"Kicsi kétségek, nagy lélegzetvételek" - EP-premier! Vacsora Zsuzsival: Talán nincs baj

2021.05.13. 17:00, Recorder.hu

vacsorazsuzsival_650.jpg

Szegeden alakult a 2010-es évek elején a Vacsora Zsuzsival zenekar, és Szegeden is búcsúzik, nem tudni pontosan, mikor – amint a körülmények megengedik, hogy egy rendes koncertet szervezzenek. Fakan Csaba (gitár), Fazekas Gábor (ének, gitár, szintik), Mozsár Mátyás (vokál, dob) és Kardos Gergely (basszus) úgy döntöttek, hogy addig is kiadnak még az évek alatt felvett dalok közül ötöt, az először itt és most meghallgatható Talán nincs baj EP-n. Őszinte öninterjú, making of-videó és lemezpremier egyben a Recorderen. 

Kik vagytok ti?

A Vacsora Zsuzsival zenekar kb. tíz éve szembesült önmaga létezésével. A próbatermi jammekből dalokat épített és 2013-ban elkezdett koncertezni. Játszott kis és nagy nevek előtt és után, illetve minden decemberben fellépett a saját „nappalijában”, a Jazz Kocsmában, ami történetesen egy kulthely Szegeden és egyben egy csodás közösség. (Általában szerb, japán, amerikai, afrikai és magyar punk- meg jazz-zenekarok szoktak itt fellépni, úgyhogy ha egyszer újra megnyit, jöjjön el mindenki. Csak érkezzenek korán, mert picike a hely és hamar megtelik.)

Hogy mit rögzített a zenekar korábban?

2014-ben megjelent az első EP, a Könnyű. Ezt követi egy kis űr meg tagcserék, majd 2019-ben nem jelenik meg a második anyag, mert még ücsörög a zenekar rajta egy kicsit (csilliárd potméter van és szeretjük húzkodni őket). Ez amúgy a zenekar első nagylemeze lesz, és nagy büszkeségünkre Varga Ádám (30Y) producerálta. Vele is vettük fel a lemezt Szegeden és Pécsett, ami hatalmas és örök élmény marad. Szóval jön majd ez is, csak éppen nem bírtunk magunkkal, és a Talán nincs baj című EP megelőzte. Ezentúl ácsoltatunk még egy félakusztikus live session koncertfilmet is, ami a még meg nem jelent nagylemezről is tartalmaz néhány dalt, amelyeket teljesen kifordítottunk önmagukból, miután lett egy szintink. Végeredményben saját magunkat dolgoztuk fel.

Akkor még vannak tervek...

Tulajdonképpen felvételeink vannak, amiket szeretnénk szépen sorban megjelentetni. Az elmúlt időszakban rendesen betáraztunk belőlük. Ugyanakkor tartozunk egy kis szomorúsággal is. A zenekar tavaly úgy döntött, hogy nem hasad tovább. Idén sajnos elbúcsúzunk a közönségünktől, de csak ha a széljárás megenged egy klasszikus értelemben vett utolsó koncertet. Addig nincs búcsú.

Akkor ennyi lett volna?

Nem égetünk fel magunk mögött semmit, de most kicsit azért meghalunk. Minden történet véget ér egyszer, minket most ért utol. Költözések, gyereknevelések, szóló- meg egyéb projektek kezdődnek, mint egy rendesen maturáló zenekar esetében. Ez az elmúlt év ráébresztett minket arra, hogy vagy így együtt legyen jó vagy sehogy. Ez az utolsó felállásunk a korábbi önmagunkhoz képest nagyon hatékonyan és gyorsan működött. Elengedni meg tudni kell.

Fáj a szakítás?

Az mindig fáj, főleg ha a nap is más. Tavaly meg azért eléggé más volt. A zenekari oszlás is ugyanúgy megviselheti az embert, mint a párkapcsolati válások. Ahol meg ez a kettő egyszerre jelen van, ott laknak a szörnyek. Ugyanakkor ezek a lények csak a képzeletünkben léteznek, igazából barátságosak és jót akarnak. Minden vég lehetőség, az új pedig érdekes és jó, csak meg kell ismerni és élni vele, úgyhogy talán nincs baj.

Hol és hogyan készült az EP?

Ezt az anyagot tulajdonképpen a válásunk szülte, és többek között erről is szól. Ha már lemerült a létünk, szerettük volna úgy befejezni, hogy az a munka, amit az utóbbi időben dalírásra fordítottunk, ne vesszen kárba, és a zenekar utolsó felállása is hagyjon valami nyomot a kredencen. Így a tavalyi „homeoffice” után lángot leheltünk, s nyáron fel is vettük az anyagot Szeged egyik legmenőbb stúdiójában, amit Török Dénes (Artur, Splitmold) és Varga Levi (Not The Bees) gründolt össze pár évvel ezelőtt. A hely varázslatos, „polgári” művésztelep atmoszférája semmihez sem fogható. Különleges alkotó energiák laknak ott az ódon falakban megeredt ajtókban és a macskakövekben. Volt szöveg, ami már az ottani kerti árnyasban lett befejezve. Az anyagot pedig Dénessel közösen vittük át a túlsó partra, aki a hangmérőnk, felvételvezetőnk és a masterért felelős mesterünk volt ebben az időszakban.

A megújuló energiákon túl miről szólnak még a dalok?

Kicsi kétségekről, frusztrációkról, vívódásokról, győzelmekről, átállásokról, nagy lélegzetvételekről, a kerékpáreltolás művészetéről. Meg picit féltjük a Földet is.

Mi volt nekünk a legfontosabb zenei élmény, történet ebben a lassan múló, kietlen és nehéz időszakban?

Minden zenésznek a maga története a legfontosabb, így nekünk is. Szerencsére nagyon sokan a műhelymunkába menekültek a rendezvénytilalom elől, és rengeteg jó dolog született. Egyedi Peti és Szesztay Dávid különleges „története” kiemelkedő és inspiráló. Emellett pedig ajánljuk figyelmébe minden érdeklődőnknek a Vacsora Zsuzsival maratoni slágerlistáját a Spotify-on, mert rengeteg minden hat ránk és szívesen osztottuk meg ezeket.

Ez klip?

Ez nem klip, hanem egy „making of” jellegű montázs egy kispénzű zenekartól, ami betekintést enged abba a környezetbe, ami minket a felvételek készítésekor körbevett. A mű egy az egyben gitárosunk, Fakan Csaba munkája (egészen pontosan, fény: Ács Péter). Szuper emlék, őrizzük, amíg van internet és meghajtó.

Miért a dobos énekel?

Mert megengedték neki, illetve úgy szerencsés, ha mindenki azt a szöveget énekli, amit maga írt. A szám amúgy szintén az ő szerzeménye, mely a többi dalunkhoz hasonlóan Fakan Csabi intuitív gitáros hangulatkeltései közben fogant. Így írunk mi.

Szeged tényleg vidéki stúdiónagyhatalom lesz?

Nyilván a helyi klíma, a sok napsütés meg a Tisza hatása, de gombamód bújnak elő az alföldből a kiváló helyek. Ott a már országos hírű Miracle Sound, de régóta üzemel a Gribedli és nemrég indult be a Zenharmonix. Remek dolgok fognak itt készülni a jövőben, remek szakemberek keze munkája által. Már csak egy lemezgyár hiányzik, de tulajdonképpen Újvidéken az is van, az meg nincs messze.

A zenekar üzenete?

A köveket görgetni kell, nem azzá válni. Dave Grohl örökbecsű szavával élve csak annyi: Játssz! Játszani kell és alktotni. Kevés dolognak van ennyi értelme a világon… Mi is ezt fogjuk tenni, csak máshogy, más formában. Egy zenésznek muszáj „hajóznia”.

Fotó: Ács Péter.

Vacsora Zsuzsival a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/13/_kicsi_ketsegek_nagy_lelegzetvetelek_ep-premier_vacsora_zsuzsival_talan_nincs_baj
"Kicsi kétségek, nagy lélegzetvételek" - EP-premier! Vacsora Zsuzsival: Talán nincs baj
süti beállítások módosítása