A történelem eretnek és szubjektív értelmezése – Klippremier! Imre Fia Imre: Fekete Volga

2021.04.16. 11:00, Recorder.hu

ifi_volga_650.jpg

Az Imre Fia Imre zenekar második nagylemezén dolgozik, ennek a folyamatnak egy újabb állomásaként jelenik meg itt és most a Fekete Volga, ez a videoklippel megtámogatott új dal, aminek szövege egy közép-kelet európai mítoszhoz nyúl.

A Vér és Nyál című dal 2020. októberi megjelenése óta a korábban IFI néven is ismert zenekar folyamatosan dolgozott azon, hogy találjon valamiféle szintézist az eddig jócskán csapongó műfaji kalandozásai között, ahol az alterhagyományok mellett könnyen megférnek a metál, a hiphop vagy a trap elemei is. Ha mindenképpen címkézni kellene, akkor leginkább az avantgárd rock jelzőt találják találónak a formáció leírására. Kellett idő a csiszolódásra, hiszen az első lemez dalszerzési metódusától eltérően, a készülő új album már nem György Imre frontember önálló szerzeményeiből áll majd össze, hanem az egész zenekar közös alkotómunkájának eredménye lesz. Ennek egyik első ízelítője a most megjelenő Fekete Volga.

A Szovjetunióban gyártott autómárka, a Volga fekete színvariánsa a 20. század egy korszakában szimbólummá vált és Közép-Kelet-Európa szinte minden országában megjelent urbánus legendaként. Rengeteg változata létezik: van, hogy gyerekeket rabol el a jármű, van, hogy szellemek vagy akár maga az ördög vezeti, de mivel az állami szervek is ilyennel jártak a szocializmus idején, megtestesítheti a múlt valós társadalmi félelmeit is. Ennek a témának modernkori feldolgozása a dal és – az annak üzenetéhez erősen kapcsolódó vizuállal megalkotott – klip is.

„Mindig sokat foglalkoztatott a kérdés, hogy a közelmúlt folklórja, traumái, gyásza mennyire integrálhatók bele a művészetekbe.” – mondja el György Imre, a zenekar frontembere. „Valahol ennek az egyezményes tere az állami megemlékezés, amit mindig kényszeresen intézményesítenek, iskolai ünnepségek keretei közé szorítanak, és a vége általában valami giccses konzumborzalom. Magam részéről mindig kellemetlenül éreztem magam ezeken az eseményeken, idegenkedtem a kényszeredetten szavaló kisgyerekek szerepeltetésétől, a giccses emlékdaloktól, és sokszor eszembe jutott, hogy vajon mit szólna ezeknek a tragédiáknak egy áldozata, ha látná? Nem érezné-e úgy, elvették tőle még az emlékezés szabadságát is? A mi dalunk egy eretnek és szubjektív feldolgozása egy olyan témának, amely legtöbbször nem kaphatott alternatív értelmezést.”

ifi_650.jpg

A dal, amit állandó hangmérnök-producerüknél, Pogány Pogi Jánosnál rögzítettek, szuggesztív, erős atmoszférával átitatott videót is kapott Karai Klaudia grafikusművész tolmácsolásában, aki szintén többször dolgozott már a zenekarral. A pandémia miatt lehetetlenné váltak azok a feltételek, amelyek egy olyan élőszereplős kliphez kellettek volna, amilyet a zenekar elképzelt magának, ezért döntöttek az animáció mellett. A kényszermegoldás azonban a lehető legjobbnak bizonyult; a ’20-as, ’30-as évek modernista esztétikája tökéletesen passzol a dal szövegvilágához.

Az Imre Fia Imre jelenleg – a nagylemez mellett – filmzenén is dolgozik, amelyhez nyáron terveznek klipet forgatni. A zene Zsótér Indi Dániel Karantén Zóna című alkotásához készül, amely témájában és műfajában is nagyon közel áll a zenekarhoz. A dalt a film készítői választották, ami amúgy is kicsit kilógott a nagylemezre szánt anyagok sorából. Eredetileg Jacsó Miklós (Sólkym) szerzeménye, akivel Imre közösen szerkeszti és vezeti az egyre nagyobb és lelkesebb táborral rendelkező Felütés zenei podcastet. Tervek tehát bőven akadnak addig is, míg készül a nagylemez, amely a korábbiakhoz képest jóval kiforrottabb és egységesebb zenei anyagnak ígérkezik.

Íme az erős atmoszférájú Fekete Volga:

Imre Fia Imre a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/16/a_tortenelem_eretnek_es_szubjektiv_ertelmezese_klippremier_imre_fia_imre_fekete_volga
A történelem eretnek és szubjektív értelmezése – Klippremier! Imre Fia Imre: Fekete Volga
süti beállítások módosítása