Ó, a 2010-es évek első fele! Akkor voltak igazán jó zenék!

2021.02.17. 17:55, RRRecorder

bring_me_the_horizon_tiktok.jpg

Húszéves ciklusokban működő zenei nosztalgia? Ugyan már! A húszas éveik elején járó fiatalok a TikTokon nosztalgiáznak azokról az időkről, amikor még tinik voltak, és a Tumblren fedezték fel az Arctic Monkeys és a Bring Me The Horizon nevű menő zenekarokat - és ez a trend már a slágerlistákon is érezteti a hatását.

Az Arctic Monkeys, a Bring Me The Horizon és a nálunk kevésbé ismert amerikai The Neighborhood: ezek a zenekarok a legnagyobb haszonélvezői ennek a trendnek, annyira, hogy egyes számaik a megnövekedett streameknek köszönhetően már a Billboard Global 200 slágerlistájára is felkerültek. Igaz, nem a top 10-be, de azért ez is sokmilliós lejátszásokat jelent.

A TIKTOKON AKÁR MÉG EGY MATRÓZDAL IS SZENZÁCIÓ LEHET

A jelenségnek több oka is van - írja a Billboard cikke, amiben a Bring Me The Horizon menedzsere, a Tumblr "trendszakértője és mémkönyvtárosa" (!!!) és trendet a Voxon elemző újságíró is megszólal. Az egyik a járvány, ami miatt a húszas éveik elején járó egyetemisták közül sokan a kollégiumokból hazaköltöztek a családjukhoz, és ezzel persze feltörtek az emlékek is. Amúgy is a nehéz helyzetben jó gondolatban visszatérni azokba az időkbe, amikor az volt a legfőbb gondja az embernek, hogy kialakítsa a (nem kis részben online) identitását, és elképzelje, hogy milyen lesz majd a nagybetűs élet. Márpedig abban az időben, amikor a mai kora húszasok tinik voltak, a Tumblr volt az ön- és közösségkeresés fő platformja, és itt nagyon mentek az alternatív rocknak nevezett zenekarok - amelyek többsége amúgy pár évvel korábban a MySpace-ről indult.

AZ ARCTIC MONKEYS ÉLETMŰVÉT ITT MUTATTUK BE

Az alt. rock - amibe a Bring Me The Horizon miatt most a metalcore-t is bele kell érteni - zenei okok miatt is nagyon alkalmas arra, hogy TikTok-videók aláfestése legyen. A tini szorongásokat és energiákat frappáns, átélhető (reblogolható, eltátogható) sorokba öntő dalszövegek mellett az a jellemző megoldás is fontos, hogy a visszafogottabb pre-chorus részre drámai, nagy kitöréssel érkezik a refrén. Egyrészt azért, mert a TikTok-videókban gyakran van valami hirtelen átalakulás (gyors vágás különböző öltözékek, sminkek között, vagy ugrás a nyugalomból a hiperaktív mozgásba), amihez ez tökéletes kíséret. Másrészt a refrének eltúlzott drámaisága megfelel annak, hogy egy rövid videóban gyorsan kell intenzív hatást elérni - meg hát a tinik amúgy is imádják a drámát. Emiatt egyébként azok is rátalálnak a TikTokon ezekre a zenékre, akik a megjelenésük idején még nem tinik, hanem ovisok voltak.

Amikor ez a 2013-as Bring Me The Horizon-szám feljutott a Billboard Global 200 listára, a menedzserek nagyon meglepődtek:

Ez mondjuk nem az eredeti Arctic Monkeys-dal, hanem annak a Miley Cyrus-féle feldolgozása:

https://recorder.blog.hu/2021/02/17/o_a_2010-es_evek_elso_fele_akkor_voltak_igazan_jo_zenek
Ó, a 2010-es évek első fele! Akkor voltak igazán jó zenék!
süti beállítások módosítása