Magyarradar - Zajnal

2021.04.07. 14:00, Recorder.hu

zajnal_650.jpg

Analóg népi hangszereken játszott motívumokat pop-rock-tradícióból táplálkozó dob-basszus-alapokkal vagy éppen elektronikával megtámasztani ma már nem egy nagy fless, de olyan magától értetődő természetességgel és olyan élvezetesen ötvözni ezeket a zenei hagyományokat, ahogyan a Zajnal teszi, még mindig nem mindennapos tapasztalat Magyarországon. Ott a helyük hát a Magyarradaron. 

Mikor alakult: 2015.

Hol alakult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Kovács Gábor (furulya, doromb), Moldván Zsolt (ütősök), Schneider Róbert (basszusgitár), Tamás Boldizsár (citera).

Stílus: designer folk.

Hatások: Miles Davistől a Panteráig kb. minden. Komolyan, mind a négyen más-más korosztályból és kulturális közegből jövünk, akkora listát írtunk, ami már önmagában túllépi ennek az interjúnak az észszerű terjedelmi kereteit.

Kiadó: Semmi ilyesmi.

Történet: Az Óbudai Népzenei Iskola moldvai zenekarából alakultunk citera-furulya duóként, aztán úgy egy év múlva kezdtünk bővülni. Ekkor érkezett az Ethnofilből (ma Odd ID) cajonnal Zsoca, és a Speakers of Zionból basszusgitárral Srob is. Sokáig csak a duószámaink meghangszerelésére koncentráltunk, közben Velkey Róbert barátunk és volt brácsásunk jóvoltából lakáskoncerteken, illetve a Tindiának köszönhetően (akikkel Gábor zenélt régebben) moldvai táncházak szüneteiben léptünk fel. Ahogy alakult a repertoár, elkezdtünk kisebb klubokba és fesztiválokra is járkálni, a duófellépéseket idővel magunk mögött hagyva. 2019-ben kijött első kislemezünk, a Pusztafless, aztán 2020-ban meg koncerteztünk, amennyit csak tudtunk. Új számaink már egyre inkább közös jammelésekből születtek, most meg alig várjuk, hogy Sötétkamra címen lassan ezek is megjelenhessenek.

Megjelenések: Pusztafless (2019)

Küldetés: A minket ért urbánus és népi hatások hű lenyomatát megjeleníteni, kompromisszummentes, fasza zenét játszani.

Jövőkép: Látjuk magunkat, ahogyan egy színpadon zenélünk, egy igazi offline koncerten, egy igazi offline közönségnek.

Mellékprojektek: Gábor k0v1 néven is alkot, rommá csavart népi hangszerekkel nyakon öntött sounddesign-központú elektronikus basszuszenét, Zsoca pedig tagja egy egri kötődésű, főleg saját készítésű ütős-, ritmus- és népi hangszerekre komponáló “őserő” zenekarnak, a Kurul Dobosoknak.

Szexepil: Szofisztikált tahóság. (Elsősorban a zenénkben, de azért emberi vonalon is megy.)

Legnagyobb eredmény, elismerés: Amikor a Veszprémi Utcazenén odajött valaki egy koncert után, hogy "Ezt hogy képzelitek?!". Amikor látjuk a közönségen, hogy tényleg teljesen rajta vannak azon, amit művelünk. Persze ez a zenekarozás a szakma figyelme nélkül nehezen volna fenntartható, szóval pont ennyire hálásak vagyunk a Szimpla Lemming Programba való bekerülésért, a budapesti Fülesbagoly első helyéért, az év felfedezettje díjért a tavalyi Öröm a zenén, a Hangfoglaló Programnak, Ferenczi Györgynek és a Rackajamnek, hogy workshopjaikon többször velük muzsikálhattunk.

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: Május végén jön a Sötétkamra című új kislemezünk, egy halom klippel, egyebekkel addig is.

Fotó: Bartis Milán.

Zajnal a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: magyarradar zajnal
https://recorder.blog.hu/2021/04/07/magyarradar_zajnal
Magyarradar - Zajnal
süti beállítások módosítása