Oltáshoz vagy negatív koronavírusteszthez köthetik a koncertre járást

2020.11.12. 15:38, Gaines

ticketmaster.png

Az amerikai Ticketmaster jegyértékesítő iroda igazgatója a minap nyilatkozott a Billboardnak egy keretrendszerről, amit a biztonságos koncertre járás szavatolásához szeretnének kifejleszteni: terveik szerint oltási bizonyítvány vagy meghatározott idejű negatív COVID-teszt bemutatásával engednék csak jegyet vásárolni a koncertre látogatni vágyókat. A procedúrát a jegyiroda nem kötelező érvénnyel vezetné be, csak lehetőségként kínálná fel a koncertszervezők számára.

A Ticketmaster által elképzelt eljárásrend szerint tehát úgy nézne ki a dolog, hogy aki jegyet vált egy koncertre, annak igazolnia kéne, hogy nem fertőzött: ezt vagy egy oltási bizonyítvány beküldésével tehetnék meg (a koncepció alapját a közelmúltbeli bejelentés adja, miszerint a Pfizer közel áll ahhoz, hogy 90 százalékos védettséget nyújtó vakcinát fejlesszen ki), vagy negatív teszttel. A mintavételt a koncert időpontját megelőző 24, 48 vagy 72 órán belül kell elvégezni, és természetesen az eredménynek és meg kell lennie időben. A pozitív teszttel pedig nem engednék be az illetőt a koncertre.

A rendszer okostelefonnal működne, a Ticketmaster pedig megerősítette, hogy nem tárolnának el semmilyen  személyes adatot vagy egészségügyi információt a koncertlátogatókról, mindössze egy igazolást kapnának a szolgáltatóktól, hogy adott időpontban bemehet-e a koncertre a tesztelt vagy beoltott személy. Az NME-nek ezenkívül leszögezték, hogy ha bevezetik a technológiát, ezt mindössze egy opció lesz a koncertszervezők számára, és nem köteleznék a szervezőket arra, hogy mindenképp alkalmazzák. (A Ticketmaster és a Live Nation koncertszervező cég egyazon vállalat ernyője alá tartozik, így a Live Nation vélhetőleg bevezetné.) A koncertek biztonságossá tételéhez a Ticketmaster a digitális jegyekre való teljes átállással, valamint a SmartEvent rendszerükkel is hozzájárulnának, amely a szociális távolságtartás, időben elnyújtott beléptetés, maszkviselés, fertőtlenítés és kontaktuskövetés alkalmazásában nyújtanak segítséget a szervezőknek és a közönségnek.

A tervek egyelőre csak az észak-amerikai közönségre vonatkoznak, de Európában is több kutatás és kísérlet zajlik vagy zajlott a közelmúltban a járvány alatti koncertre járásról: Lipcsében még augusztus végén tartottak koncertszimulációt, melynek eredményeit november elején közölték. A Restart-19 elnevezésű, önkéntesek bevonásával végzett tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a higiéniai protokoll betartása mellett, jól szellőző helyszínen, a beengedett nézők számának megfelelő korlátozásával "alacsony vagy nagyon alacsony" az esélye, hogy a látogatók megfertőzik egymást a koronavírussal. "Nincs akadálya, hogy ilyen koncertet tartsanak" - írják.

https://recorder.blog.hu/2020/11/12/oltashoz_vagy_negativ_koronavirusteszthez_kothetik_a_koncertre_jarast
Oltáshoz vagy negatív koronavírusteszthez köthetik a koncertre járást

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr4216283362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása