A HAIL - Magyar Független Lemezkiadók Szövetségének ajánlásával: IMPALA Independent Album of the Year Award 2020

2020.12.10. 11:40, trecorder

hail_lemezajanlo.jpg
Az év végéhez közeledve a HAIL - Magyar Független Lemezkiadók Szövetsége ismét összeállítja a hazai független lemezkiadók 2020-as termésének shortlistjét, amiről idén egy szakmai zsűri választja ki azt az egy kiadványt, ami tovább kerül az európai független listára, azaz az IMPALA Independent Album of the Year Award 2020 shortlistjére. A korábbi évek díjazottjai között olyan előadók voltak, mint az Alt-J, vagy éppen a tavalyi győztes, a német Apparat. Az idei magyar nevezettek közül a Magyar Független Lemezkiadók Szövetsége válogatásában bemutatunk négyet, ajánlásképp. Hallgassátok meg őket!

antekirt_borito_1500x1500pix.jpgAntekirtt - Being No One
(Launching Gagarin Records & Management, 2020)

Izgalmas belső utazásra invitálja közönségét az Antekirtt zenekar. A csendből és az apró foszlányokból építkező hangok egymást alakítják: harmóniák születnek, együtt haladnak az úton, majd katartikus hangkavalkáddá nőnek, hogy aztán aláhulljanak és visszaérkezzenek a csendbe. Mindeközben felsejlenek izlandi fjordok, dermesztő orosz tájak és nosztalgikus japán vidékek. És hogy mindeközben mit él meg a hallgató? Az az ő egyéni utazása. Akik végigkísérnek a hangok útján: Veres Ida, Farkas Zoltán, Szinovszki Márton, Martinkó Tamás, Pápai István és Dudás Zsombor.


the_mabon_dawud_republic_front_cover.jpgThe Mabon Dawud Republic - The Mabon Dawud Republic
(Budabeats Records, 2020)

A Mabon Dawud Republic, Magyarország első és egyetlen afrobeat-zenekara 2017-ben alakult, majd a Trafóban debütált a saját maguk szervezte első budapesti Felabration esten (a műfajteremtő Fela Kuti előtt tisztelegve). Az elmúlt két évben a koncertezés mellett saját számokból álló repertoárt építettek, illetve eljutottak Ghánába, ahol többek között a műfaj élő legendájának számító Pat Thomasszal is koncerteztek és stúdióztak. Az ott született felvételek adják a The Mabon Dawud Republic címmel megjelent bemutatkozó albumuk gerincét, melyet csakúgy, mint az első kislemezüket, a Budabeats Records adott ki. A lemezen többek között közreműködik még a Felabration emlékestek megálmodója és utazó nagykövete, Fela Kuti egykori billentyűse, Dele Sosimi, illetve a már több budapesti színpadot is megjárt Stevo Atambire.

monoscope_cover.jpgmono.Scope - Music From An Imaginary Movie - Part I.
(Mana Mana, 2020)

Sós Péter, azaz mono.Scope 1998-ban kezdett a Fasttracker2 zeneszerkesztővel alkotni, melyhez a kellő inspirációs löketet akkori kedvencei, a Bentley Rhythm Ace és a Ninja Tune kiadó művészei adták. Ezek még hangminta alapú zenék voltak. Később szeretett volna ezekből a keretekből kilépni, minél inkább egyedit alkotni és elrugaszkodni korábbi módszerétől. Célja az volt, hogy elhitesse velünk, hogy amit hallunk, azt egy élő zenekar játssza. Mindent autodidakta módon tanult meg, és kristályosította ki később ezt a one man band-jelleget. Minden hangszert saját maga szólaltat meg és rögzít egy billentyűzettel, a basszustól kezdve a Rhodes orgonán át az utolsó cintányér hangjáig. Stílusban instrumentális downtempo, funk, hiphop, sötét jazz váltakozik, és bennünk, hallgatókban egyre erősödik az az érzet, hogy egy film háttérzenéjét halljuk. Ugyan film még nem készült hozzá, de addig is vizualizálhatunk kedvünkre!

wb_soul_smoke_artwork_high_res.jpgWoodstock Barbie - Soul Smoke
(NOW Books & Music, 2020)

Horváth Arián olyan zenével kezdett kísérletezni, ami a fa és fém anyagok elemeiből épül fel, és ki akarta próbálni, hogy ezt meg tudja-e ülni egy női énekes. A kísérlet sikerült, Szandra zsebre rakta a srácokat, tavaly ősszel jelent meg első kislemezük Never Gonna Fall in Line címmel, de a tavaszi járványhullám sem állíthatta meg őket. Az új EP, a december 8-án megjelenő Soul Smoke a már megkezdett stílusegyveleget csiszolta erősebbre, a lágy, soulos blues rock és a kemény, karcos stoner rock iszonyú energiával feszül egymásnak ezen az ötszámos korongon, egyszerre édes és keserű minden riffje, egyszerre tiszta és füstös minden hangja. Gilinger Ádi és Roti ritmusszekciójának mennydörgő hangjai gyönyörűen megágyaznak a szintiszőnyegeknek, amit szétkarcolnak a gitárriffek, az ének pedig úgy simul össze mindezzel, mint a csiszolópapírra folyatott méz. Erős év végi megjelenés!

 

hail_logo_transparent_1_3.jpgKövessétek a független kiadókat! Megtaláltok minket itt: 
hail.hu
fb.com/HAIL.Budapest

https://recorder.blog.hu/2020/12/10/a_hail_magyar_fuggetlen_lemezkiadok_szovetsegenek_ajanlasaval_impala_independent_album_of_the_year_a
A HAIL - Magyar Független Lemezkiadók Szövetségének ajánlásával: IMPALA Independent Album of the Year Award 2020
süti beállítások módosítása