„Mind a népzenében gyökereznek majd” - Új szerzeményekkel készülnek a Halmos Béla Program alkotói pályázatának nyertesei

2021.05.15. 12:00, trecorder

img_5890_1.jpg
Formabontó, nemcsak népzenészeknek szóló pályázatot írt ki tavaly az NKA-n belül a hazai népzenei kultúra megőrzéséért és fejlesztéséért dolgozó Halmos Béla Program. Liber Endre, a Program Kollégiumának vezetője és Fazekas Anna, a Programiroda vezetője nyilatkozott a sikeresnek ígérkező kísérlet hátteréről és várható eredményeiről.

hv_liber_2017_1_3.jpgMi volt az oka és mi volt a célja az alkotói pályázat kiírásának?

Liber Endre: A pályázattal a vírushelyzetben szerettünk volna támogatást nyújtani az alkotói munkához, amire leginkább alkalmas ez a jelenlegi időszak. Ez a pályázat azért fontos, mert egy nehéz kérdésre hívja fel a figyelmet: hogy hogyan lehet a népzenei teljesítményeket szerzői szinten is elismerni. Azt tartottuk szem előtt, hogy a művészek, akik a népzenének kiváló ismerői, egy kis kreativitással, munkával új műveket tudjanak létrehozni, amelyek ilyenformán szerzői alkotásoknak minősülnek. Az így létrejövő zeneművek tehát mind a népzenében gyökereznek majd. Célunk volt az is, hogy ne csak népzenészek nyúljanak ehhez az anyaghoz, hanem a népzenét jól ismerő, de más műfajból ismert alkotók is dolgozzanak népzenei ihletettségű műveken.
                                                                                                                                                              / Liber Endre

Kifejezett szándéka vagy elkerülhetetlen következménye a pályázat koncepciójának, hogy ösztönözze a zsánerhatárok átjárását? Arra számítottatok, hogy csak a népzenei közegből nem jönne elég pályázat vagy eleve azt akartátok, hogy más műfajok képviselői is bátran nyúljanak hozzá a népzenéhez?

L.E.: Nagyon jól tudjuk, hogy sok olyan kiváló alkotó létezik, akik több műfajban is bizonyították már a hozzáértésüket. Senkit nem akartunk kihagyni a lehetőségből. Várakozásainknak megfelelően rengeteg kiváló pályázat érkezett be, ami azt jelenti, hogy rövid idő alatt megsokszorozódhat azoknak a színvonalas zeneműveknek a száma, amelyek úgy szólnak a különböző zenei műfajok közönségéhez, hogy közben a népzenénkre is felhívják a figyelmet. Mivel a pályázat forrása az Artisjus segítségével áll rendelkezésre, így evidens, hogy szerzői művek megszületése a cél. Nem mellesleg ez az alkotók érdeke is, hisz saját műveik után szerzői jogdíj jár nekik.

Hány pályázat érkezett és milyen arányban pályáztak népzenei, világzenei, jazz, komolyzenei és könnyűzenei alkotók?

L.E.: Összesen több, mint 120 pályázat érkezett be, körülbelül 20%-a az előadóknak jellemzően más terület képviselője, de a nagy többség népzenész. Igyekeztünk az ígéretes, fiatal alkotók kisebb projektjei számára is lehetőséget teremteni a megvalósításhoz, de az is természetes, hogy a már sokszor bizonyított zeneszerzők hosszabb lélegzetű, nagyívű zeneműterveit, alkalmazott zenei elképzeléseit támogatta a kollégium nagyobb összeggel. Az elvégzendő munka nagyságrendjéhez és várható eredményéhez igazítottuk a támogatási összegeket.

img_5412_1_1.jpg

Hányan nyertek és közöttük milyen műfaji hátterű alkotók voltak többségben?

Fazekas Anna: Összesen 71 nyertes projektet díjazott a Kollégium, nagy részük népzenei hátterű alkotóktól származik és népdalfeldolgozásokat, népzenei feldolgozásokat céloz. Szép számmal érkeztek be ugyanakkor komolyzenei, jazz, világzenei és könnyűzenei zeneműtervek is, és többen pályáztak alkalmazott – például megrendelésre vagy határozott céllal, filmhez, előadáshoz készített – zenemű megírására is. Olyan is van, aki kifejezetten gyerekműsor létrehozására készül.

fazekasanna_p6240392_crop_4.jpgLátszik a Halmos Béla Program YouTube-csatornáján elérhető friss videókból is, hogy dolgoznak a nyertesek. Mikor várható, hogy nyilvánosságra kerülnek az első művek? 
 

F.A.:
Mivel a pályázat év végéig szól, nagyon változó, hogy ki mikor készül el, függ ez attól is, hogy a tervek, ötletek már az asztalfiókban vártak a kidolgozás lehetőségére, vagy pedig kifejezetten a kiírás hatására született az ötlet. Vannak alkotók, akik már a stúdiómunkánál tartanak, úgyhogy ezek a nyár folyamán már hallhatók lesznek.

Milyen formában fognak megjelenni az alkotások, mindenki maga mutatja meg a saját közönségének a végeredményt, vagy a Halmos Béla Program is szerepet vállal abban, hogy a szerzeményeket minél többen megismerhessék?                                                                                                          
/ Fazekas Anna

F.A.: Alapvetően az alkotókra van bízva a végeredmény bemutatása, koncert, színházi előadás, lemez stb. formájában. A programirodánk azonban a jelenlegi kampányon túl is igyekszik segíteni az elkészült produktumok bemutatását. A nyári Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat részeként például már a Babra, Tímár Sára és zenekara és Borbély Mihály is az új anyagával lép fel. A később megjelenő műveket is mindenképpen igyekszünk reklámozni, akár csak a digitális terjesztést segíteni.

Íme néhány a folyamatosan készülő portréfilmek közül, Paár Julcsi, Balogh Kálmán, a Babra és Szokolay 'Dongó' Balázs főszereplésével:

Az alkotókkal készült interjúk elérhetők a Halmos Béla Program honlapján, egy részük nyomtatott formában a Folkmagazinban, másik részük online a Ritmus és Hang blogon. A portréfilmek pedig a Halmos Béla Program YouTube-csatornájára kerülnek fel. A cikk a Halmos Béla Program támogatásával készült.

img_5878_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/15/_mind_a_nepzeneben_gyokereznek_majd_uj_szerzemenyekkel_keszulnek_a_halmos_bela_program_alkotoi_palya
„Mind a népzenében gyökereznek majd” - Új szerzeményekkel készülnek a Halmos Béla Program alkotói pályázatának nyertesei
süti beállítások módosítása