"Vigyük át a szerelmet a városon" - Dalpremier! Pátkai Rozina: Biciklis dal

2020.12.15. 17:00, Gaines

patkai_biciklis2.PNG

Pátkai Rozina gyakran tűnik fel a Recorderen, a magyar költészet napját idén is versfeldolgozásával ünnepeltük, és a HAB című filmhez szerzett betétdalát is megmutattuk.Hamarosan megjelenik Minka nevű projektjének új lemeze, addig is egy különálló single-lel csempész némi vidámságot az év végébe. Premier!

patkai_biciklis.jpgBár Pátkai Rozina bossa nova előadóként ismert, az utóbbi években sorra jelennek meg nem tradicionális megközelítésű hangfelvételei, videóklipjei, műalkotásai. Installációk, fotók, festmények, kiállításokon előadott zenei happeningek, versmegzenésítések, zaj- és techno live act-ek - ezek mind Rozina jelenlegi útkeresésének lenyomatai, csak úgy, mint a most megjelenő könnyedebb hangvételű Biciklis dal is, amely egy sok tíz évvel ezelőtti saját szövegrészlet újrafeldolgozása.

Amikor ezt a szöveget írtam, egy hosszan tartó nehéz időszak után próbáltam újra rendezettebb mederbe terelni az életem. Eredeti formájában inkább egy egyszál gitárral előadott semmiség volt ez, amely ennyi idő távlatából szinte szarkasztikusan naiv, egy elképzelt útitárssal, a sárkánnyal és a megmentő királyfival” - meséli az előadó.

A Biciklis dal eredetileg az új verslemezre készült, de mindig is kakukktojás volt a társproducerek - Dóczi Bence és Fenyvesi Márton számára. “Az új Minka-lemez egy sötétebb, kísérletezőbb, keményebb hangzású anyag, ebben a dalban Rozina inkább a derűt és az optimizmust, a sodrást kereste”. A Biciklis dal így nem szerepel majd Rozina új lemezén, hanem különálló single kiadványként elérhető a streaming platformokon.

A dalszöveg-videó Tihanyi Áron intermédia-művész munkája. “Áron munkásságát viszonylag közelről követhetem, osztálytársak vagyunk a képzőn, már a kezdetektől fogva nagyon könnyen megértjük egymást, adta magát a lehetőség, hogy újra együtt dolgozzunk.” A készülő videóklipet várhatóan Győri Márk filmrendező-operatőr jegyzi majd, a felvételek jelenleg is zajlanak. A borítót pedig Pátkai Rozina készítette Szombat Éva fotójából.

íme tehát a lebegős-ábrándos hangulatú, reménykedő Biciklis dal:

Pátkai Rozina a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_181.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/12/15/_vigyuk_at_a_szerelmet_a_varoson_dalpremier_patkai_rozina_biciklis_dal
"Vigyük át a szerelmet a városon" - Dalpremier! Pátkai Rozina: Biciklis dal
süti beállítások módosítása