Itt a Hangfoglaló Program – A kreativitás és a zene nem ismer határokat

2020.12.09. 14:47, trecorder

hots_iq_facebook_cover.jpg
A HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda folyamatos mentori tevékenységgel igyekszik segítő kezet nyújtani a nemzetközi karrier felé is nyitott magyar produkcióknak. Évközi szakmai programjai képesek tényleges felkészülési stratégiát kínálni mindenkinek, aki szívesen tanulna a nemzetközi színtér sajátosságairól és az artisztikus reprezentáció szintlépéséről. Idén ősszel is, járványhelyzettől függetlenül, számos lehetőség nyílt meg a hazai előadók számára.

sinco_songlab2020_03nap_009_1.jpgA nemzetközi zenei színtéren aktuálisan legpiacképesebb előadók névsorát a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda évente kétszer méri fel. A hazai könnyűzenei előadók és szakemberek segítségével elkészülő HOTS shortlist az alapja minden olyan exportirányú ajánlásnak, amely hazánk nemzetközi eseményeken, programokon történő képviseletére irányul. A zenei exporttevékenység javarészt szabadjelentkezéses események és konferenciák partneri hálózatából áll, azonban vannak olyan showcase fesztiválok és programok, amelyek a lokális exportirodák ajánlására támaszkodva választják ki azokat a produkciókat, akik adott pillanatban leginkább megfelelnek a piac keresletének, és megérettek a nemzetközi bemutatkozásra.

Az idei második szonda az élmezőnyben minimális változást mutat, a leglátványosabbat a Platon Karataev nőtt idén, a The Qualitons meg tudta tartani vezető pozícióját, az első öt produkció közé pedig felkapaszkodott még az egyre koherensebb zenei-vizuális világot megmutató Fran Palermo is. Nagy meglepetést három különleges női előadó nevének felbukkanása jelez, ezzel egy időben le is jelöl egyfajta generációváltást: a shortlist három új produkciója lett OHNODY, Дeva (Deva) és Saya Noé is.

Októberben mindeközben lezajlott a HOTS SongLabje, ahol hét kiválasztott zenekar kapott lehetőséget, hogy nemzetközi producerekkel dolgozhasson új dalának véglegesítésén. A lehetőséget idén a Cedar Knoll, a Third Planet, a The Anahit, Tóth Dániel, a Bad Acrobats, a Freakin' Disco és az OIEE kapta meg. Akikkel pedig együtt dolgozhattak: Clint Murphy (Enter Shikari, Busted), Jake Gordon (Emeli Sandé, Skepta, Ocean Wisdom), Mo Hausler (Marina & the Diamonds, Lily Allen, Everything Everything) és Steve Dub (Moby, The Chemical Brothers, UNKLE, New Order).

A fentiek mellett külön öröm, hogy az őszi félévben látványos nemzetközi, magyar fókuszú kampány indult, hiszen új partnerséget jelentett be a HOTS és a nemzetközi zeneipar vezető magazinja, az IQ Magazine. A több hónapos együttműködésnek köszönhetően a magazin oldalán kiemelt pozícióban és cikkekben is külön figyelmet kapnak hazai zenekarok.

További jó hír, hogy az Innovation Network of European Showcases (INES) nevű, európai könnyűzenei fesztiválokat összefogó szervezet bejelentette a jövő évi tehetséggondozó programjába választott produkciókat. Az INES#talent 2021 előadói közé 79, nemzetközi színtéren is  aktív zenekart hívtak meg, Magyarországot ezúttal a Fran Palermo, a mïus és a Mongooz And The Magnet képviseli.

Az Eurosonic Festivalon (ESNS) való részvétel pedig szintén óriási lehetőség, múlt héten jelentette be a groningeni showcase, hogy hazánkból a Mordáit és a Decolonize Your Mind Society-t hívják meg jövő januárban.

sinco_songlab20_04nap_006.jpg
cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2020/12/09/itt_a_hangfoglalo_program_a_kreativitas_es_a_zene_nem_ismer_hatarokat
Itt a Hangfoglaló Program – A kreativitás és a zene nem ismer határokat
süti beállítások módosítása