Nincs jobb barát egy anyánál - Húsz évvel később is imádnivaló a Gilmore Girls?

2020.12.25. 13:00, vferi

gilmore_girls.jpg

Oldalakat lehetne megtölteni a magyar címfordítók bűneivel, melyek között előkelő helyet foglal el a Szívek szállodája. A legócskább szappanoperát sejtető cím teljesen félreérti a Gilmore Girls lényegét, hiszen ebben a sorozatban a szerelem mindig is eltörpült a főszereplő anya és lánya közötti szeretet mellett. Húsz éve debütált a televízióban Amy Sherman-Palladino hét évadot és egy sok évvel későbbi minisorozatot megélő szériája, ami nem véletlenül vált a kétezres évek meghatározó popkulturális tényezőjévé. Ez a cikk először a Recorder magazin 83. számában jelent meg, amiben azt jártuk körbe, hogy mi volt a menő 2000-ben.

Félre azokkal a téves elképzelésekkel, hogy az álomcsalád két szülőből és legalább két gyerekből áll! Aki belép a Gilmore-házba, egész biztosan nem fogja úgy érezni, hogy egy nagytakarításon kívül bármi is hiányozna Lorelai (Lauren Graham) és Rory (Alexis Bledel) Gilmore életéből. A tévétörténelem legikonikusabb anya-lánya kapcsolata egyben a legjobb barátság is, ami a kivételesen kicsi korkülönbségen túl annak is köszönhető, hogy az anya lassan, a lánya pedig gyorsan érő típus.

Lorelai és Rory egyszerre egymás tükörképei és ellentétei: mindkettejüknek kivételes gyorsasággal pörög az eszük és a nyelvük, továbbá élnek-halnak a kávéért és a régi filmklasszikusokért; ugyanakkor míg a függetlenségéhez ragaszkodó Lorelai örök lázadó, az éltanuló Rory a jólneveltség és szorgalom mintaképe. A különbségek olykor konfliktusokhoz is vezetnek, de ezeket ritka esetek kivételével mindig sikerül egy epizódon belül feloldani.  

Amy Sherman-Palladino a harmincas évek amerikai „screwball” komédiáinak felfoghatatlanul gyors beszédstílusát modernizálva alkotta meg a Gilmore Girls védjegyévé váló pörgős humort: a Gilmore lányok még gyengébb formájukban is be tudnak sűríteni tíz másodpercbe négy poént és két popkulturális utalást. És bár mindvégig az anya-lánya kapcsolat jelentette a sorozat lényegét, azért szerelmi kálváriákból sem volt hiány: Lorelai többnyire az ellenállhatatlanul morcos kávézótulaj Luke és Rory apja között vergődött, míg Rory sorra szeretett bele a tinilányok három különböző álomférfitípusába a tisztességes jófiútól (Dean) a rebellis művészlelken (Jess) át a gazdag sármőrig (Logan).

151020_em_gilmoregirls.jpg
Lauren Graham és Alexis Bledel a Gilmore Girls legelső részében

 

Azzal ellentétben, amit a magyar cím sugall, a Gilmore Girls legfontosabb helyszíne nem Lorelai saját erőből nyitott szállodája, és nem is Rory elitiskolái, hanem Stars Hollow, a fiktív amerikai kisváros, ami tekinthető a sorozat harmadik főszereplőjének is. Imádnivalóan fura hagyományaival, ünnepekkor gyönyörűen feldíszített utcáival és mindenekfelett megannyi vicces lakójával Stars Hollow az a hely, ahová századjára is szívesen térünk vissza.

Húsz év távlatából azonban nem biztos, hogy kiállja az idő próbáját a Gilmore Girls. A saját kivételességüktől sokszor megrészegülő Lorelai és Rory néhol kifejezetten ellenszenvesen tudnak viselkedni, idealizált kapcsolatuk és önmegvalósításuk pedig hamisan hathat azok számára, akik életszerűséget keresnének. Amikor a 2016-os netflixes folytatás, az Egy év az életünkből megpróbálta a realitás talajára helyezni hőseinket, csak még egyértelműbbé vált, hogy a Gilmore-varázs nem működhet a való világban.

Idealizálás ide vagy oda, nem feledkezhetünk meg a Gilmore Girls legfontosabb hatásáról: ugyan mára hívószóvá váltak a női történetek és a női főszereplős sorozatok, Gilmore-ék akkor hódították meg a tévét és taposták ki az utat a többi hősnő számára, amikor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy tömegeket szegezhetnek a képernyő elé egy anya és lánya szeretetteli hétköznapjai.

szerző: Rácz Viktória

Nem csak a Gilmore Girls volt menő 2000-ben, hanem például a Radiohead, a Tigris és sárkány, Bery, Jennifer Lopez és PJ Harvey is. Olvass még több cikket a Recorder magazin idei utolsó számából, amiben két évtizedet ugrottunk vissza az időben!

https://recorder.blog.hu/2020/12/25/nincs_jobb_barat_egy_anyanal
Nincs jobb barát egy anyánál - Húsz évvel később is imádnivaló a Gilmore Girls?
süti beállítások módosítása