató imidzsrombolást egy sátánista indie zenekar frontembereként, csak éppen a film nem jutott el a közönséghez ellentétben a semmiből jövő és hatalmas horrorszenzációvá váló 2019-es Aki bújttal (Ready or Not). Ebben a dúsgazdag sátánista család “emberi” arcaként jelenik meg, de azért nem igazi empátiáról van itt szó, hanem az alkoholizmussal fűtött végtelen cinizmusból fakadó nemtörődömséggel.  

A Shazam! és az Aki bújt felvezették Brody nagy visszatérését, ami a tavalyi év végére ért be igazán. Az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) rendezője, Emerald Fennell szándékosan kedves srácok szerepében megismert színészeket választott a magatehetetlenséget tettető, részeg lányokat kihasználó férfiakra vadászó hősnő “áldozatainak”, és hátborzongató látni, ahogy Brody esetlen sármja és figyelmesnek tűnő viselkedése egy nemi erőszak kísérletét vezeti fel a nyitójelenetben.

Az elsőfilmes Evan Morgan által írt és rendezett Az ifjú nyomozó (The Kid Detective) címszerepében pedig a gyerekzsenik gyakori tragédiáját testesíti meg. Abe Applebaum szülővárosának sztárdetektívje volt gyerekként, de amikor egy ténylegesen fajsúlyos üggyel nem boldogul, mindenki elfordul tőle. A szétcsúszott harmincasként még mindig piti rejtélyeket megoldó Abe szerepével Brody végre protagonistává vált, és magabiztosan viszi el a hátán az utóbbi évek egyik legjobb krimivígjátékát. Seth Cohen már a múlté, a világ pedig határozottan megérett a fekete komédiákban és metaszerepekben lubickoló Adam Brody karrierreneszánszára. 

szerző: Rácz Viktória
headerkép: Adam Brody az Ígéretes fiatal nőben

Az Ígéretes fiatal nő című filmet május 20. óta vetítik a magyar mozik, Az ifjú detektívet a Telekom TV GO nevű  streaming oldalán lehet megnézni.

https://recorder.blog.hu/2021/05/24/vegre_itt_az_adam_brody-reneszansz
Végre itt az Adam Brody-reneszánsz!
süti beállítások módosítása