Magyarradar - The Space Huns

2021.04.19. 14:30, Recorder.hu

thespacehuns_650_1.jpg

A nem túl népes magyarországi pszichedelikus-stoner-színtérre jelentkezett be közel másfél éve egy fajsúlyos instrumentális EP-vel a szegedi The Space Huns trió, amit idén tavasszal egy újabb, szintén három hosszú számot magába foglaló megjelenés követett (többek között egy 160 ezres követői bázisú nemzetközi YouTube-csatornán). Szőke Csaba gitáros mutatja be a zenekart a Magyarradaron.

Mikor indult: 2019-ben öltött testet, de ez egy elég hosszú folyamat természetes következménye.

Hol indult: Egy Szeged melletti tanyán, közel a „tolató madarakhoz”, a birkabőgéshez és Ördögh Ilonához.

Tagok, hangszerek: Jelenleg Mozsár Mátyás dobol, Tikvicki Tamás basszusgitározik és Szőke Csaba gitározik.

Stílus: Instrumentális bluesy stoner, psychedelikus jam. Kb.

Hatások: Főleg a hatvanas évek zenei szabadsága, később pedig a „stoner rock revival” nagy népszerűségnek örvendő formációi, például Earthless, Kyuss, Colour Haze, My Sleeping Karma stb.

Kiadó: Igazából nincs, csak oda kell írni valamit, ha az ember feltölt valami zenét a streamingszolgáltatókhoz. Mi azt szoktuk írni, hogy Stoned Ganesha Records. Egész úgy hangzik, mintha létezne, pedig nem.

Történet: Az előző zenekar (minimál Bogart) feloszlása után úgy éreztük, hogy „ki kellene menteni” belőle egy bizonyos hangulatot, ami jellemezte jobb (és rosszabb) pillanataiban a bandát. Voltak ott is albumok, amiket végig improvizáltunk, jameltünk, és szerettük volna tovább csinálni valamilyen formában. Nemcsak azért, mert nagyon szeretjük a műfajt, hanem azért is, mert lehet, hogy más is így van ezzel.

Megjelenések: The Space Huns (EP, 2019), Tales of Huns (EP, 2021). A legutóbbi EP premierje a Bandcamp mellett a görög 666MrDoom sztónercsatornáján volt. Ő régóta "jóismerős", az előző zenekarunkat is szerette, és promotálta, így hosszú ideje minden felvételünknek zöld útja van nála. Iszonyat nagy segítség egy ilyen népszerű csatornához bekerülni, nem is gondolná az ember, hogy milyen sokat számít.

A friss, második EP:

Küldetés: Minél több pénzt szerezni, minél kevesebb munkával. Az egész dologra jellemző egy ilyen „do small things with great love” hozzáállás. Csinálgatjuk, mert szeretünk stúdióba járni meg jólesik, ha hívnak koncertekre. Mindannyian túl vagyunk már jó pár együttesen, és néha elengedjük a dolgot, néha meg teljesen beleéljük magunkat – de ez a hullámzás így jó, hiszen az ember nem merül el az egójában.

Jövőkép: Road Burn Fest-, DesertFest Berlin-, Lake on Fire Fest-fellépés. Ezt az üzenetet küldöm az univerzumnak, hátha bevonzzuk. Minden sokkal egyszerűbb lenne, ha hinnék az asztrológiában.

Mellékprojektek: Matyi: Foo Lighters, Vacsora Zsuzsival és még sok más, ami most nem jut eszembe, Tiki: Lucy Dreamin’, Rawna, cs: Rawna.

Szexepil: 1-2 Paisley-mintás ing és 1 piros gitár. Meg most megnövesztettem a szakállam a következő videófelvételre, hogy tetsszek a sztónereknek.

A 2019-es első EP:

Legnagyobb eredmény, elismerés: Talán a második EP fogadtatása. Nagymértékben felülmúlja az elvárásainkat. Volt egyszer egy koncertünk is tavaly, az nagyon jó volt, sokan voltak, fel lehetett menni a fővárosba meg minden.

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: Pár napon belül megyünk a szegedi Grand Caféba, ahol egy Grand Live nevezetű sorozaton belül készül egy szuper minőségű koncertfelvétel rólunk, amit majd meg lehet nézni a Grandnak valamelyik felületén. Aztán van még egy olyan, hogy maradt még muníciónk a legutóbbi stúdiózásból 3 trekk erejéig. Úgyhogy várható lesz a nyáron egy következő 20 perces EP, reméljük tetszeni fog mindenkinek, én már meghallgattam párszor.

The Space Huns a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/19/magyarradar_the_space_huns
Magyarradar - The Space Huns
süti beállítások módosítása