Elektronikus zenék - Eddig minden rendben

2021.05.23. 16:07, vferi

special-request-new-ep-vinyl-spectral-frequency.jpg

Ugyan a tavalyi évhez képest valamivel kisebb hévvel, de sok jó albummal indult az elektronikus zenében is 2021. Összeszedtük az eddigi kedvenceinket.  Elektronikus tánczenei rovatunk legújabb válogatása a Recorder magazin 84. számából.

Az év első hónapjainak legváratlanabb és egyben legnagyobb meglepetése egyértelműen Danny L Harle bemutatkozó albuma, a Harlecore. A PC Music iskolájában jelesre végzett producer Diplo Mad Decent kiadóján mutatja be legjobb zenéit, és soha nem szólt még az újragondolt trance és happy hardcore olyan szenzációsan, mint itt. Egyértelmű, hogy Harle hova nyúl, de a végeredmény egyáltalán nem a nosztalgiára épül; sokkal inkább egy hangzás nagyszerű továbbgondolásárának lehetünk fültanúi.

Kevés keresettebb underground lemezlovas volt a járvány előtt Special Requestnél. A leedsi illetőségű Paul Woolford az elmúlt években jogosan vívta ki az elismerést világszerte, szettjei a sokszínűség és remek technika mintapéldái. Hibátlanul prezentál a DJ-Kicks albumon is: a rá jellemző drum and bass- és breakbeat-löketeket ezúttal egy klasszikus disco/house felvezetés előzi meg, és minden nagyon a helyén van. A záró szakaszban lévő FC Kahuna-remixért meg valószínűleg sok régi motoros hálás lesz.

A kanadai CFCF általában tematikus albumokat szeret írni, így nincs nagyon két egyforma lemeze, és őrzi e jó szokását az új, Memoryland című munkáján is. A meglepően hosszú, 72 perces anyag főként a millenium menő pophangzásait eleveníti fel, így van például Daft Punkos filterdiszkó, MJ Cole-os UK garage, de az amerikai rockszíntér punk és shoegaze momentumai is megelevenednek. Igazi kaleidoszkopikus megjelenés az eredmény, amin mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit.

Dél-Afrikában egy ideje tombol már az amapiano hangzás a house partikon, és ahogy elkezdett ez a zene Európában is gyökeret verni (és ezáltal megnőtt a kereslet a lemezekre), úgy jelenik meg egyre több nagyszerű album a távoli kontinensen. A mindössze 20 éves DJ Black Low debütje, az Uwami az egyik legjobb kiindulópont az ismerkedésre: sallangmentes, helyenként kísérletező attitűdű, máskor egyértelműen a főidős pillanatokra fókuszáló gyűjtemény az amapiano jegyében, remek bevezetés.

szerző: Velkei Zoltán
headerkép: Special Request

https://recorder.blog.hu/2021/05/23/elektronikus_zenek_eddig_minden_rendben
Elektronikus zenék - Eddig minden rendben
süti beállítások módosítása