Már szól a zene az épülő Magyar Zene Házában. Harcsa Veronika, Sena és Németh Juci is fellép a Mindenekelőtt online videósorozatban.

2020.12.19. 10:59, Gaines

zen_fellepo_nemeth_g_szabo.png

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a hazai formációk, méghozzá exkluzív koncertek keretében, amelyeket a Mindenekelőtt-sorozatban tekinthet meg a közönség. A Liget Budapest Projekt keretében épülő új zenei központ különleges zenei sorozatát a Facebookon és a YouTube-on lehet megtekinteni december 21-étől. A hetente egy koncerttel jelentkező februárig tartó kezdeményezés lényege, hogy a publikum már most belehallgathasson, hogy milyen zenei értékeket fog közvetíteni a 2021 végén megnyíló Magyar Zene Háza. A Mindenekelőtt-sorozatban Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, SENA, Németh Juci és G. Szabó Hunor (címlapképünkön), VENI (Szász Veronika és Bata István), a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspár és a Jazzbois zenekar próbálta ki az épülő Magyar Zene Háza majdani színpadát, és egyéb tereit, például a hangdómot is. 

A Magyar Zene Háza több funkciót is magában foglaló intézmény lesz, egyfajta zenei beavató helyként a gazdag magyar zenei hagyományt szeretné közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatóhoz, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításaival, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel, szabadtéri koncertekkel. A Magyar Zene Háza a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit, de neves hazai előadók közreműködésével készült zenei sorozattal már az átadás előtt ízelítőt ad abból, milyen izgalmas, sokszínű zenei programok és szolgáltatások várnak majd a közönségre az egyedi formavilágú épületben. Ezen kívül szeretné megmutatni azt a műfaji sokszínűséget, azokat a zenei lehetőségeket is, amelyeknek létrehozásában fontos szerepet kíván betölteni. A félig kész épület izgalmas helyszínt kínált ahhoz, hogy a házba invitáljanak zenészeket, és ezeket a különleges alkalmakat hanggal és látvánnyal is rögzítsék. Az így készült, Mindenekelőtt című videósorozat nagyrészt azt a koncepciót és értékeket hivatott bemutatni, amit az intézmény a 2021-es megnyitása után képviselni fog, ezért már a tavaszi karantén idején a legkülönfélébb stílusokban játszó előadóművészek vehették birtokba egy-egy napra a leendő helyszíneket, zenét csempészve ezáltal a már most élő-lélegző, de folyamatosan változó akusztikájú és hangulatú házba.

MINDEN, AMIT A MAGYAR ZENE HÁZÁRÓL TUDNI KELL: INTERJÚNK AZ INTÉZMÉNY EGYIK VEZETŐJÉVEL, HORN MÁRTONNAL

A tavaszi karantén alatt kezdődött Mindenekelőtt-sorozat első részében fellépett Szalóki Ági énekes (interjúnk), Rozmán Lajos klarinétművész (interjúnk), Lukács Miklós cimbalomművész (interjúnk), a Pankovits Nikolett-Juancho Herrera páros (interjúnk), a Misota Dániel-Halmos András duó (interjúnk), valamint a Mörk és a Generál zenekar tagjainak alkalmi formációja (interjúnk). A magyar zene új központja még meg sem nyílt, máris több tízezren vettek részt az online térben az épülő koncerttermek exkluzív zenei eseményein.

Az ősszel rögzített és így már második szériánál tartó koncert-videósorozatban látható-hallható művészek névsora ugyancsak a műfaji sokszínűséget tükrözi: a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin hegedűművész házaspár, Szász Veronika és Bata István, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Németh Juci és G. Szabó Hunor, a Jazzbois, valamint Sena is zenélt az épülő házban.

SZÁSZ VERONIKA ITT MESÉLT NEKÜNK ZENEI HATÁRÁTLÉPÉSEIRŐL

Szász Veronika és Bata István duó formációját a kísérletező kedv és felfedezési vágy, az együtt alkotás iránti elköteleződés, valamint műfaji határokat átívelő produktum és produkció igénye hívta életre. Zenéjük többnyire népzene, jazz és elektronika sajátos fúziója, melyet a pillanat ihletettségében, improvizatív módon adnak elő.

Németh Juci a hazai underground színtér kiváló énekese, G. Szabó Hunor jazzdobos, valamint a Qualitons zenekar frontembere. Ezen a duó formáción kívül ők az életben is egy párt alkotnak.

Sena Dagadu az Irie Maffiából és számtalan más együttesből is ismert énekesnő. A reggae, dancehall, hip-hop, funk és rock műfaji elemeit ötvöző Irie Maffia együttes tagjaként a hazai zenei élet egyik kiemelkedő alakjává vált, de 2013-as önálló pályára lépésével új fejezet nyílt a zenei pályafutásában. A Mindenekelőtt-sorozat kedvéért egy egyszeri alkalmi formációt alapítottak pár zeneszám erejéig a Jazzbois trióval. Ezek a számok, bár feldolgozások, így még nem hangzottak el.

A Jazzbois egy fúziós jazz-hip hop trió, akik újragondolták a jazz és hip-hop ötvözését, illetve az új hullámos jazz mesterek hangzásvilágát, első lemezük világszerte sikert aratott a műfaj kedvelői között.

zen_fellepo_jazzbois_sena.jpg

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész együttműködéséhez számos lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. A Mindenekelőtt-sorozatban hallható In a Dosen Fortnights című számot az épülő Magyar Zene Háza emeletén rögzítették.

Kokas Katalin Liszt-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművészek, az életben is párt alkotnak, a világ legjelentősebb koncerttermeinek rendszeres fellépői.

zen_fellepo_kelemen_kokas.jpg

A művészek a felvételek szüneteiben elmondták, hogy érdekes volt számukra egy ilyen egyedi, még épülő helyszínen játszani, és várják, hogy a kész épületben, a Magyar Zene Háza koncerttermében vagy szabadtéri színpadán is felléphessenek, különösen azért, mert az épület természetközelisége, illetve zenepedagógiai fókusza inspirálóan hat rájuk.

A Mindenekelőtt-sorozat legújabb és korábbi videói megtekinthetők a Magyar Zene Háza csatornáin: a Youtube-on, a Facebookon és az Instagramon. 

A Magyar Zene Háza egy ünnepi hangulatú Spotify lejátszási listát is összeállított karácsonyi zeneszámokból, 25 dallal készültek a közönségnek

 

https://recorder.blog.hu/2020/12/19/mar_szol_a_zene_az_epulo_magyar_zene_hazaban
Már szól a zene az épülő Magyar Zene Házában. Harcsa Veronika, Sena és Németh Juci is fellép a Mindenekelőtt online videósorozatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr9516350692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása