Filmrecorder. A szerelmes doktornőt küldjük az Oscarra

2020.11.10. 18:00, vferi

felkeszules.jpg

Teljes biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a magyar Oscar-nevezésért felelős bizottság hamarosan a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című neurorománcot fogja küldeni a jövőre esedékes díjátadóra a legjobb nemzetközi film kategóriájában; ráadásul egy olyan évben, amelyben jelen állás szerint a szokottnál kevesebb nagyágyú versenytárssal kell megmérkőzni. De persze nemcsak ezért indulhat jó esélyekkel Horvát Lili filmje: talányos történetmesélése, kreatív filmnyelvi megoldásai, univerzális témái miatt könnyű a hatása alá kerülni. Ez a kritika először a Recorder magazin 82. számában jelent meg.

Az Enyedi Ildikó osztályában végzett Horvát Lili mestere nyomdokaiba lép legújabb filmjével, melynek magányos főszereplője a Testről és lélekről hősnőjéhez hasonlóan sorsszerű körülmények között talál rá a lelki társára – csakhogy ez nem biztos, hogy tényleg megtörtént. Az Amerikában praktizáló idegsebész, Vizy Márta (Stork Natasa) egy konferencián találkozik Drexler Jánossal (Bodó Viktor), és annyira tombol közöttük a kémia, hogy rögtön megbeszélnek egy romantikus budapesti találkozót. János nem jön el, de nem holmi hollywoodi nagy félreértés vagy akadály miatt: az őt felkutató, majd számonkérő Mártával közli, hogy soha életében nem látta a nőt.

Tényleg annyira vágyna a szerelemre Márta, hogy csak beképzelte magának az egészet? Vagy János ezzel a hazugsággal akarta lerázni? De akkor miért érdeklődik ennyire a nő után? A rendező fesztiválsiker első nagyjátékfilmje, a nyomasztó vidéki szegénységben játszódó Szerdai gyerek után a Felkészülés… egy misztikusan romantikus, 35 mm-es filmre rögzített Budapestre kalauzol el bennünket – azon belül pedig a saját megbolondulását gyanító hősnő pszichéjébe. 

Ugyan itt is jelen van a rendszerkritika a magyar egészségügy helyzetének ábrázolásával, a Felkészülés… jóval elemeltebb a Szerdai gyereknél, és pont univerzális témái – na meg a velencei fesztiválszereplés és számos külföldi díj – miatt lehet esélyes az Oscar-nevezésre. Horvát kreatívan és érzékkel használja a filmnyelvet a hol melankolikus, hol ironikus, hol szentimentális szerelemkereső történet elmeséléséhez, melynek egyedül csak annyit lehet felróni, hogy az ütős alapkonfliktus kissé összecsapott feloldást kap.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

hazai mozibemutató:  2020. szeptember 24.*
osztályzat:
8/10
szerző: Rácz Viktória 

*A hazai mozik november 11-ei, határozatlan ideig történő bezárásával sajnos egy darabig nem lesz látható a film, bízzunk a mihamarabbi VOD-megjelenésben.

https://recorder.blog.hu/2020/11/10/filmrecorder_a_szerelmes_doktornot_kuldjuk_az_oscarra
Filmrecorder. A szerelmes doktornőt küldjük az Oscarra
süti beállítások módosítása