deva_new_press.jpg

Ritkán tör egy új előadó olyan gyorsan olyan magasra, mint az egyedi hangú folktronicát játszó Дeva, vagyis Takács Dorina, aki 2020 tavaszán mutatta be az első számát itt a Recorderen, őszre pedig már bekerült a szakma által leginkább exportképesnek tartott előadók listájára, majd a Hangfoglaló támogatottjai közé. Persze úgy könnyű, hogy már kisgyerekként is az előadói pályára készült - sőt, hamarabb. Több premier után itt a Magyarradar-bemutatkozás.

Mikor alakult: 2019 végén, érettségi után úgy éreztem, hogy itt az idő a belső hangomra hallgatnom. Elkezdtem olyan dolgokkal foglalkozni, amiktől igazán szabadnak éreztem magam. A spórolt pénzemből összeraktam egy ministúdiót a szobámban, és hobbiból dalokat írtam. Egyik nap a Fran Palermo frontemberétől, Henri Gonzótól kaptam üzenetet. Megkérdezte, hogy lenne-e kedvem az évindító koncertjükön előzenekarként fellépni. Ezt egy jelnek éreztem. (Ebben az időben még egy számom sem jelent meg, kizárólag a social médiára töltöttem fel néhány videót, ahol énekelgettem.) Két hónap alatt össze is raktam első számaimat. Ezután Zságer Balázs, akinek már a korábbiakban segédkeztem a zenekara körül, jelezte, hogy szívesen kiadná őket. Itt indultam el azon az úton, amin jelenleg úgy érzem, a legtöbbet adhatok és tanulhatok.

Hol alakult: Pest megye.

Tagok, hangszerek: Takács Dorina: ének, szintetizátor, elektronika

Stílus: Folktronica

Hatások: Magyar népzene, kórusművek; a zenészek közül: Alt-J, Nils Frahm, Bon Iver.

Kiadó: Move Gently Records


Történet
: Már születés előtt sok zenét hallgattatott velem Anyukám, amikor a pocakjában voltam. Gyermekkoromban folyamatosan a kamera előtt szerepeltem: énekeltem, táncoltam, ugráltam jobbra-balra, majd az általános iskolában kezdett elmélyülni a kapcsolatom a zenével. Kóruspróbák, musicalelőadások, néptánc- szolfézs- és zongoraórák, majd később színházi előadások határozták meg napjaimat. Később, a középsuli alatt bandát alapítottunk ROOM11 néven, ahol sokat fejlődtem és tanultam a többiektől.

Megjelenések: 777, Hyacynth, Unglitched - a következő február végén, március elején várható.

Küldetés: Az információval túlterhelt fogyasztói társadalomban az ingerküszöb kitolódik, és a folytonos rohanás jellemzi a mindennapjainkat. Kevesebb figyelem és idő jut a külső és belső világ megfigyelésére. Feladatomnak érzem, hogy dalaimmal harmóniát teremtsek, elgondolkoztassak és hidat képezzek a modern zene és a tradicionális magyar népzene között, továbbörökítve ezzel az évszázados tradíciókat.

Jövőkép: Együtt énekelni, táncolni, emberekkel ismerkedni, majd később békésen élni egy kis farmon valahol a várostól messze.

Mellékprojektek: -

Szexepil: Talán azt emelném ki, hogy a feminin és maszkulin energiáim (legtöbbször) egyensúlyban vannak.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nagy megtisztelés, hogy a Liveurope keretein belül felléphettem Ljubljanában, és 2020-ben én képviselhettem Magyarországot a digitális turnéjukon. A közönségtől pedig: “Hihetetlen energiákat éreztem.”- Béla Bár 2020.

Legközelebbi koncert: Csak stream-fellépéseim voltak mostanában, de már nagyon várom az igazi koncerteket..

Дeva a Facebookon

Ezek Дeva eddig megjelent zenéi:

 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: deva magyarradar
https://recorder.blog.hu/2021/02/03/magyarradar_eva
Magyarradar - Дeva

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr3416414736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása