Premier! Itt van Pátkai Rozina új, kísérletező Karinthy Frigyes-versfeldolgozása, videóval

2021.03.20. 19:07, Recorder.hu

patkairozina_650.jpg

Pátkai Rozina gyakori vendég a Recorderen, különféle zenekari és szólómegjelenései mellett időről-időre Minka néven jegyzett megzenésített verseit is bemutathattuk. Legújabb, egy Karinthy Frigyes-szövegre épülő dalával számára korábban ismeretlen területre kalandozik: a hangszerelés a noise, az industrial, a free jazz és az avantgárd határmezsgyéjén mozog. Aki ismeri az énekesnő munkásságát, ilyen zenei környezetben még egészen biztosan nem hallhatta őt.

A Minka című, készülő album előfutára a Struggle for Life című szám, mely egy igazán különleges Karinthy-megzenésítés. “Biztos vagyok benne, hogy ez egy szélsőségesen megosztó dal, de úgy érzem, organikus helye van a lemezen.” – mondja Rozina. “A lemez készítése közben jöttem rá, hogy milyen érzés igazán tágítani a határokat. Nem csak a saját határaimról van szó, ezért a dalért a hallgatónak is meg kell dolgoznia, de ha hajlandó egy pillanatra elengedni a várakozásait és átadja magát a megszólaló atmoszférának, remélem, maradandó élmény éri.”

A dalban meghatározó szerepet kap Rozina állandó zenésztársa, Ávéd János szaxofonos és a dobon közreműködő Klausz Ádám (Mordái), akiknek free jazzbe és már-már punkba hajló improvizációja a darab vezérfonala. Fenyvesi Márton, a lemez hangmérnöke így emlékszik vissza a felvételekre: “Dóczi Bence, Rozina producere itt teljesen elengedte Jani és Ádám kezét, ez végül egy nagyon hatékony, produktív döntésnek bizonyult. A dal elején a szövegre és Rozina expresszív előadásmódjára kell reflektálni, ez volt a koncepció, egy egyszerű kérdés-válasz forma, ami az elektronikus szövet szintén improvizatív hangvételével egy ilyen rendezett káoszt eredményezett. Ez fordult át végül egy rendkívül hosszú improvizatív őrületbe, amit szavakkal leírni nem igazán lehet.”

patkairozina_kollazs_650.jpg

“Egyértelmű volt számomra, hogy Ávéd Jánosnak helye van ebben a dalban” – folytatja Rozina. “Az elektronika – habár improvizációszerűen hömpölyög – mégis élettelen volt számomra önmagában, Jani rögtönzései a bossa nova produkcióban is mindig új utakat nyitnak meg, és biztos voltam benne, hogy Ádámot is messzemenőkig inspirálni fogja ez a fajta zenei megközelítés.”

Csakúgy, mint az Én nem tudok sem című dalhoz, ehhez is Tihanyi Áron médiaművész készített videót. “Rendkívüli, ahogyan Rozináék ezzel a jazzes, noise-os zenei szövettel Karinthy versét értelmezték. Ezt az energiát, a megjelenített agresszív küzdelmet, tehát a szabálytalan, de időközönként pedig rendbe szerveződő frázisokat próbáltam visszaadni a képi anyaggal.”

A track kivételesen hosszú, ami műfajilag a korábban megjelent, Víg Mihály-féle Mindig mindent ambient hangszerelése és az Én nem tudok sem recsitáló, behúzó monotóniájának meditatív hangulatához képest is igazán erős váltás. “Nem gondolom, hogy ezen a lemezen mindenáron, minden dallal a legszélesebb közönséghez kell szólnunk. Ez a darab önmagáért született meg, a vers ezt hozta ki belőlünk, így tudtunk hozzá igazán kapcsolódni: a lehető legőszintébb dolog ezt nem finomítani, nem elkendőzni.” – indokolja az új attitűdöt a feldolgozásokból álló Minka-albumot április 11-én, a Magyar költészet napján megjelentetni tervező Pátkai Rozina.

Fotó: Szombat Éva.

Karinthy Frigyes-kollázs: Pátkai Rozina.

Pátkai Rozina a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/03/20/premier_itt_van_patkai_rozina_uj_kiserletezo_karinthy_frigyes-versfeldolgozasa_videoval
Premier! Itt van Pátkai Rozina új, kísérletező Karinthy Frigyes-versfeldolgozása, videóval
süti beállítások módosítása