Dalpremier! Góbé: Én is voltam

2020.10.29. 18:00, Gaines

gobe_erdo.jpg

A népdalvilágot modern és komolyzenei hatásokkal ötvöző, nép- és könnyűzenei stílusok között kalandozó Góbé zenekar régi motoros a szakmában, a 13 évre visszatekintő formáció életében idén komoly változások történtek: tagcseréket követően új felállásban, új frontemberrel folytatják a közös munkát. Ennek eredményeképp itt is az első új Góbé-dal!

A Góbé zenekarból idén áprilisban kivált a korábbi frontember, Csasznyi Imre, valamint nagybőgősük, Timár Márton is: "13 éve létezik a zenekar, többször volt már tagcsere, de hogy egyszerre kettő, az még új volt mindenkinek. A legfontosabb ok szakmai volt: más zenei irányt képzeltünk a továbbiakban. Egy rövid meghökkenés után eldöntöttük, hogy nincs mese, új arcok kellenek” – meséli a változásról Czupi Áron, a zenekar dobosa. – "Először bőgőst találtunk Hegyi Zoltán személyében. Jazzbőgőn végzett az Zeneakadémián, ami a zenekar hangzása szempontjából egy eddig nem látott világot teremtett. Várai Áront pedig Zoli ajánlotta be, aki később az énekesünk és frontemberünk lett. Ezek mellett kiváló táncos, népi dobos, furulyás és dudás (és még ki tudja, mit nem mutatott meg magából). Népzenét dolgozunk fel – ez továbbra sem fog megváltozni –, de a zenei alapok az új felállásban az eddiginél jobban a könnyűzene felé tendálnak.”

A két új tag friss energiákat is hozott a zenekarba és egyből belevetették magukat a munkába, a koncertezésbe és a stúdiózásba is. Ez utóbbi eredménye a megújult felállás első dala, az Én is voltam: „A dal témája azt a hangulatot írja körül, amikor egy átbulizott este utáni másnapos reggelen hazafelé ballagva, vagy még a buli helyszínén a frissen véget ért kapcsolatodon agyalsz, és mindig arra jutsz, hogy nem dönthettél volna jobban. Már korábban elkezdtük megcsinálni a számot. A munkafolyamatunk általában viszonylag lassú. A ráeszmélés, hogy egy bizonyos népi dallam milyen jól illeszkedik valamilyen könnyűzenei stílusra, általában gyorsan megvan. Ezután jön a pepecsebb rész, amikor kicsit jobban beleássuk magunkat az adott műfajba, az ötletek már-már végtelen sorát kipróbáljuk, szerkezetet alkotunk és a végén kicsit lecsiszoljuk a nótát. Így volt ez az Én is voltammal is. Hosszú folyamat volt, és reméljük, nem csak mi gondoljuk úgy, hogy megérte.”

A dalhoz hamarosan klip is érkezik, a közeljövőben pedig újabb számokkal jelentkezik a csapat. Élőben legközelebb november 12-én, az Akvárium Klubban lépnek fel, ahol a közönség először hallhatja első önálló budapesti koncertjükön a megújult felállást és élőben az alább meghallgatható Én is voltamot:

Góbé a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_63.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2020/10/29/dalpremier_gobe_en_is_voltam
Dalpremier! Góbé: Én is voltam
süti beállítások módosítása