Magyarradar - bongor

2021.04.12. 18:00, Recorder.hu

bongor_650.jpg

Berta Csongor már messze nem kezdő előadó, amellett, hogy színészként és rendezőként ismert, bongor néven rapperként is aktív: 2017 óta minden évben megjelentetett egy-egy lemezanyagot (Plexi című EP-jéről mi is írtunk), a legutóbbi albumát már nagykiadós támogatással. Egyre komplexebb és változatosabb zenei alapokra írt szövegei sokszínű világba engednek bepillantást, amelyben Eminemtől Heisenbergen át Milosevicsig mindenkinek megvan a maga helye. Neki pedig itt a helye a Recorder Magyarradarján.

Mikor indult: 2017.

Hol indult: A szabadkai legénylakásomban.

Tagok, hangszerek: Berta Csongor (vokál), Roncsák Marcell (gitár), Szögi István (harsona), Csoman Ádám (dj)

Stílus: Telhetetlenségemből fakadóan ez trackről trackre más és más. De ez a szép ebben: A drum & bass-től a mulatósig bármire rá lehet rappelni.

Hatások: Kosztolányitól Joe Roganon át Mac Millerig számtalan.

Kiadó: Magneoton/RapID.

Történet: Engem a brooklyni gengszterség a szabadkai Tesla telepen ért el. A rapzenétől mérhetetlen vakmerőségre tettem szert és ha nincs Eminem, valószínűleg sokkal kevesebb pofont kaptam volna az általános iskolában. De nem volt mit tenni: ha megszólalt a 'Till I Collapse, felgyűrtem az ingujjam és jól elverettem magam. Később az egész személyiségem és ízlésem alakulását determinálta, hogy bekerültem az Újvidéki Művészeti Akadémiára, színész szakra. A színiakadémia nagyon sok mindenre megtanított, amit a zenében is tudtam kamatoztatni. Például azt, hogy egy plusz egy lehet három is. Az addigi zenei próbálkozásaimat csak nettó vidám vagy szomorú hangulatok jellemezték, az akadémián jöttem rá, hogy milyen keserédes érzelmeket lehet szintetizálni, ha mondjuk egy szomorkás szöveget összeeresztünk egy teljesen eltérő hangulatú dallammal. Végül négy hónapot mosogattam Dublinban, amiből megvettem a “home studio on a budget” kellékeit és bumm, onnantól nem volt megállás. A zenék nagy részét és a szövegeket is én írom, de az élő megjelenésekre létrejött egy zenekaros felállás is, amitől sokkal kiforrottabb lett az egész produkció. Volt már majdnem 20 koncertünk, ezalatt volt alkalmunk fellépni például a Kistehén és a Zuboly előtt is.

Megjelenések: Monománok (album, 2017), Entrópia (album, 2018), Plexi (album, 2019), Az én babám (single, 2020), Körök (album, 2021)

Küldetés: Alámerülni, hogy a saját tört darabjaimból összerakjak valamit és felhozzam a mélyből, hogy aztán együtt röhögjünk: milyen patetikus és sekély a mélység.

Jövőkép: Szeretnék megismerkedni és kollaborálni új arcokkal és egyre minőségibb dalokat, klipeket csinálni. Nem titkolt vágyam, hogy a jövőben a zenélés számomra egy legitim vállalkozás legyen, ami hosszútávon ad szellemi és némi anyagi szabadságot is.

Mellékprojektek: Igaz nem zenei, de én csinálom az Anzselika Habpatron YouTube-csatorna vágómunkáit. Azon kívül színházban dolgozom színészként.

Szexepil: Disszociatív személyiségzavar.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Kikeltető Közönségdíj, a rapID tehetségkutató Critics’ Choice első díja, a Hangfoglaló Programba való bekerülés és a rajongók által YouTube-kommentként begépelt zeneszövegeim.

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: A legújabb, Körök című albumomról még két trekknek lesz hamarosan videóklipje. Ezen kívül az új nagylemezemen dolgozom ezerrel.

Paralel:

Kenyér:

98/20:

bongor a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: magyarradar bongor
https://recorder.blog.hu/2021/04/12/magyarradar_bongor
Magyarradar - bongor
süti beállítások módosítása